Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) antaa ohjeita tavallisimpien joulun ja uudenvuoden ajan jätteiden lajittelusta.

Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine

Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.

Amaryllis ja muut joulukukat

Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei saa laittaa biojätteen joukkoon. Mullan voi laittaa omalle pihalle tai kompostoriin, tai vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan. Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut. Kukkien muoviset suojaruukut kuuluvat muovipakkauksiin. Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.

Glögitölkki

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin. Pantilliset glögipullot otetaan vastaan kauppojen pullonpalautusautomaatteihin ja pantittomat lasipullot voi lajitella lasipakkauksiin. Muistathan irrota korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkaus- tai metallinkeräysastiaan.

Hautakynttilä

Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea paikka myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä lasinen hautakynttilä uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän. Led-hautakynttilät kuuluu rikki mennessään toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen. Palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Ilotulitteet

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

Joulukalenteri ja suklaarasia

Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen. Muoviosan ja -kääreet voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.

Joulukortit

Jos et halua jemmata saamiasi joulukortteja muistojen laatikkoon, ne lajitellaan paperinkeräykseen. Vanhat joulukortit soveltuvat myös mainiosti uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun.

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli omistat muovikuusen, joka on kulkenut matkassa jo hyvän tovin, eikä sitä risaa kehtaa panna esille enää ensi vuonna, on oikea osoite metallinkeräysastia. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Liedossa joulukuusien keräys alkaa 7.1.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat

Rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan. Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.

Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi ja tuo keräyspisteitä myös LSJH:n alueelle. Ota kinkun, kalkkunan ja kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa kinkkutemppu.com.

Kynttilänjämät

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jämät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Lahjapakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

Lahjapaperi

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen. Lahjat voi paketoida myös esimerkiksi uudelleenkäytettäviin kankaisiin, lahjakasseihin tai -pusseihin.

Pahvilaatikot

Yhä useampi tilaa joululahjoja nettikaupoista. Tilaus on lähes poikkeuksetta pakattu pahvilaatikkoon. Kun postipaketti on kiikutettu kotiin ja pahvilaatikko tyhjennetty tilatuista tuotteista, jäljelle jää tyhjä pahvilaatikko – mitä sille pitäisi tehdä? Voit hyödyntää pahvilaatikon tavaroiden säilytyslaatikkona, lemmikin lymyilypaikkana tai askarrella siitä lasten kanssa jotain kivaa. Jos näistä vinkeistä tai mielikuvituksesi syövereistä ei löydy sopivaa tapaa hyödyntää pahvilaatikkoa, vie se kartonkipakkausten keräykseen. Kerätystä kartongista valmistetaan muun muassa talouspaperirullan hylsyjä. Säilytä naapurisopu myös jouluna ja muista litistää pahvilaatikot ennen kuin laitat ne keräysastiaan. Täysi ja ylitse pursuava kartonkipakkausten keräysastia kiristää helposti mieltä ja kieltä.

Sähkölaitteet

Jos pukki tuo uuden älypuhelimen tai pelikonsolin, muista laittaa toimiva vanha laite eteenpäin eli lahjoita esimerkiksi tarvitsevalle.

Jos masiina on rikki, lajittele se tietoturvallisesti. Tietoturvajätettä otetaan vastaan LSJH:n Turun Topinojan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa. Seiffi-palvelu on sekin tietoturvallinen tapa hävittää rikkinäiset datalaitteet.

Rikkinäiset sähkölaitteet, kuten patterilla toimivat lelut ja valosarjat otetaan maksutta vastaan lajitteluasemilla ja niitä myyvissä liikkeissä. Muistathan poistaa rikkinäisistä sähkölaitteista paristot ja pienakut – jos mahdollista – ja lajitella ne paristokeräykseen navat teipattuna.

Tuikunkuori

Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.

Tähtisadetikku

Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

Uudenvuoden tina

Lyijyä sisältävää tinaa ei ole saanut Suomessa myydä enää maaliskuun 2018 jälkeen. Mikäli lyijyä sisältävää tinaa löytyy vielä kotoa, toimita se lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin. Lyijytön tina lajitellaan metallinkeräykseen. Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa sokerista tai mehiläisvahasta.

Lisää lajitteluohjeita tarjoaa jätteiden ABC osoitteessa www.lsjh.fi/abc, josta voit sanahakua käyttämällä etsiä oikean lajitteluohjeen jätteelle kuin jätteelle.