Ympäristöministeriö myönsi kunnille ja maakunnille avustuksia yhteensä 2,7 miljoonaa euroa kaavoituksen ja rakentamisen tiedonhallinnan kehittämiseksi uudistuvan lainsäädännön mukaiseksi.

Lieto kehittää ja testaa rakennusvalvonnan rajapintoja

Liedon kaupungille myönnetyllä 318 750 euron avustuksella kehitetään kaupungin käytössä olevaa Louhi kuntapalvelin –ohjelmistoa yhteistyössä järjestelmätoimittajan Sitowisen kanssa siten, että ohjelmisto täyttää tulevan lain rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä vaatimukset. Kumppanitestauksen kohteena Liedossa ovat rakennustiedot. Liedon kaupungin rakennusvalvonta tarjoaa aineiston ja testiympäristön, jossa voidaan kehittää ja testata uusi rajapinta rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (RYTJ) ja kaupungin käytössä olevan rekisteriohjelman välillä. Lieto toimii myös järjestelmän testaajana. Projekti liittyy Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) käynnissä olevaan Ryhti-hankkeeseen.

Rakennetun ympäristön digimuutos kunnissa

Rakennetun ympäristön digimuutoksen tavoitteena on tehdä rakennetun ympäristön tiedonhallinta mahdollisimman sujuvaksi ja yhdenmukaistaa tiedon käsittelyä valtakunnallisesti. Valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä on helpotus erityisesti niille kunnille, joilla ei ole mahdollisuuksia rakentaa omia kehittyneitä digitaalisia järjestelmiä. Toisilla kunnilla digityökaluja on kehitetty jo pitkälle, ja niiden kanssa voidaan pystyttää rajapintoja, joiden kautta valtakunnallinen järjestelmä peilaa ajantasaiset tiedot käyttöön.

Liedon kaupungin rakennusvalvonnan digiaste on Suomen mittakaavassa huipputasolla. DigiFinlandin 2022 valtakunnallisesti toteuttamassa digivalmiuteen liittyvässä nykytilakyselyssä Lieto sijoittui koko maan top 20 listalle digiasteessa sekä kaavoituksen että luvituksen osalta.

Digitaalinen rakennettu ympäristö kunnissa – Ympäristöministeriö
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä: https://ryhti.syke.fi/