Roope Mäkinen pääurakoitsija NCC Suomi Oy:stä seisoo Keskuskoulun rakennustyömaalla.
NCC:n Roope Mäkinen on toiminut vastaavana työnjohtajana 16 vuotta. ­­­—Runosmäen monitoimitalo luovutettiin tilaajalle helmikuussa, sieltä hyppäsin suoraan tähän projektiin. Seuraavat kaksi vuotta kuluvat Liedossa.

Koulunmäellä kävellessä tuleva maisema alkaa hahmottua. Uuden Keskuskoulun nurkkapaikat ovat näkyvissä, joskin turvallisesti rakennustyömaan aitojen sisäpuolella. Ai tuohon se tulee, aivan vanhan koulun kylkeen!

—Kieltämättä uuden koulun nurkka tulee aika lähelle vanhan liikuntasalin seinää. Se vaatii erityistä tarkkuutta esimerkiksi elementtikuljetusten ja -asennusten yhteydessä, Roope Mäkinen Keskuskoulua pääurakoivasta NCC Suomi Oy:stä myöntää.

Erityistä tarkkuutta on Uuden Keskuskoulun rakennusprojektin vastaavan työnjohtajan mukaan noudatettu tähänkin asti, totta kai. Rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa ja uuden koulun alapohjan kaivuutyöt ovat pääosin valmistuneet, suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti.

—Joka päivä jotain yllätyksiä tulee, sitähän varten täällä ollaan. Louhintatöitä on ollut runsaasti, mutta niistäkin on selvitty ja kokonaisuus on hyvin hallussa. Perustustyöt ovat puolivälissä ja ensimmäisen lohkon osalta on aloitettu alapohjan putki- ja eristystöitä, Mäkinen listaa.

Iso koulu on jaettu neljään lohkoon, joiden alapohjan yhteenlaskettu pinta-ala on reilut 3.500 neliömetriä. Pururadan puoleinen A-lohko on perustettu pääosin porapaaluille, B-lohko massanvaihtokerrosten varaan, ja muut lohkot perustetaan maanvastaisesti louhitun kallion varaan. Koko rakennuksen alalle valetaan maanvastainen kantava alapohjalaatta. Paikan päältä louhitusta kiviaineksesta on tasattu ja tiivistetty kantava pohja, jonka päälle valetaan kymmenittäin teräsbetonianturoita. Yksittäinen betoniantura on tilavuudeltaan keskimäärin kolme kuutiometriä, ja kun betonin märkäpaino on pyöreät 2,5 tonnia per kuutiometri, anturoissa on betonia yhteensä satoja tonneja. Uusi koulu seisoo siis tukevasti.

Työt jatkuvat tauotta koko kesän

Nykyaikainen rakennustyömaa ei seisahdu kesälomien ajaksi. Takavuosina työmailla saattoi heinäkuussa olla hiljaista, mutta ei enää.

—Parasta vuodenaikaa ei kannata tuhlata! Keskuskoulun rakentamisaikataulu on järkevästi tehty; nyt päästään tekemään sulan maan aikana perustamistyöt valmiiksi. Voitaisiin niitä talvellakin tehdä, mutta kustannukset ja virheriskit kasvavat merkittävästi. Näillä näkymin runkotöihin päästään viikolla 33, siis elokuun puolivälissä, Roope Mäkinen kiittelee.

Mäkinen kiittelee yhteistyötä Liedon kaupungin kanssa kitkattomaksi ja toimivaksi. Yhteinen tahtotila ja yhteisymmärrys on löytynyt, ja eteen tulevia asioita saadaan ratkottua yhdessä. Myös alueen käyttäjien kanssa on saatu pulmia ratkottua yhteistyössä, ja NCC:n työmaajohto onkin saanut kiitosta aktiivisesta ja avoimesta viestinnästään.

Oman kiitoksensa tähän asti mallikkaasti edenneestä projektista saavat Mäkiseltä myös varsinaisen työn tekijät: aliurakoitsijat ja työntekijät.

—Tänne Lietoon on saatu kasaan erinomainen tiimi. Osittain haastavan markkinatilanteenkin takia Keskuskoulu-projektiin on valjastettu meidänkin parhaita tekijöitä.