Muut palvelut

Kirjaston henkilökunta palvelee sinua mielellään ja etsii tarvitsemaasi tietoa ja aineistoa.

Kaukopalvelu

Jos etsimääsi aineistoa ei löydy Vaski-kirjastoista, voit käyttää kaukopalvelua. Tällöin aineisto tilataan sinulle jostain toisesta kirjastosta. Kaukopalvelu on maksullista. Hinta on 4 euroa + lähettävän kirjaston kulut.

Täytä Vaski-kirjastojen yhteinen kaukopalvelulomake tästä linkistä:

Kotipalvelu

Jos et pääse kirjastoon, kirjasto voi tulla luoksesi. Saat kotipalvelua, jos et vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Kotipalvelu on maksutonta.

Kotipalvelu toimii näin:

  • Kirjastonhoitaja tulee kotiin sovittuna päivänä kerran kuukaudessa. Kirjastonhoitaja varmistaa puhelimitse, että päivä varmasti sopii sinulle.
  • Kirjastonhoitaja tuo lainat kotiisi ja huolehtii palauttamisesta puolestasi.
  • Voit esittää lainatoivomuksia.
  • Käytössäsi on Vaski-kirjastojen kokoelma ja kaukopalvelun avulla voit saada aineistoa myös muista Suomen kirjastoista.
  • Kirjastonhoitaja voi tehdä puolestasi varauksia lainassa olevaan aineistoon.

Jos olet kiinnostunut kirjaston kotipalvelusta, kysy lisää:

Kirjasto asiakaspalvelu
0505952445
kirjasto@lieto.fi

Lukulähettipalvelu

Kirjaston lukulähetit ovat vapaaehtoisia, jotka käyvät palvelutaloissa ja vanhainkodeissa lukemassa ääneen ikäihmisille.

Lukulähettipalvelu auttaa vanhuksia, jotka eivät itse pysty lukemaan.

Elämä voi olla yksinäistä ja virikkeetöntä, vaikka ympärillä olisi hoitohenkilökuntaakin. Lukulähetti tuo piristystä päivään ja kohtaamisen lukemisen ohessa. Lähetti voi olla tärkeä tuulahdus ulkomaailmasta ja hän voi tarjota uusia ajatuksia ja keskustelunaiheita.

Lukulähetit lukevat joko yhdelle vanhukselle tai pienelle ryhmälle. Lukuhetkeen osallistuvien määrä mietitään jokaisen lähetin kanssa yhdessä. Suurin osa lukuläheteistä käy lukemassa ääneen kerran viikossa tai kahdessa. Kirjojen lisäksi lukulähetit voivat lukea myös esimerkiksi sanomalehtiä.

Jos olet kiinnostunut lukulähettipalvelusta, kysy lisää Liedon kirjastosta:

Kirjasto asiakaspalvelu
0505952445
kirjasto@lieto.fi

Celia-kirjasto

Jos lukeminen on sinulle hankalaa näkövamman, lukihäiriön, reuman tai jonkin muun syyn takia, voi Celia-kirjasto auttaa sinua jatkamaan lukuharrastusta.

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa kirjoja mm. äänikirjoina. Aiemmin Celia tunnettiin nimellä Näkövammaisten kirjasto.

Celian kokoelmissa on noin 45 000 teosta äänikirjoina. Kirjoja saa myös pistekirjoina, elektronisina kirjoina sekä lasten koskettelukirjoina.

Celian asiakkaana voit kuunnella äänikirjoja suoratoistettuina internetistä. Vaihtoehtoisesti voit ladata äänikirjat omalle tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimelle. Jos kuuntelet äänikirjoja mieluummin cd-levyltä, voit saada käyttöösi Daisy-soittimen.

Jos olet oikeutettu Celian käyttöön, voidaan sinut kirjata Celian asiakkaaksi Liedon kirjastossa. Lisätietoja alla olevasta linkistä:

Kirjaston laitteet ja tietokoneet

Liedon kirjastossa on 8 tietokonetta asiakaskäyttöön:

  • omatoimiaikana 3 konetta verkkoselaukseen (ei tulostusmahdollisuutta)
  • palveluaikana käytössä on 3 konetta, joilla on tulostusmahdollisuus
  • palveluaikana myös 2 lastenosaston tietokonetta varattavissa pelaamiseen (puoli tuntia/päivä)

Käytössä on langaton verkko. Kysy salasana henkilökunnalta.

Kirjastossa on kopiokone tulostamiseen, skannaamiseen ja kopioimiseen. Laite on käytettävissä palveluaikana. Kopion ja tulosteen hinta on 0,30 €/valotus.