Vuoden 2022 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen pohjana oleva kysely toteutettiin viime vuoden marraskuussa Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenille. Tuoreessa kyselytutkimuksessa lietolaiset yrittäjät arvioivat yrittäjyysilmapiirin Liedossa maakunnan parhaaksi – kolmatta kertaa peräkkäin. Kärkiviisikon muodostavat Lieto, Naantali, Kaarina, Paimio ja Salo. Varsinais-Suomen yrittäjyysilmapiiri on aavistuksen korkeammalla kuin viime vuonna. Seutukuntien vertailussa yrittäjyysilmapiiriarviot ovat nousseet muissa seutukunnissa paitsi Loimaan seudulla ja Vakka-Suomessa.

Kunnan ja yritysten välisen yhteistyön arvioinnissa Lieto sijoittui toiseksi parhaaksi. Tämä loistava sijoitus on syntynyt monen eri tahon myötävaikutuksesta. Elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjyysilmapiiriä ovat rakentamassa päättäjät, luottamushenkilöt, kunnan työntekijät ja lukuisat yhteistyökumppanit sekä tietenkin lietolaiset yrittäjät.

Kyselyn perusteella yrittäjien talousodotukset ovat tulleet rakettimaisesti ylöspäin viime vuodesta Maakuntaennusteessa käytetyillä kasvun mittareilla: liikevaihto, kannattavuus ja henkilöstön määrän odotukset sekä investointiaikeet. Vaikka koronatilanteen aiheuttama epävarmuus jatkuu, näyttää siltä, että varsinaissuomalaiset yrittäjät uskovat viime vuodeksi ennakoitujen huonojen aikojen olevan ohi. Yrittäjät ennakoivat erityisesti uusien työpaikkojen määrän kasvavan. Henkilöstömäärän kasvuodotukset ovat toiseksi korkeimmat koko Maakuntaennusteen historian aikana.