Eläinsuojelu ja löytöeläimet

Eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä

Laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023) tavoitteena on suojella eläimiä kärsimyksiltä, kivuilta ja tuskalta, sekä edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Lisäksi eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä, sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet. Eläimen sairastuessa tai vahingoittuessa, sille on viipymättä annettava tai hankittava asianmukaista hoitoa.

Mikäli epäilet eläintä kohdeltavan huonosti, tee eläinsuojeluilmoitus tai ota yhteys valvontaeläinlääkäriin tai poliisiin. Eläinsuojeluilmoitus tehdään ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella.

Valvontaeläinlääkäri
Mattila Sirkka
0505976387
sirkka.mattila@lieto.fi

Liedon valvontaeläinlääkäri toimii tarvittaessa yhteistyössä Salon ja Turun valvontaeläinlääkäreiden kanssa.

Eläinsuojeluilmoituksen tekeminen

  • Eläinsuojelutarkastuksia tehdään, kun epäillään eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, jos epäilee eläinten huonoa kohtelua.
  • Eläinsuojeluilmoitusta tehdessä tulee etukäteen selvittää eläinten pitopaikan tarkka osoite ja eläinten omistajan nimi.
  • Kerro mahdollisimman tarkasti: mikä eläin, mitä on tapahtunut, miten sait tiedon tapahtuneesta, oma nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, ilmoituksesi kohde, eläimen omistajan/haltijan nimi ja tarkka osoite sekä puhelinnumero.

Eläinsuojelutarkastus

  • Tilanteissa, joissa on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti, on eläinsuojeluviranomaisella oikeus tehdä kohteeseen epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus.
  • Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta.
  • Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.
  • Eläinsuojelulain mukaisesti suunnitelmallisia tarkastuksia tehdään ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin (esimerkiksi kennelit, ratsastuskoulut ja eläinhoitolat).
  • Koirien haukkuminen tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia. Järjestysongelmissa kehotetaan ensisijaisesti pyrkimään itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan tai taloyhtiön kanssa. Järjestyslakia valvoo poliisi.

Löytöeläimet 

Löytöeläimistä (kissat, koirat sekä muut lemmikkieläimet) huolehtivat eläinhoitolat. Loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä huolehtivat eläinsuojeluyhdistykset ja tarvittaessa luonnonvaraisten eläinten lopetuksessa auttavat virkaeläinlääkärit. 

Liedon, Auran, Marttilan, Pöytyän, Kaarinan, Paimion, Sauvon ja Paraisten alueelta talteen otetut löytöeläimet hoidetaan Turun eläinhoitolassa, os. Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku. Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra p. 040 176 9106 tai 050 554 6394 s-posti: heidi.leyser-kopra(a)turku.fi

Loimaan alueelta talteen otetut löytöeläimet hoidetaan Löytöeläinkoti Käpälämäessä (Pirkko ja Eero Kuisma), Honkalankulmantie 162, Minkiö Jokioinen p. 046 878 9196.

Oripään alueelta talteen otetut eläimet hoidetaan eläinhoitola Säterissä , Heli ja Matti Säteri, Rantakyläntie 102, 21900 Yläne. p. 045 131 2230

Koski Tl:n löytöeläimet hoitaa Löytöeläinkoti Omatassu, Somerolla. Mia ja Pasi Satamo, p.050 552 9968.

Kemiönsaarelta talteen otetut löytöeläimet hoidetaan Axxell Brusabyssä, Brusabyntie 2, 25700 Kemiö, p. 044 739 9118.