Tässä on aina sitä jotakin niin ihanaa, kun ajelen autollani kiemurtelevaa Sippaantietä kohti Littoisten kylän keskustaa. Tien molemmin puolin on kaunista asutusta. Kylänraitilla sekä uudemmat että vanhemmat kodit sulautuvat sopivasti vierekkäin. Sehän taitaa kertoa vain siitä, että Littoisissa on viihdytty aina.

Parkkeeraan autoni mäen päällä sijaitsevan työväentalon parkkipaikalle ja lähden kävelemään metsäpolkua (polun alun löydät vasemmalta puoleltasi kuljettuasi pururataa noin 100 m) pitkin kohti Littoistenjärven rantaa. Tänään tarkoituksenani on valokuvata minulle mieluisia kohteita täällä Littoisissa.

Jokaisesta kylästä löytyy varmasti jokin se juttu, mistä kylä tunnetaan. Sitä en osaa sanoa, onko järvi vai tehdas se tämän kylän ykkösjuttu vai onko se jokin aivan muu. Ehkäpä se on se Littoisten kylän henki. Nyt kamera olalle ja kohti seuraavia lempipaikkojani.

Littoistenjärven rantapolut

Littoistenjärvi on ehdottomasti visiitin arvoinen kohde, sillä aina järvelle tullessaan saa huomata, että luonto kyllä yllättää aina kauneudellaan. Littoistenjärven parasta antia ovat rantapolut, rantakalliot, lähimetsä sekä tietenkin itse järvi. Upean järven rantaa kiemurtelee todellinen polkuviidakko. Suosittelen  järvenrantareissulle tukevia kenkiä sekä varaamaan riittävästi aikaa, sillä järven rantakallioille on mukava pysähtyä ihailemaan maisemia. 

Tiesitkö, että

Littoistenjärvi on pinta-alaltaan 147,5 hehtaaria. Järven keskisyvyys on noin kaksi metriä. Rantaviivaa on noin 6 km.

Järvelle tehtiin kemikaalipuhdistus vuonna 2017.

Lempipaikkani Littoisissa on järven itärantaa seuraileva polku, se on elämys kaikkina vuodenaikoina! Tehtaan suunnasta tullessa polku kulkee aivan järven rannassa, kallioiden ylityksen jälkeen voi valita jatkaako suoraan alapolkua pitkin vai nouseeko yläpolulle. Alapolulta on upeat maisemat, mutta metsäisempi polku on mielestäni erityisen hieno! Se kulkee sammaleisen kallioseinämän viertä, ja ilta-auringossa paikka on maaginen! Keväällä polun alkupää on kuin huikaisevan vihreä tunneli. Pian se aika on taas käsillä.  – Tanja, littoislainen vuodesta 2003

Kuvakollaasi Littoisten kyläkirkon ympäristöstä

Visiitti Littoisten kirkon pihalla

Littoisten ihana kyläkirkko sijaitsee Tammikallion mäellä aivan tehtaan vieressä keskellä kaunista puutalomiljöötä.  Pieni ja idyllinen kirkko on huomaamaton ulkoapäin, sillä kirkon katolla ei ole ollenkaan ristiä. Kirkon tunnistaa ulko-oven yläpuolella olevasta nimikyltistä. Sisältä kirkko on hyvinkin lämmin ja viihtyisä. Tänä päivänä Littoisten kirkko on hyvin aktiivinen kyläkirkko. Näistä kertovat mm pyhäpäivien yhteiset kirkkohetket, musiikkitilaisuudet sekä kirkossa pidettävät taidenäyttelyt. Kirkko on myös hyvin suosittu kaste-, vihki- ja koululaiskirkko.  

Tiesitkö, että

Littoisten kirkkorakennus rakennettiin alunperin Verkatehtaan lukusaliksi. Kirkoksi tila vihittiin vuonna 1910.

Littoisten kirkossa on Suomen ainoat pelkästään polkemalla toimivat urut.

Verkatehtaan ympäri

Kävellessäni Littoisten Verkatehtaan ympäri aistin samalla aimo annoksen Littoisten kylän historiaa. Itse tehdas punaisine tiiliseinineen on tietenkin massiivinen sekä huikean kaunis, mutta myös omakotitalot Verkatehtaan ympärillä ovat sykähdyttäviä.  Lukaisepa linkki, jossa kerrotaan useamman talon oma tarina.

Littoisten Verkatehdas on yksi Suomen parhaiten säilyneistä tehdasmiljöistä eikä ihme sillä itse Verkatehdas sai uutta elämää, kun sinne kunnostettiin 180 asuntoa. Tänä päivänä Littoinen on erittäin mukava, idyllinen sekä yhteisöllinen asuinalue,  jossa toimii ahkerasti kyläyhdistys Emma ja Anselmi.

Tiesitkö, että

Tehtaan toiminnan myötä alueelle perustettiin hyvin omillaan pärjäävä kyläyhteisö, johon kuului asukkaita työllistävän tehtaan lisäksi mm kauppa, työväen asuntoalue, tehtaanjohtajan asunto (Schnittin linna), Kotimäen asuinalue, tehtaankoulu, työväen yhteiskeittiö, kirjasto sekä lukusali. Verkatehdas lopetti toimintansa Littoisissa vuonna 1968.

Vuonna 1987 Museovirasto luokitteli Verkatehtaan sekä parikymmentä sen ympärillä olevaa rakennusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi ympäristökohteiksi. 

Vuoden 1994 kaavamuutosprosessi mahdollisti sen, että Verkatehtaan tiloja alettiin suunnitella uudiskäyttöön.

Kävelylenkki Kotimäen asuntoalueella

Haluan ehdottomasti käydä valokuvaamassa yhdeksi suosikkikohteekseni Kotimäen. Se on asuinalue, joka koostuu yli kahdestakymmenestä keltaisesta puutalosta. Alunperin puutalot olivat paritaloja ja ne rakennettiin tehtaan työntekijöille. Kotimäen puutaloalue on piilossa korkean mäen päällä, joten alueelle pitää varta vasten mennä nähdäkseen talot. Kävelen Verkatehtaan parkkialueen kulmasta lähtevää kävelytietä pitkin mäen päälle, josta avautuu huikea näköala sekä Kotimäelle että alas tehtaalle. Kotimäen puistossa on myös pikkuinen leikkipuisto, jossa itsekin entisenä littoislaisena olen pienen poikani kanssa käynyt useita kertoja leikkimässä. 

Koiran omistajana Littoinen on oikein mukava paikka asua. Littoisten metsäpolut sekä siistit kävelytiet ovat mahtavia koiran ulkoilutusreittejä. Järvelän lintutornilla käymme usein.  – Olivia, littoislainen vuodesta 2017

Kuntoradan ja metsän kautta Järvelän lintutornille

Littoinen on hyvin kompakti kylä, joten välimatkat kohteesta toiseen ovat hyvin lyhyet. Kävelen muutamassa minuutissa Kotimäeltä Työväentalolle, josta tämän päivän valokuvareissuni alkoi. Tästä kylän pohjoispuolelta alkaa upea metsäinen maasto, jossa kiemurtelee lukuisten metsäpolkujen lisäksi kuntorata. Kuntorataa ja metsäpolkuja yhdistelemällä pääsee mukavasti kiertämään myös Littoistenjärven (noin 6,5 km). Reittiä ei ole merkattu, mutta käyttäen Maastokartta-sovellusta sekä kunnioittamalla yksityisiä piha-alueita, onnistuu järven kiertäminen hyvin. Järven pohjoispuolella, lähellä Kaarinan kunnan rajaa sijaitsee vielä Järvelän lintutorni. Lintutornista on avarat näkymät mm Kaarinan puolella sijaitsevalle kosteikolle, jossa pesii lukuisia lintulajeja.

Kiitos Littoinen! Tavataan taas!

Terveisin Reeta