Frisbeegolfarin Lieto
Frisbeegolf on suosittu harrastus, johon Lieto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet. Kunnan ylläpitämät radat sijaitsevat Ilmarisissa, keskustassa ja Tarvasjoella. Lisäksi Liedon Asemalla on Pahkamäen koulun vanhempainyhdistyksen ylläpitämä rata ja Saukonojalla kyläyhdistyksen. Radoista löytyy varmasti kaikille tasoille sopivat vaativuustasot.
Frisbeegolfissa on tavoitteena päästä rata alusta loppuun mahdollisimman vähillä heitoilla. Väylien pelaaminen aloitetaan avauspaikoilta ja väylä päättyy maalikoriin. Voittaja on se, joka saa pienimmän tuloksen.
Vaikka lajin perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa, eroaa se erityisellä tavalla kaikista muista lajeista: – Pelivälineen lento on aivan erilainen kuin missään muussa heittolajissa, kertoo lietolainen frisbeegolfammattilainen Seppo Paju. – Kaikki muut välineet lentävät ensin ylös, josta alkavat laskeutua, kun taas frisbeegolfkiekon lentoranta on tasainen liito.
Frisbeegolfia kutsutaankin myös liitokiekoksi. Kiekon liito kiehtoo yhä uudelleen ja uudelleen, yhä uusia harrastajia. Lajia voi harrastaa yksin tai porukassa, ja siinä pääsee nauttimaan ulkoilmasta ja vaihtelevassa maastossa liikkumisesta. Se sopii myös kaikenikäisille. Kausikin on pitkä.
Ammattilainen esikuvana
Aivan kuten muissakin lajeissa, esikuvien merkitys vaikuttaa suosioon. Nyt 26-vuotias Seppo Paju on lajin piirissä varsin tunnettu kasvo: Hänen uransa alkoi vuonna 2006 ja viimeiset viisi vuotta hän on pelannut ammattilaisena Yhdysvalloissa. Vuonna 2010 Seppo voitti nuorten maailmanmestaruuden ja nuorten Euroopan mestaruuden. Lisäksi häneltä löytyy kaksi miesten Suomenmestaruutta sekä Euro Pro Tour ja Suomen Pro Tour -voittoja.
Lajin suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Syitä on helppo löytää: Harrastus on mahdollista aloittaa matalalla kynnyksellä, ilman sen kummempaa lajitaustaa ja alkuun pääsee edullisin välinehankinnoin.
Lajin helppous houkuttaa koko ajan uusia aloittajia. – Heitto-opetusta on tilattavissa helposti, ja netti on täynnä opetusvideoita, Seppo kertoo. – Kuka tahansa saa frisbeen lentämään. Kiekkoa on hyvin helppo oppia heittämään alkuun jos vertaa vaikka perinteiseen golfiin. Yhdellä kiekolla pärjää aluksi. Lähinnä laji edellyttää peruskuntoa ja halua maastossa liikkumiseen. Tietysti myös kärsivällisyyttä, kuten kaikissa lajeissa, joissa halutaan kehittyä eteenpäin.
Seppo Paju tietää myös syitä, miksi juuri Suomi on ottanut lajin niin vahvasti omakseen:
– Tällä hetkellä ratoja löytyy jokaisesta Suomen kunnasta. Ratoja on n. 750. Rata on edullinen rakentaa ja Suomessa on siihen hyvät maasto-olosuhteet, paljon metsää myös keskustojen lähellä.
– Olen ollut itse suunnittelemassa viittäkymmentä rataa, Seppo kertoo. – Lieto on siitä erityinen, että keskustan rata oli ensimmäinen, jonka suunnittelin. Radan suunnittelussa olennaista on löytää mukavat pelilinjat, huomioida säilytettävät puut, alueen muut mahdollinen käyttö ja turvallisuus. Esimerkiksi Liedon radan ympäristössä oli jo ennestään pururata, ja maastopyöräratakin valmistui hieman ennen frisbeegolfrataa.
– Liedon rata on siitä hieno ja erityinen myös, että se oli Turun seudulla ensimmäisiä täysmittaisia ratoja. Rata tarjoaa haastetta monentasoiselle harrastajalle – tiukkoja linjoja, mutta ei niin pitkiä väyliä, Seppo kertoo.
Artikkelin kirjoittaja Mirkka Mattheiszen koordinoi Liedon kunnan matkailunkehittämishanketta elokuusta 2020 huhtikuuhun 2021.
Katso video Liedon radalta: Seppo Paju & Väinö Mäkelä, Frisbeegolf Road Trip.
Muut artikkelit