Vappu on varma kevään merkki! Poimi tästä vappuaiheisesta lajitteluohjeesta talteen Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) vinkit foliopallojen, vappunaamareiden ja serpentiinin oikeaoppiseen kierrätykseen.

Foliopallo

Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, käy nakkaamassa ne sekajätteen jäteastiaan.

Ilmapallo

Puhjenneet ilmapallot ovat nekin sekajätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen sen sijaan voi kierrättää lajittelemalla sen muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä nykyään jo monessa taloyhtiössä. Katso lähin ekopiste osoitteesta www.kierrätys.info.

Keksipaketti

Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta. Muoviset keksipaketit lajitellaan muovipakkausten keräysastiaan ja metalliset metallipakkausten keräysastiaan.

Kertakäyttöastiat

Suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia pakastusrasioita tai astioita. Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliinikipot ja lasiset juomalasit. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, kuuluvat märät, likaiset ja muoviset kertakäyttöastiat sekajätteen astiaan.

Lautasliina

Käytetyt lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.

Metallitölkki

Missä ikinä oletkaan, älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.

Munkkirasva

Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Voit laittaa rasvan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita sekajätteen astiaan.

Ruoantähteet

Älä hamstraa ylen määrin, vaan pakkaa piknikille tai pöytään ruokaa vain sen verran, kuin porukalla syötte. Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostoriin.

Serpentiini

Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen. Oikea osoite serpentiiniroskalle on sekajätteen jäteastia. Kestoserpentiiniä voi myös virkata itse ja näin ehkäistä turhan jätteen syntyä!

Simapullo

Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.

Sipsipussi

Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on suurimmaksi osaksi muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.

Skumppalasi

Mikäli lasinen skumppalasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet sekajätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan.

Skumppapullo

Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan. Muistathan myös lajitella pullojen korkkia suojaavat foliopaperit ja metallilangat metallipakkausten keräysastiaan.

Skumppapullon korkki

Googlettamalla löytyy, jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele sekajätteeseen.

Suihkuserpentiini

Suihkutettava serpentiini itsessään on sekajätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisten jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallinen-jate.

Tippaleipä-, perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketi

 Mikäli ruokatarpeet ostaa valmiina kaupasta muovipakkauksissaan, kuuluu pakkaukset lajitella muovinkeräysastiaan.

Vappukrääsä

Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite sekajäte.

Ylioppilaslakki

Ylioppilaslakin hienous on se, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se sekajätteeseen.

Missä ja miten ikinä vappua vietätkin, varustaudu roska- ja biojätepusseilla, jotta voit viedä jätteet mukanasi. Puistoissa ja kaupungilla sijaitsevat yleiset roska-astiat saattavat vappuna täyttyä ääriään myöten, eikä niihin pitäisi muutenkaan laittaa kuin sekajätettä.

Lajittele jätteet oikeisiin jäteastioihin kotipihassasi, tai kiikuta ne lähimmälle ekopisteelle. Kaikkia vapun jätteitä otetaan vastaan myös LSJH:n lajitteluasemilla.

Vappuaattona tiistaina 30. huhtikuuta osa LSJH:n lajitteluasemista sulkeutuu normaalia aiemmin

Tavanomaista lyhempään vappuaattona palvelevat:
Isosuon lajitteluasema: avoinna klo 7–18
Korvenmäen lajitteluasema: avoinna klo 7–18
Rauhalan lajitteluasema: avoinna klo 7–18
Topinojan lajitteluasema: avoinna klo 6.30–18
Vapunpäivänä keskiviikkona 1.5. kaikki LSJH:n lajitteluasemat, toimistot sekä tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari ovat suljettuina. Myöskään jätteenkuljetuksia ei pyhäpäivänä ajeta. Vapunpäivä saattaakin siirtää jäteastian tyhjennyspäivää yhdellä tai kahdella päivällä totutusta.  


Roskatonta vappua!