Uutta Keskuskoulua puetaan syys- ja talvivaatteisiin
Sääsuojauksen ja kosteudenhallinnan rooli on modernilla rakennustyömaalla suuri. Sääsuojat ovat paitsi materiaaleja, myös työntekijöitä varten.
Pitkä ja lämmin kesä on ollut Liedon Uutta Keskuskoulua rakentavalle NCC:lle aliurakoitsijoineen positiivinen asia, ja työmaa on vankasti aikataulussa. Kesän aikana vesisateista tai ukkosmyrskyistä ei ole ollut työmaalle vaivaa. Vastaavan kokoluokan rakennustyömailla oman osansa kustannuksista ja ajankäytöstä vie tavallisesti sadevesien hallinta, mutta Keskuskoulun rakennustyömaalla selvittiin kesästä yhdellä uppopumpulla.
Pitkäkin kesä päättyi lopulta, ja syyskuun aikana vettä on tullut taivaalta vähintään normaali määrä. Syksyn ja talven kylmään ja märkään alettiin koulunmäellä varautua syyskuun toisella viikolla. Uuden koulun ensimmäisen lohkon sääsuojausrakenteiden rakentaminen alkoi, ja sääsuojien rakentaminen etenee samassa tahdissa rakennuksen runkotöiden kanssa.
–Sääsuojakohteeksi tämä on varsin suuri, yli 4.000 neliömetriä. Jännevälit ovat pisimmillään lähes 50 metriä, eikä väliin tule yhtään pystytukia. Itsellenikin tämän mittaluokan sääsuojaus on uutta, mutta varmasti sääsuojan alla on myös mukavampi työskennellä, Keskuskoulu-projektin vastaava työnjohtaja Roope Mäkinen kertoo.
Sääsuojauksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Pohjoismaiden johtava rakennusteline- ja sääsuojarakenneyhtiö Telinekataja Oy.
Sääsuojauksella ehkäistään ennalta tulevia ongelmia
Nykyaikaisella rakennustyömaalla sääsuojaus tehdään useammastakin syystä, mutta ennen kaikkea rakennuksen lopullisen laadun takaamiseksi.
–Sääsuojaus tehdään tilaajan eli Liedon kaupungin tarpeiden ja toiveiden mukaan. Noudatamme Kuivaketju10-järjestelmää, eli tiivistettynä: materiaalit ja työvaiheet suojataan säältä siihen asti, että rakennuksen lopulliset vesikatto ja ulkokuori ovat riittävän tiiviitä, Roope Mäkinen kuvailee.
Kuivaketju10 on rakennusprosessin kosteudenhallinnan toimintamalli, joka ulottuu tilaamisesta ja suunnittelusta aina käyttöönottoon asti. Kosteusriskien hallinnalla ehkäistään ennalta jopa 80 prosenttia kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista. Sääsuojausvaiheessa olennaista on suojata rakennusmateriaalit ja -osat – esimerkiksi eristevillat – ennen asentamista ja sen aikana, sekä varmistua rakenteiden kuivuudesta ennen kosteutta eristävien päällystekerrosten asentamista.
Keskuskoulu-hankkeessa sääsuojaustelineillä on kaksoisrooli. Telineet toimivat paitsi ”sateenvarjoina ja -takkeina”, myös julkisivuun tehtävien tiiliverhoilujen muuraustelineinä. Sääsuojilla saadaan muuraustöiden vaatimat kuivat ja lämpimät olosuhteet varmistettua.
Suojausta säädetään työvaiheiden edistyessä
Ilmaista lystiä ei ison rakennustyömaan säältä suojaaminen ole. Suomen luonnon olosuhteilta suojautuminen ei ole ihan yksinkertaista, joten kustannuksetkin kasvavat etenkin pidempien rakennusprojektien edetessä merkittäviksi. Keskuskoululla telineiden käyttöä tullaan tehostamaan niin, että sitä mukaa kun uuden koulun eri lohkoihin saadaan vesikatot päälle ja ulkoseiniä kuntoon, puretaan sääsuojaukset. Telineitä ja katteita siirretään tilanteen mukaan seuraaviin lohkoihin ensin katon ja myöhemmin seinien osalta.
Roope Mäkinen ennakoi sääsuojausten muuttuvan ja siirtyvän projektin vaiheiden mukana.
–Mitä nopeammin lopulliset vesikatot saadaan päälle, sitä nopeammin myös lämpötalous paranee, kun sääsuojien muodostamaa ”ullakkoa” ei enää tarvitse pitää lämpimänä. Muuraustelineille tehdään erillinen lämpökatkokatto ilmojen kylmetessä, jolloin tuota sääsuojan yläosaa ei lämmitetä turhaan. Siinä kun on saakelin paljon lämmitettäviä kuutioita, Roope Mäkinen ennakoi.
Uusi noin 500 oppilaan koulurakennus valmistuu keväällä 2026.
Muut artikkelit