Asiakkaana kirjastossa

Liedon kirjasto on osa Vaski-kirjastoja. Vaski-kirjastoihin kuuluu yhteensä 18 kaupungin ja kunnan kirjastot. Vaski-kirjastoilla on:

 • yhteinen kirjastokortti
 • yhteinen aineistokokoelma ja varausjono
 • yhteinen verkkokirjasto
 • yhteinen aineiston kuljetuspalvelu
 • yhteiset käyttösäännöt ja maksut
 • yhteisiä hankkeita ja tapahtumia.

Jos et löydä etsimääsi aineistoa Liedon kirjastosta, voit maksutta varata sen toisesta Vaski-kirjastosta. Kuljetuspalvelu tuo varaamasi aineiston omaan kirjastoosi. Vaski-kirjastosta lainaamasi aineiston voit palauttaa mihin tahansa Vaski-kirjastoon.

Vaski-kirjastoja ovat:

 • Kaarinan, Laitilan, Naantalin, Paimion, Raision, Salon, Turun ja Uudenkaupungin kaupunginkirjastot
 • Kustavin, Liedon, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pyhärannan, Ruskon, Sauvon, Taivassalon ja Vehmaan kirjastot.
Asiakkaita lukemassa kirjastossa

Kirjastokortti ja tunnusluku

Ensimmäinen kirjastokortti Vaski-kirjastoihin on maksuton. Kun olet ottanut kirjastokortin, olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta.

Näin saat kirjastokortin

Henkilökohtaisen kirjastokortin saat kirjaston palvelutiskiltä. Ensiksi sinun on täytettävä kirjastokortin hakemuslomake. Lisäksi sinun on esitettävä kuvallinen henkilötodistus. Koska Vaski-kirjastoilla on yhteinen kirjastokortti, voidaan kortti tehdä sinulle missä tahansa Vaski-kirjastossa.

Kirjastokorttiin tulee allekirjoitus. Allekirjoituksellasi sitoudut vastaamaan kirjastokortillasi lainatusta aineistosta.

Alle 15-vuotiaat saavat kirjastokortin huoltajan suostumuksella. Huoltaja on vastuussa alle 15-vuotiaan lainoista.

Kun otat kirjastokortin, sitoudut myös ilmoittamaan kirjastoon, jos osoitteesi tai nimesi muuttuvat.

Säilytä kirjastokortti huolellisesti. Jos kadotat kortin, ilmoita asiasta kirjastoon. Kadonneen kirjastokortin tilalle tehty uusi kortti maksaa 2 euroa.

Tunnusluku

Kirjastokorttiin liitetään nelinumeroinen tunnusluku. Saat tunnusluvun siinä vaiheessa, kun sinulle tehdään ensimmäinen kirjastokortti. Myöhemmin tunnusluku voidaan tehdä tai vaihtaa kirjaston palvelutiskillä, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen. Myös alle 15-vuotiaan korttiin liitetään tunnusluku, mutta vain huoltajan suostumuksella.

Tarvitset tunnuslukua seuraavissa tilanteissa:

 • lainaat aineistoa lainausautomaatilla
 • kirjaudut kirjaston omatoimialueelle
 • kirjaudut Vaski-kirjastojen verkkokirjastoon
 • käytät kirjaston e-aineistoja.

Kulttuurikortti

Uusimmat Vaski-kirjastojen kortit toimivat halutessasi myös kulttuurikorttina. Tästä ominaisuudesta voit lukea lisää Turun kaupungin verkkosivuilta:

Yhteisökortti

Koululuokat ja päiväkotiryhmät voivat käyttää yhteisökorttia. Kun yhteisö hakee korttia, täytyy sen ilmoittaa, kuka on vastuussa kortin käytöstä. Yhteisökortilla ei saa lainata kirjastoaineistoa henkilökohtaiseen käyttöön.

Yhteisökortin hakulomakkeen saat kirjaston palvelutiskiltä.

Lainaus ja palautus

Asiakas käyttää lainausautomaattia

Automaatilla lainaaminen ja palauttaminen

Liedon kirjastossa lainataan ja palautetaan aineistoa automaatin avulla. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen tunnusluvun. Palauttamiseen et kirjastokorttia tarvitse.

Liedosta lainaamasi aineiston voit palauttaa mihin tahansa Vaski-kirjastoon. Vastaavasti voit palauttaa Lietoon aineistoa, jonka olet lainannut muista Vaski-kirjastoista.

Kun olet lainannut aineistoa Liedon oppilaitoskirjastoista, palauta lainasi kyseiseen koulukirjastoon.

Lainakuitti ja ilmoitus lähestyvästä eräpäivästä

Lainaamastasi aineistosta saat eräpäiväkuitin, josta näet viimeisen palautuspäivän.

Jos haluat lähestyvästä eräpäivästä ennakkovaroituksen sähköpostiin, ilmoita sähköpostiosoitteesi kirjastoon. Huomaa, että palautuspäivä on sitova, vaikka ennakkovaroitus olisi jostain syystä jäänyt tulematta sähköpostiisi.

Laina-ajat

Liedon kirjastosta lainattavien aineistojen laina-aika on 2-4 viikkoa. Laina-aika päättyy eräpäivänä, kun kirjaston aukioloaika päättyy.

4 viikon laina-aika on seuraavilla aineistoilla:

 • kirjat
 • nuotit
 • kartat
 • äänikirjat
 • kielikurssit
 • musiikki cd:t
 • cd-rom-levyt

2 viikon laina-aika on seuraavilla aineistoilla:

 • jokeri-lainat
 • dvd- ja blu ray-levyt
 • pc- ja konsolipelit
 • lehdet
 • esineet

E-kirjojen laina-aika on 7-14 päivää. E-kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Huomaa, että konsolipelejä voi olla samanaikaisesti lainassa enintään 5 kappaletta.

Uusiminen

Lainasi voit uusia kirjautumalla verkkokirjastoon. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin kääntöpuolelta löytyvän asiakasnumeron sekä kirjastokorttiin liitetyn nelinumeroisen tunnusluvun.

Voit uusia lainasi myös kirjaston palvelutiskillä tai soittamalla kirjastoon.

Uusiminen ei onnistu, jos toinen asiakas on tehnyt varauksen aineistoon. Jokeri-aineistoa ei voi uusia.

Aineiston voi uusia enintään 5 kertaa.

Varaaminen

Liedon kirjaston asiakkaiden käytössä on Vaski-kirjastojen yhteinen varausjono. Aineiston varaaminen on maksutonta. Varausta tehdessäsi sinulta kysytään, mistä tahdot noutaa varatun aineiston. Jos siis haluat noutaa varauksen Liedosta, valitse noutopaikaksi Liedon kirjasto.

Kun varaamasi aineisto on saapunut noutopaikkaan, saat asiasta ilmoituksen. Noutoilmoituksen saat toivomallasi tavalla: tekstiviestinä, sähköpostitse tai kirjeenä.

Noutoilmoituksessa mainitaan varausnumero, jonka avulla löydät varaamasi aineiston Liedon kirjaston noutohyllystä.

Jos et nouda varausta viikon sisällä noutoilmoituksen lähtemisestä, sinun on maksettava kahden euron maksu noutamatta jääneestä varauksesta.

Jokeri-aineistoa ei voi varata.

Liedon oppilaitoskirjastojen aineistot eivät ole varattavissa, vaikka ne näkyvät Vaski-verkkokirjastossa.

Erääntyneet lainat

Lainat tulee palauttaa viimeistään eräpäivänä. Myöhästymismaksu alkaa kertyä jokaisesta lainaamastasi aineistosta heti eräpäivän jälkeen.

Jos eräpäivästä on kulunut viikko, kirjasto lähettää sinulle ensimmäisen muistutuksen. Tällöin maksuihisi lisätään myöhästymismaksujen lisäksi myös muistutusmaksu. Huomaa, että ensimmäinen muistutus lähetetään heti eräpäivää seuraavana päivänä, jos kyseessä on jokeri-aineisto tai jonkun toisen varaama aineisto.

Toisen muistutuksen kirjasto lähettää sinulle, jos eräpäivästä on kulunut kolme viikkoa.

Mikäli eräpäivästä kuluu viisi viikkoa, lähettää kirjasto sinulle laskun palauttamattomasta aineistosta. Tästä seuraa lainauskielto. Olet lainauskiellossa, kunnes selvität laskutetun lainan kirjaston palvelutiskillä. Laskussa ilmoitetaan laskun eräpäivä, johon mennessä asia tulee selvittää. Selvität asian kirjastossa joko palauttamalla laskutetun aineiston tai maksamalla laskussa ilmoitetun korvaussumman. Jos palautat aineiston, sinulle jäävät maksettavaksi myöhästymis- ja muistutusmaksut sekä laskutuslisä.

Jos et palauta tai korvaa laskutettua aineistoa määräajan sisällä, asia siirtyy perintätoimistolle. Tällöin sinun täytyy maksaa myös perintäkulut ja asiasta tulee merkintä luottotietoihisi.

Laskutus ja erääntyneet lainat toimistoaikana:

Kirjastovirkailija
Nurmi Kirsi
0406520470

Käyttösäännöt ja maksut

Vaski-kirjastojen yhteiset käyttösäännöt löydät verkkokirjastosta. Sinne pääset alla olevasta linkistä. Verkkokirjastosta löydät myös tiedot Vaski-kirjastojen yhteisistä maksuista ja korvauksista.