Kahden vuoden välein toteutettava EK Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta. Kyselyn tuloksissa viidennen sijan saaneeseen Turun seutukuntaan kuuluvat Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku.

Lieto on kolmannen kerran peräkkäin Suomen paras kunta omassa kokoluokassaan

Lieto arvioitiin kokoluokassaan, alle 50 000 asukasta, Suomen parhaaksi. Turun seudun kunnista Naantali on sijalla 2. ja Kaarina sijalla 3. Turku on suurten kaupunkien kategoriassa sijalla 11.

Lieto oli sijalla 1. myös kahdessa edellisessä, vuoden 2019 ja 2021 EK Kuntarankingissa.

”Ykkössija on meille arvokas tunnustus pitkään jatkuneesta, suunnitelmallisesta työstä yritysten ja yrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi. Yhteistyömme yritysten kanssa jatkuu edelleen tavoitteellisena”, Liedon kaupunginjohtaja Mika Ingi kertoo.

EK Kuntaranking-sijoitukseen vaikuttivat yritysten arvioissa erityisesti seuraavat tekijät:

  • kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys (kaavoituksen sujuvuus, yritysvaikutusten huomiointi yms.)
  • oman alueen julkiset yrityspalvelut (neuvonta, rahoitus, toimitilojen saatavuus ja yritysten tasapuolinen kohtelu)
  • osallistumismahdollisuus palveluiden tuottamiseen (julkiset hankinnat, kilpailutukset, yritysten mahdollisuudet kuntapalvelujen tuottajina)
  • paikallinen yritysilmapiiri

Liedon menestyksen tekijät

Liedon kaupungin poliittisella kentällä nähdään puoluekannasta riippumatta yrittämisen ja elinvoiman kehittämisen hyödyt.

”Avoimen keskustelun myötä yritysvaikutusten arviointi toteutuu päätöksenteossa” kertoo kaupunginjohtaja Mika Ingi ja jatkaa ” myös kaupungin kuntakehitysyksikössä asiantuntemus ja kiinnostus yrittäjyydestä on huippuluokkaa. Esimerkiksi rakennuslupien käsittely hoituu sujuvasti ja nopealla aikataululla. ”

Liedossa yrityksiä palvellaan kasvokkain ja aktiivisin ottein. Samalla asenteella kohtaamme niin kansainväliset toimijat kuin yksinyrittäjätkin, kerrotaan kaupungin yrityspalveluista. Osaaja- ja työvoimapula aiheuttaa yrityksille haasteita Liedossakin. Kaupunki on tarttunut aktiivisesti näihin haasteisiin. Liedolla on laaja oppilaitosyhteistyöverkosto ja vuosien aikana hiotut prosessit siitä, miten työvoimaa saadaan yrityksiin. Myös alueen vahva seudullinen yhteistyö vaikuttaa positiivisesti yritysten toimintaan.

Lisätietoa tutkimuksesta Elinkeinoelämän Keskusliiton verkkosivuilta.

Lieto on menestynyt hyvin myös muissa yritystoiminnan edellytyksiä arvioivissa tutkimuksissa: Suomen parasta elinkeinopolitiikkaa 2016, 2018, 2020 ja 2022 Suomen Yrittäjien joka toinen vuosi teettämässä mittauksessa sekä Paras yrittäjyysilmapiiri 2016, 2017, 2018, 2020, 2021 ja 2022 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteessa.