Kierrätä kuin konkari – pääsiäisen ja vapun jätteet oikeisiin astioihin ja LSHJ:n aikataulut haltuun

Pääsiäinen ja vappu tuovat muutoksia LSJH:n lajitteluasemien, asiakaspalvelun, toimistojen ja tekstiilien kierrätysmyymälä Lempparin aukioloaikoihin sekä jäteastioiden tyhjennyspäiviin. Lajittelua ei kuitenkaan pidä unohtaa pyhinäkään! Yleisimpien pääsiäisen ja vapun jätteiden lajitteluohjeet tarjoaa Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH).
LSJH:n pääsiäisen ja vapun poikkeusjärjestelyt
Pääsiäinen
Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kaikki lajitteluasemat, asiakaspalvelu, toimistot on suljettu pitkäperjantaista (18.4.) toiseen pääsiäispäivään (21.4.), mukaan lukien lauantai 19.4.
Vappu
Vapunaattona (30.4.) lajitteluasemat sulkevat viimeistään klo 18.Vapunpäivänä (1.5.) kaikki toimipisteet ja myymälä suljettu.
Jäteastioiden tyhjennys
Pääsiäisen ja vapun arkipyhät voivat siirtää jäteastioiden tyhjennyspäiviä yhdellä tai kahdella päivällä viikkojen 16–18 aikana. Niin sekajätteiden, biojätteiden kuin pakkausjätteidenkin tyhjennyspäivät voivat vaihdella totutusta.
Kesämökkikausi
Tarkista mökin jäte- ja lietesäiliöiden tyhjennykset ajoissa osoitteesta www.lsjh.fi löytyvän OmaLSJH-palvelun kautta tai ottamalla yhteyttä LSJH:n asiakaspalveluun. Tilaa lietetyhjennys LSJH:n asiakaspalvelusta.
Vapaa-ajan kiinteistöjen on kuuluttava jätteenkuljetukseen vähintään toukokuun alusta lokakuun alkuun (viikot 18–40). Jos jäteastiaa käytetään vain kesällä, sen on oltava tyhjä kesäaikaisen käytön päättymisen jälkeen.
LSJH:n asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 9–15 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kotisivujen chatissä, sähköpostitse (asiakaspalvelu@lsjh.fi, lietteet@lsjh.fi tai taloyhtiot@lsjh.fi) sekä puhelimitse 0200 47470 (pvm/mpm).
PÄÄSIÄISEN JÄTTEIDEN ABC
Pääsiäismunien alumiinikääreet: Purista mytyksi ja lajittele metallinkeräykseen. Metalli kiertää miltei ikuisesti ja siitä valmistetaan uusia metallipakkauksia ja –tuotteita.
Muoviset yllätysmunakotelot: Yllätysmunakotelot soveltuvat erinomaisesti uusiokäyttöön, kuten askartelumateriaaliksi tai säilytykseen. Koteloissa voi säilyttää esimerkiksi nappeja, neuloja tai ne voivat toimia matkalla vaikkapa pilleripurkkeina. Jos koteloille ei ole käyttöä, ne lajitellaan muovipakkauksiin. Muovipakkauksista valmistetaan uusia muovituotteita.
Pääsiäismunien lelut: Pääsiäismunien lelut ovat tunnetusti melko turhaa krääsää. Jos lelut lentävät kerta toisensa jälkeen saman tien roskiin, kannattaa jätteen synnyn ehkäisyn nimessä miettiä, pitäisikö yllätysmunat jättää ostamatta. Jos munia kuitenkin menee, kannattaa leluilla leikkiä mahdollisimman pitkään. Jos niistä ei pidä, ne voi lahjoittaa eteenpäin. Rikkoutuneet lelut kuuluvat sekajätteeseen.
Kananmunankuoret: Kananmunankuoret ovat biojätettä. Esimerkiksi tusseilla, glitterillä tai maaleilla koristellut munankuoret kannattaa kuitenkin laittaa biojätteen sijasta sekajätteeseen. Alueella lajitellusta biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita Uudessakaupungissa. Kompostoriin lajiteltuna biojätteestä saa ravinteikasta multaa.
Kananmunakennot: Paperimassasta valmistetut kananmunakennot ovat oiva apu biojätteen lajittelussa. Paperisen biojätepussin pohjalle silputtu kananmunakenno sitoo kosteutta, jolloin biojätepussi pysyy kuivempana. Kennoja voi käyttää myös esimerkiksi askartelumateriaalina tai taimien esikasvatukseen. Jos kananmunakennoja ei tarvitse, ne lajitellaan kartonkipakkauksiin. Kierrätyskartongista valmistetaan aaltopahvia, uusia kartonkipakkauksia ja vessapaperihylsyjä.
Mämmirasiat: Tyhjäksi kaavitut mämmirasiat lajitellaan materiaalin mukaan muovi- tai kartonkipakkauksiin. Jos tuokkosia kuluu kuin Juha Miedolla konsanaan, kannattaa ehdottomasti muistaa kartonkipakkausten lajittelun tärkein sääntö – litistäminen.
Virpomisvitsat: Nappaa vitsoista koristeet uudelleenkäyttöön. Käytä vitsat pihallasi hakkeena tai nakkaa ne sekajätteeseen. Vitsat voi tuoda myös muun risujätteen mukana maksutta lajitteluasemille.
Rairuoho: Ripottele multineen päivineen pihallesi tai laita sekajätteeseen!
VAPUN JÄTTEIDEN ABC
Foliopallo: Vaikka foliopallot näyttävät metallisilta, ne eivät kuulu metallinkeräysastiaan. Kun ne vetelevät viimeisiään, lajittele sekajätteeseen.
Ilmapallo: Puhjenneet ilmapallot ovat nekin sekajätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä oleva muovipakkaus lajitellaan muovipakkausten keräysastiaan ja mahdollinen kartonkiosa kartonginkeräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään LSJH- ja Rinki-ekopisteillä sekä nykyään jo monessa taloyhtiössä. Katso lähin ekopiste osoitteesta www.kierrätys.info.
Kertakäyttöastiat: Suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestoastioita. Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliinikipot ja lasiset juomalasit. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, lajittele muoviset (mukeja lukuun ottamatta) ja biohajoavat kertakäyttöastiat ja -aterimet sekajätteeseen. Muoviset kertakäyttömukit voi lajitella muovipakkauksiin ja kartonkiset kartonkipakkauksiin. Lajittele take away -astiat ja -aterimet materiaalin mukaan muovi- tai kartonkipakkauksiin.
Lautasliina: Käytetyt lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.
Metallitölkki: Missä ikinä oletkin, älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.
Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Voit laittaa rasvan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita sekajäteastiaan.
Ruoantähteet: Älä hamstraa ylen määrin, vaan pakkaa piknikille tai pöytään ruokaa vain sen verran, kuin porukalla syötte. Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi biojäteastiaan tai kotikompostoriin.
Serpentiini: Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen. Oikea osoite serpentiiniroskalle on sekajätteen jäteastia. Kestoserpentiiniä voi myös virkata itse ja näin ehkäistä turhan jätteen syntyä!
Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kuuluvat kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Lasipakkauksista valmistetaan uusia lasipakkauksia ja vaahtolasia. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.
Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.
Skumppalasi: Mikäli lasinen skumppalasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet sekajätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan.
Skumppapullo: Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan.
Skumppapullon korkki: Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele sekajätteeseen.
Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on sekajätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisten jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallisten-jatteiden-vastaanotto.
Tippaleipä-, perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Mikäli ruokatarpeet ostaa valmiina kaupasta muovipakkauksissaan, kuuluu pakkaukset lajitella muovipakkausten keräysastiaan.
Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia juhlia ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite sekajäte.
Ylioppilaslakki: Ylioppilaslakin hienous on se, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se sekajätteeseen.
Missä ja miten ikinä vappua vietätkin, varustaudu roska- ja biojätepusseilla, jotta voit viedä jätteet mukanasi. Puistoissa ja kaupungilla sijaitsevat yleiset roska-astiat saattavat vappuna täyttyä ääriään myöten, eikä niihin pitäisi muutenkaan laittaa kuin sekajätettä.
Lisää ohjeita jätteiden lajitteluun löydät LSJH:n jätteiden ABC:stä www.lsjh.fi/abc.
Muut artikkelit