Omatoimialue

Omatoimialueelle kirjaudutaan kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Kirjaston palveluaikana ei tarvita kirjautumista.

Liedon kirjaston omatoimialue on ilkivallan vuoksi kiinni illat 26.6. ja 27.6.2024. Omatoimialue on siis poikkeuksellisesti käytössä vain aamuisin ennen kirjaston palveluaikaa.

Omatoimialue on käytössä seuraavina aikoina:

Ma-To klo 7-20
Pe-Su klo 7-17

HUOM! Tarkista pyhien vaikutukset omatoimialueen aukioloaikoihin tästä linkistä:

Lehdenlukijoita kirjaston omatoimialueella

Omatoimiaikana kirjastossa voi

 • noutaa varattua aineistoa
 • palauttaa automaateilla
 • lainata palautettua aineistoa, uutuuksia ja jokeri-lainoja
 • lukea ja lainata lehtiä (Huom! Lehtien uusin numero ei ole lainattavissa)
 • käyttää tietokoneita verkkoselaukseen
 • käyttää tiloja työskentelyyn

Omatoimiaikana ei ole mahdollista

 • kopioida ja tulostaa
 • maksaa myöhästymismaksuja tai muita kirjaston maksuja

Omatoimialueelle kirjautuminen

Omatoimialueelle kirjaudutaan kirjastokortilla sekä kirjastokorttiin liitetyllä tunnusluvulla. Kortinlukulaitteen löydät kaupungintalon sisäänkäynnin luota ulkoseinästä.

Kortinlukija, jolla kirjaudutaan kirjaston omatoimialueelle

Toimi näin:

 • aseta kirjastokorttisi viivakoodi lukulaitteen alle
 • näppäile tunnuslukusi
 • tunnusluvun jälkeen paina vielä #-näppäintä
 • omatoimialueen ovet aukeavat

Huomaa, että jokainen omatoimialueen käyttäjä kirjautuu alueelle henkilökohtaisesti omalla kirjastokortillaan. Tätä myös valvotaan.

Jos sinulla ei ole kirjastokorttia tai tunnuslukua, saat ne kirjastosta palveluaikana. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

LIEDON KIRJASTON OMATOIMIALUE

Omatoimialuetta asiakkaat voivat käyttää perinteisten aukioloaikojen ulkopuolella. Omatoimialue kattaa lehtienlukualueen, palautushyllyn, aikuisten uutuushyllyn, dekkarihyllyn sekä kaksi lainaus- ja palautusautomaattia. Omatoimikäytön aikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa.

Omatoimiaikana kirjastossa voi:
-noutaa varattua aineistoa
-palauttaa automaateilla
-lainata palautettua sekä uutuusaineistoa automaatilla
-lukea ja lainata lehtiä (HUOM! Uusin numero ei ole lainattavissa)
-käyttää asiakastietokoneita
-käyttää tiloja työskentelyyn

Kirjastossa on käytettävissä langaton verkko. Tilassa on myös latauskaappi puhelinten lataamiseen. Kaapin käyttö on asiakkaan omalla vastuulla.

Omatoimiaikana ei ole mahdollista:
-kopioida ja tulostaa
-maksaa maksuja

Omatoimikirjaston turvallisuutta valvotaan kulunvalvonnalla sekä tallentavalla kameravalvonnalla. Oikeus tarkistaa valvontatallenteen sisältö on palvelupäälliköllä, tämän valtuuttamalla varahenkilöllä, vahtimestarilla sekä toimitilapäälliköllä.

Tietokoneiden, automaattien ja latauskaapin mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Omatoimialuetta saavat käyttää kaikki, joilla on Vaski-kirjastokortti ja siihen liittyvä nelinumeroinen pin-koodi. Käyttäjät sitoutuvat noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä, ylläpitämään asioidessaan siisteyttä ja järjestystä sekä antamaan muille käyttäjille työrauhan. Käyttöoikeus on henkilökohtainen eli jokaisen sisääntulijan on kirjauduttava sisään. Poikkeuksena lapset voivat tulla vanhempiensa kanssa ilman kirjautumista. Alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja mahdollisesti aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja. Omatoimialueen käyttö voidaan tarvittaessa estää, esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi, soveltuvia lakeja noudattaen.

Sisäänkirjautunut asiakas on vastuussa niin omasta kuin mukanaan tulevien henkilöiden käyttäytymisestä. Asiakas on velvollinen korvaamaan sekä itse aiheuttamansa että mukanaan tulleiden henkilöiden aiheuttamat vahingot.

Henkilökunnan palveluajan päätyttyä asiakkaiden on poistuttava kirjastosta ja kirjauduttava uudelleen sisälle omalla kirjastokortillaan ja tunnusluvulla. Tästä ilmoitetaan kuulutuksella, kun omatoimiaika on alkamassa.

Omatoimiajan päättyessä kirjaston tiloista on poistuttava viipymättä. Jos asiakas aiheuttaa toiminnallaan hälytyksen, hän on velvollinen korvaamaan hälytyksestä aiheutuneet kulut.

Hätätilanteita varten omatoimialueen eteisessä on lista tarpeellisia puhelinnumeroita. Kirjasto on päihteetön tila eli kaikkien alkoholituotteiden ja päihteiden tuominen kirjastoon on kielletty.

Käsitelty Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa §19/14.5.2019