Lukuvinkkejä

Lukuvinkkejä kesälukuhaasteeseen osallistujille

Paina linkistä, niin näet lukuhaastetta varten laaditut kirjavinkkilistat.

Kirjasto suosittelee

Kuluvan kirjavuoden erikoisuuksia on, että peräti kaksi maan eturivin kirjailijaa on tahollaan kirjoittanut romaanin kirjakielemme isästä Mikael Agricolasta. Kyseiset kirjailijat ovat Roope Lipasti ja Jari Tervo.

Roope Lipastin ”Mikaelin kirja” (2021, Atena) kertoo talvesta 1556-1557. Tuolloin Agricola on mukana lähetystössä, joka matkustaa Moskovaan rauhanneuvotteluihin. Talvi tekee matkanteosta tuskaa, ja vastaanotto on mitä on.

Rauhanneuvottelumatkan rinnalla ”Mikaelin kirja” kertoo Agricolan koti-Turkuun jääneen vaimon, Birgitan, tarinaa. Piispanrouvana Birgitta on tietysti arvossa pidetty kaupunkilainen, mutta talven edetessä hänestä tulee puheenaihe pahoille kielille.

Romaanin nimessä mainittu Mikaelin kirja on vanhaa kansanuskoa ja loitsuja käsittelevä teos, jota Agricola työstää matkallaan. Osa tästä kirjasta on jäänyt Turkuun, mikä on omiaan pahentamaan Birgitan vaikeaa tilannetta – kansanuskosta kirjoittamista ei tähän aikaan pidetä piispalle soveliaana.

Tätä talvista tarinaa kirjasto suosittelee lämpimästi!

Lietolaistaustaisen Joni Pyysalon romaani ”Putoamispaikka” (2021, WSOY) lähtee liikkeelle vanhan naisen katoamisesta, mutta tarinan edetessä voi syntyä vaikutelma, että romaanin henkilöt ovat itsekin kateissa itseltään.

”Putoamispaikan” keskeiset henkilöt ovat Aran, Nona ja näiden kahden tytär Arla. Aran joutuu selvittämään äitinsä katoamista. Nona löytää jonkinlaista sielunrauhaa saariston hiljaisuudesta, ja Arla puolestaan toimii yhdistyksessä, joka nostaa esiin ylikuluttamisen ongelmia.

Kirjan henkilöitä mietityttävät toimistorutiinit, applikaatiot ja ihmisen suhde ympäristöön. Tämä maailma on ehkä nykylukijalle tuttu, mutta kirjailija onnistuu asettamaan tutut asiat erikoiseen valaistukseen.

”Putoamispaikka” tarjoaa lukijalleen suorastaan meditatiivisen lukukokemuksen – kirjasto suosittelee!

Pirkko Saision romaani Passio (2021, Siltala) lähtee liikkeelle renessanssi-ajan Firenzestä ja päätyy Neuvostoliittoon. Ajassa ja paikassa liikkuva täyteläinen tarina seuraa, mitä kaikkea tapahtuu erään kultakorun ympärillä vuosisadasta toiseen.

Romaanissa on niin runsaasti henkilöitä, että heitä on tässä turha yrittää esitellä. Kuvailevissa jaksoissa ja vuoropuhelussa Saisio tavoittaa hienosti kunkin ajan ja paikan tunnelman.

Vaikka laaja romaani on nimensä mukaisesti kärsimysnäytelmä, tempaa se lukijan mukaansa. Voi suositella!

Amerikkalaisen Jonathan Franzenin uusin romaani on saanut nimensä vanhasta blues-laulusta. Kirja on nimeltään ”Crossroads” (2021, Siltala / suom. Raimo Salminen), ja se kertoo periamerikkalaisen tarinan Hildebrandtin perheestä. Tarina lähtee liikkeelle vuoden 1971 joulusta ja päättyy pääsiäiseen.

Perhe ajautuu kertomuksen edetessä kriisiin. Pastorina työskentelevä perheenisä, Russ, ihastuu seurakuntalaiseen, kun taas äiti, Marion, kamppailee päästäkseen sinuiksi menneisyydestä kumpuavien syyllisyydentuntojen kanssa. Vanhin poika Clem päättää värväytyä Vietnamin sotaan, ja pojista keskimmäinen, Perry, ajautuu huumekierteeseen.

Kun ”Crossroads” lähestyy loppua, lukija alkaa odottaa jonkinlaista toivonkipinää. Franzenin kirja ylsi muuten Barack Obaman laatimalle suosikkilistalle viime vuoden parhaista romaaneista.

Roope Lipastin ohella myös Jari Tervo julkaisi viime vuonna romaanin, jonka aiheena on Mikael Agricola. ”Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa” (2021, Otava) on värikäs kuvaus uskonpuhdistajan ja suomen kirjakielen luojan elämänvaiheista.
 
Tervon romaani jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa kertoo Agricolan lapsuudesta ja toinen opintovuosista Wittenbergissä. Kertomuksen päättää hyinen matka Moskovaan vuonna 1557 – sama matka, joka on myös Roope Lipastin ”Mikaelin kirjan” keskiössä.
 
”Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa” ei kaikilta osin ole kevyttä luettavaa. Kirjan sivuilla tulee ilmi, kuinka suuren pioneerityön Agricola on kirjakielen perustajana tehnyt. Lukutaito avaa lukijalle maailman ja on sen vuoksi ”parasta mitä ihminen voi toiselle antaa”.

Meri Valkaman esikoisromaani ”Sinun, Margot” (2021, WSOY) kertoo päähenkilönsä Viljan tarinaa useassa aikatasossa. Vuonna 2011 Vilja on löytänyt isänsä jäämistöstä salaperäisen Margotin allekirjoittamia rakkauskirjeitä. Tämän löydön tähden Vilja matkustaa Berliiniin selvittämään perheensä historiaa. Vuoden 2011 rinnalla kirjassa kerrotaan vuodesta 1983, jolloin Viljan perhe on muuttanut perheenisän, Markuksen, työn perässä Itä-Berliiniin.

Perhedraaman ohella ”Sinun, Margot” kertoo kylmän sodan jännitteistä ja jakautuneen Saksan ongelmista. Historian kulkiessa kulkuaan Viljan perheen tarina rakentuu näkyviin pala palalta. Kirja herättää kysymyksiä siitä, miten mennyt jatkaa elämäänsä nykyhetkessä.

”Sinun, Margot” voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon vuonna 2021. Kirja on myös ollut pitkän aikaa Vaski-kirjastojen varatuimpien nimekkeiden joukossa. Kannattaa liittyä varausjonoon!

Lapin kesä alkaa jäidenlähdöstä, ja tästä kesän alusta lähtee liikkeelle myös Katri Rauanjoen romaani ”Kesämerkit”.

Katri Rauanjoki on oululainen kirjailija ja äidinkielen opettaja. Romaaninsa jälkisanoissa Rauanjoki miettii, osaako ja saako ei-saamelainen kirjailija kirjoittaa romaanin, jonka keskiössä ovat kolttasaamelaiset. Aihe on varmasti arka, mutta nähdäkseni Rauanjoen kirja on onnistunut ja ajatuksia herättävä kuvaus Lapista ja lappalaisista.

”Kesämerkit” on siitä erikoinen romaani, että kirjalla ei ole selkeää päähenkilöä tai edes joukkoa päähenkilöitä. Sen sijaan kirjan lukija tutustuu luvusta toiseen jatkuvasti uusiin henkilöihin. Romaanissa on myös lukuja, joissa keskitytään ihmisten ohella luontoon. Laajasta henkilökatraasta ja luonnonkuvauksesta hahmottuu tarina, jonka päähenkilö on juuri Koillis-Lapin kesä – se syntyy, kukoistaa ja väistyy.

Amerikkalaisen Colson Whiteheadin romaani ”Harlem Shuffle” on kirja, jossa kassakaapit on tehty murrettaviksi. Teos kertoo huonekalukauppias Ray Carneyn tarinan. Carney päätyy serkkunsa toilailujen vuoksi mukaan hämäriin puuhiin.

”Harlem Shuffle” sijoittuu siis Harlemiin ja 1960-luvulle. Metrojunat kolistelevat ikkunoiden takana, lounasravintoloissa tarjoillaan mustaa tököttiä kahvina ja varsinkin pimeän aikaan kadut voivat olla vaarallisia: huumeongelmat, rikollisuus ja rasismi leimaavat kirjan Harlemia.

”Harlem Shuffle” on neljäs Colson Whiteheadilta suomennettu romaani. Voit lukea sen myös e-kirjana Ellibs-palvelussa tai kuunnella englanniksi luettuna äänikirjana Overdrivessa.

Kirjaa voi suositella matkana amerikkalaiseen mielenmaisemaan, kannattaa lukea!

Kirja sijoittuu J.R.R Tolkienin luomaan Keski-Maahan, jossa hobitti Bilbo Reppuli elää mukavaa maalaiselämää vailla minkäänlaisia huolia. Bilbo joutuu kuitenkin hylkäämään laiskanpulskean elämänsä, kun hänen luokseen saapuu yllättäen kolmetoista kääpiötä ja velho Gandalf. Bilbo joutuu vaaralliselle matkalle kohti Yksinäistä Vuorta. Tarina vie nopeasti mukanaan ja välillä tuntuu aivan kuin olisi itsekin Keski-Maassa.

Kun on uppoutunut tarinaan syvästi, se tuntuu loppuvan aivan liian pian eikä siitä haluaisi millään päästää irti. Kun on lukenut Hobitin, janoaa lisää tietoa Keski-Maasta ja sen asukkaista. Seuraavana kannattaakin lukea Tolkienin pääteos Taru Sormusten Herrasta.

Erityisesti suosittelen Hobittia esimerkiksi Harry Pottereista pitäville. Hobitti on kuitenkin kirja, joka sopii oikeastaan kenelle tahansa. Sitä voi lukea ääneen pienelle lapselle, sen avulla pääsee toiseen maailmaan, pois tästä todellisuudesta ja sen huolista. Siitä voi myös ihan vain nauttia hienona kertomuksena. Kannattaa antaa kirjalle mahdollisuus, vaikka lukisit yleensä jotain ihan muuta tai et lukisi ollenkaan. Et menetä mitään, jos kokeilet.

Heikki Kännön uusin romaani on nimeltään ”Ihmishämärä”. Kirja voi vaikuttaa suuruudenhullulta projektilta: ”Ihmishämärä” nimittäin kertoo siitä, kuinka ihmisen herruuden aika maapallolla päättyy ja kuinka jumalat tekevät paluun planeetallemme.

Kännön romaanin nimi viittaa Wagnerin oopperaan ”Götterdämmerung”. Muutenkin ”Ihmishämärä” on täynnä viittauksia niin vanhoihin myytteihin kuin myös uuden ajan filosofiaan ja taiteeseen. Kirjassa esiintyy mm. koira nimeltä Descartes ja hevonen nimeltä Ding an sich.

”Ihmishämärä” ei ole aivan kevyttä luettavaa – näin on jo sen vuoksi, että sivuja on hieman yli tuhat. Arvoituksellinen tarina lähtee liikkeelle filosofis-sävytteisillä keskusteluilla ja etenee puhtaan fantasian ja osittain myös scifin puolelle.

”Ihmishämärää” voi suositella mielikuvituksen ja ajattelun rajoja koettelevana lukukokemuksena.

Lukuresepti

Etsitkö luettavaa? Haluaisitko lukea jotain muuta kuin yleensä luet? Tuntuuko, että kaikki hyvät kirjat on jo luettu? Jos vastasit kyllä, lukuresepti auttaa!

Alta löytyvästä linkistä pääset lukuresepti-palveluun. Kysymme lomakkeella toiveitasi ja etsimme niiden perusteella sinulle luettavaa. Täytä lomake ja lähetä. Vastauksena saat sähköpostiisi 10-20 kirjan vinkkilistan. Jos haluat, voimme myös lainata vinkkaamamme kirjat valmiiksi kirjakassiin, jonka voit helposti noutaa kirjastosta. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian, viimeistään kahden viikon kuluessa. Lukuresepti-palvelu on maksuton.

Täytä lukuresepti-lomake tästä linkistä: