Kouluruokailu

Kouluruokailu on osa opetussuunnitelmaa ja sen tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen.

Kouluissa tarjotaan Liedon kunnan ruokapalvelun tuottamaa ruokaa ja ruoka on pääosin suomalaista perusruokaa. Lisäksi oppilaita kannustetaan tutustumaan myös uusiin makuihin ja tottumuksiin.

Lämpimiä lounasvaihtoehtoja on kaksi, joista oppilas saa vapaasti valita – vaikka molempia! Joka toinen viikko on kaikille yhteinen kasvisruokapäivä.

Ruokaa saa aina ottaa lisää – tällöin ohjataan valitsemaan aterian jokaisesta ryhmästä.

Ateriasuunnittelu

Kouluruokailussa huomioidaan ”Syödään ja opitaan yhdessä” sekä ”Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta” kouluruokailusuositukset. Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio sisältää vaihtelevia ruokalajeja; kuuden viikon kiertävä ruokalista päivitetäänkin säännöllisin väliajoin.

Erityistä huomiota kiinnitetään suolan ja sokerin määrään, rasvan määrään ja sen laatuun sekä kuidun runsaaseen käyttöön. Lisäksi pohditaan aktiivisesti keinoja, joilla jokaista lasta kannustetaan syömään nykyistä runsaammin kasviksia.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavalioita noudattavien nuorten on mahdollista saada yksilöllinen ateria terveydellisten tai vakaumuksellisten syiden perusteella.

Erityisruokavalioissa ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon.

Kasvisruoka

Kasvisruoka on pääosin lakto-ovovegetaarista, eli voi sisältää maitotuotteita ja kananmunaa. Kasvisruoka on ensisijainen vaihtoehto erityisruokavaliolle.

Henkilökunta

Koulujen palvelukeittiöillä työskentelee ammattitaitoinen, työtään rakastava henkilökunta, joille lasten ja nuorten ruokailu on päivän kohokohta. Keittiöillä huolehditaan ennen kaikkea turvatusta ja luotettavasta ruokapalvelusta.

Opettajat ruokailevat oppilaiden kanssa yhdessä, omalla esimerkillä ohjaten ja opastaen sekä hyviä ruokatapoja opettaen.