Varautuminen häiriötilanteisiin
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Liedon kaupunki harjoittelee erilaisia tilanteita varten ja on varautunut siihen, että tärkeimmät palvelut pystytään tuottamaan tilanteen mukaisella tasolla esimerkiksi sähkö- ja vesikatkojen aikana.
Kaupungin viestintä poikkeustilanteissa
Poikkeustilanteissa seuraa kaupungin viestintäkanavia, kuten verkkosivut, some-kanavat ja wilma.
Kaupungintalon asiointipiste toimii poikkeustilanteiden infokeskuksena
Poikkeustilanteissa kaupungintalon asiointipiste toimii tiedonjakokeskuksena. Jos esimerkiksi pitkä sähkökatkos estää sähköisten viestintäkanavien käytön, infoa ja ohjeita saa asiointipisteeltä. Pitkään jatkuvissa poikkeustilanteissa toimintaohjeita ja infoa voi käydä lukemassa Liedon koulujen ja päiväkotien oviin kiinnitetyistä tiedotteista.
Ohjeita häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautumiseen
Valtion, kaupungin ja muiden viranomaistahojen lisäksi myös kaupunkilaisten on tärkeä varautua erilaisiin mahdollisiin kriisitilanteisiin, kuten pitkiin sähkökatkoksiin, vedenjakelun häiriöihin tai maksuliikenteen häiriöihin.
Kotiin olisi hyvä varata kolmen päivän varaksi riittävä määrä ruokaa, juotavaa / kannellisia astioita veden säilyttämiseen, lääkkeitä, käteistä rahaa ym. omassa arjessa tarpeellista.
Tutustu sisäministeriön varautumisen oppaaseen
Sisäministeriö on koonnut Suomi.fi-sivustolle kattavat varautumisohjeet erilaisiin poikkeustilanteisiin. Erilaisten kriisitilanteiden lisäksi oppaassa on ohjeiden lisäksi tietoa muun muassa hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta:
Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen
Voit tulostaa itsellesi tiivistelmän laajasta varautumisen oppaasta. Tulostetun tiivistelmän voi myös noutaa kaupungintalon asiointipisteestä.
Sisäministeriön varautumisopas, pdf, 1 Mt
Oppaita varautumiseen
Väestönsuojat
Varsinais-Suomessa ei ole yleisiä väestönsuojia. Poikkeusoloissa viranomaiset antaisivat määräyksen väestönsuojien käyttöönotosta ja toimintaohjeet suojautumisen varalta. Myös asukkaiden evakuointi alueelta olisi mahdollista. Siitäkin ilmoittaisivat viranomaiset.
Väestönsuoja löytyy useimmiten isompien taloyhtiöiden tai työpaikkojen yhteydestä ja on näiden kiinteistöjen asukkaiden tai työntekijöiden käytössä. Väestönsuojapaikkoja on myös julkisten tilojen yhteydessä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, joissa ne on tarkoitettu kiinteistön käyttäjien tarpeisiin.