Lukuvinkkejä

Kirjasto suosittelee

Amerikkalaisen Colson Whiteheadin romaani ”Harlem Shuffle” on kirja, jossa kassakaapit on tehty murrettaviksi. Teos kertoo huonekalukauppias Ray Carneyn tarinan. Carney päätyy serkkunsa toilailujen vuoksi mukaan hämäriin puuhiin.

”Harlem Shuffle” sijoittuu siis Harlemiin ja 1960-luvulle. Metrojunat kolistelevat ikkunoiden takana, lounasravintoloissa tarjoillaan mustaa tököttiä kahvina ja varsinkin pimeän aikaan kadut voivat olla vaarallisia: huumeongelmat, rikollisuus ja rasismi leimaavat kirjan Harlemia.

”Harlem Shuffle” on neljäs Colson Whiteheadilta suomennettu romaani. Voit lukea sen myös e-kirjana Ellibs-palvelussa tai kuunnella englanniksi luettuna äänikirjana Overdrivessa.

Kirjaa voi suositella matkana amerikkalaiseen mielenmaisemaan, kannattaa lukea!

Kirja sijoittuu J.R.R Tolkienin luomaan Keski-Maahan, jossa hobitti Bilbo Reppuli elää mukavaa maalaiselämää vailla minkäänlaisia huolia. Bilbo joutuu kuitenkin hylkäämään laiskanpulskean elämänsä, kun hänen luokseen saapuu yllättäen kolmetoista kääpiötä ja velho Gandalf. Bilbo joutuu vaaralliselle matkalle kohti Yksinäistä Vuorta. Tarina vie nopeasti mukanaan ja välillä tuntuu aivan kuin olisi itsekin Keski-Maassa.

Kun on uppoutunut tarinaan syvästi, se tuntuu loppuvan aivan liian pian eikä siitä haluaisi millään päästää irti. Kun on lukenut Hobitin, janoaa lisää tietoa Keski-Maasta ja sen asukkaista. Seuraavana kannattaakin lukea Tolkienin pääteos Taru Sormusten Herrasta.

Erityisesti suosittelen Hobittia esimerkiksi Harry Pottereista pitäville. Hobitti on kuitenkin kirja, joka sopii oikeastaan kenelle tahansa. Sitä voi lukea ääneen pienelle lapselle, sen avulla pääsee toiseen maailmaan, pois tästä todellisuudesta ja sen huolista. Siitä voi myös ihan vain nauttia hienona kertomuksena. Kannattaa antaa kirjalle mahdollisuus, vaikka lukisit yleensä jotain ihan muuta tai et lukisi ollenkaan. Et menetä mitään, jos kokeilet.

Heikki Kännön uusin romaani on nimeltään ”Ihmishämärä”. Kirja voi vaikuttaa suuruudenhullulta projektilta: ”Ihmishämärä” nimittäin kertoo siitä, kuinka ihmisen herruuden aika maapallolla päättyy ja kuinka jumalat tekevät paluun planeetallemme.

Kännön romaanin nimi viittaa Wagnerin oopperaan ”Götterdämmerung”. Muutenkin ”Ihmishämärä” on täynnä viittauksia niin vanhoihin myytteihin kuin myös uuden ajan filosofiaan ja taiteeseen. Kirjassa esiintyy mm. koira nimeltä Descartes ja hevonen nimeltä Ding an sich.

”Ihmishämärä” ei ole aivan kevyttä luettavaa – näin on jo sen vuoksi, että sivuja on hieman yli tuhat. Arvoituksellinen tarina lähtee liikkeelle filosofis-sävytteisillä keskusteluilla ja etenee puhtaan fantasian ja osittain myös scifin puolelle.

”Ihmishämärää” voi suositella mielikuvituksen ja ajattelun rajoja koettelevana lukukokemuksena.

Tapio Koivukarin uusin romaani on nimeltään ”Sataman laulu”. Kirjan päähenkilö ja kertoja on teologian opiskelija ja satamatyöläinen Ismo Kivimaa. Päähenkilö-kertoja tuntuu samaistuvan vahvasti kirjailijaan itseensä. ”Sataman laulu” vaikuttaa siis hyvin omaelämäkerralliselta kirjalta, vaikka on kyse romaanista.

Kirjansa sivuilla Koivukari maalailee näkymää sataman arjesta 1980-luvun Helsingissä. Mukaan mahtuu myös katsauksia satamatyön historiaan. Satamakuvausten kanssa vuorottelee romaanin sisältönä kertomus teologian opiskelusta ja kirjailijaksi kasvamisesta.

”Sataman laulu” raikuu välillä duurissa ja välillä mollissa. Kirjan tekee mielenkiintoiseksi juuri sen sisällön moninaisuus: ahtaustyöstä siirrytään nopeasti teologisiin mietteisiin, joista taas palataan laivan lastaamiseen. Kannattaa tutustua!

Lukuresepti

Etsitkö luettavaa? Haluaisitko lukea jotain muuta kuin yleensä luet? Tuntuuko, että kaikki hyvät kirjat on jo luettu? Jos vastasit kyllä, lukuresepti auttaa!

Alta löytyvästä linkistä pääset lukuresepti-palveluun. Kysymme lomakkeella toiveitasi ja etsimme niiden perusteella sinulle luettavaa. Täytä lomake ja lähetä. Vastauksena saat sähköpostiisi 10-20 kirjan vinkkilistan. Jos haluat, voimme myös lainata vinkkaamamme kirjat valmiiksi kirjakassiin, jonka voit helposti noutaa kirjastosta. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian, viimeistään kahden viikon kuluessa. Lukuresepti-palvelu on maksuton.

Täytä lukuresepti-lomake tästä linkistä: