Kevään juhlat lähestyvät. Monella juhlintaan liittyy alkoholi. Nuorille helpoin tapa saada alkoholia on pyytää täysi-ikäinen henkilö ostamaan sitä heille. Usein tämä täysi-ikäinen henkilö on kaveri, tuttu tai perheenjäsen.

Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäiselle!

Suomen lain mukaan alkoholin tai nikotiinituotteiden myyminen tai välittäminen alaikäiselle on laitonta. Laki suojelee lapsia ja nuoria alkoholin haittavaikutuksilta, kun kaikki täysi-ikäiset noudattavat sitä.

Miksi on tärkeää sanoa ei, kun nuori pyytää alkoholia

Nuoren kehittyvät aivot ovat aikuisen aivoja herkemmät alkoholin vaikutuksille. Vaikka nuori olisi aikuisen näköinen ja kokoinen, aivojen kehitys on vielä kesken. Alkoholille altistuminen vaikuttaa kehittyvien aivojen rakenteeseen pysyvästi ja lisää todennäköisyyttä myöhempään alkoholiriippuvuuteen. Mitä nuorempana alkoholinkäytön aloittaa, sitä suuremmaksi riski riippuvuuden syntymiseen ja alkoholiin liittyviin haittavaikutuksiin kasvaa aikuisena.

Humaltuneena nuoren riski joutua onnettomuuksiin, tapaturmiin tai hyväksikäytetyksi kasvaa huomattavasti. Sanomalla ”ei” huolehdit nuoren terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Mieti jo valmiiksi mitä vastaat, jos nuori pyytää sinua hakemaan alkoholia. Hyviä vinkkejä keskusteluun löydät Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Alkon kampanjasivuilta:

Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäiselle! – EHYT ry

Ostaisitko alaikäiselle alkoholia? Kun nuori kysyy, kerro miksi ei | Alko