Nykyinen muuttunut tilanne maailmalla herättää huolta ja kysymyksiä. Muun muassa väestönsuojiin liittyvät asiat kiinnostavat Liedossakin.

Varsinais-Suomessa ei ole yleisiä väestönsuojia. Poikkeusoloissa viranomaiset antaisivat määräyksen väestönsuojien käyttöönotosta ja toimintaohjeet suojautumisen varalta. Myös asukkaiden evakuointi alueelta olisi mahdollista. Siitäkin ilmoittaisivat viranomaiset.

Väestönsuoja löytyy useimmiten isompien taloyhtiöiden tai työpaikkojen yhteydestä ja on näiden kiinteistöjen asukkaiden tai työntekijöiden käytössä. Väestönsuojapaikkoja on myös julkisten tilojen yhteydessä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, joissa ne on tarkoitettu kiinteistön käyttäjien tarpeisiin.

Suomeen ja Lietoon ei nyt kohdistu sellaista uhkaa, että määräyksiä väestönsuojien käyttöönottoon annettaisiin. Tarpeen tullen viranomaiset tekevät päätöksiä ja ohjeistavat kuntia ja muita toimijoita.

Voit varautua häiriö- ja poikkeustilanteisiin kotivaralla

Väestönsuoja-asioista riippumatta kuntalaisen yksi tärkeimmistä teoista varautumisessa on riittävän kotivaran pitäminen. Kotivara tuo turvaa myös pienemmissä häiriötilanteissa, esimerkiksi sähkökatkoksen tai sairastumisen yhteydessä. Kotiin olisi hyvä varata kolmen päivän varaksi riittävä määrä ruokaa, juotavaa / kannellisia astioita veden säilyttämiseen, lääkkeitä, käteistä rahaa ym. omassa arjessa tarpeellista. Olisi hyvä varautua esim. pitkiin sähkökatkoksiin, vedenjakelun häiriöihin tai maksuliikenteen häiriöihin.

72 tuntia – 72 tuntia

Kotivara (martat.fi)

Kotivara (pelastustoimi.fi)