Liedon Rotaryklubista ja Liedon Yrittäjistä koostunut raati vahvistettuna kunnan ympäristöpäällikkö Päivi Paavilaisella on päättänyt viime vuoden parhaat ympäristöteot Liedossa.

Henkilösarjan parhaaksi arvioitiin Liedon Parman Huru-Ukot

Henkilösarjan parhaaksi arvioitiin Liedon Parman Huru-Ukot, jotka ovat jo 25 vuoden ajan talkoilla tehneet lietolaisille hyvää Parmaharjun alueella. Vieraat ovat saaneet nauttia ulkoilureittien, hiihtolatujen ja aiemmin hyppyrimäen hyvästä kunnosta ja siisteydestä sekä tulipaikkojen haloista. Käyttäjiäkin on monenlaisia; on retkeilijöitä, lenkkeilijöitä, maastopyöräilijöitä, hevoskansaa, koiran ulkoiluttajia, sienestäjiä, marjastajia sekä talvella hiihtäjiä ja pulkkailijoita. Parhaimmillaan pysäköintipaikalla on yhtä aikaa 100 autoa.

Edellä mainittujen arkisten töiden lisäksi Huru-Ukot ovat tehneet Parmaharjun päärakennuksen peruskorjauksen ja jätevesiremontin sekä heidän toimenpiteillään on siirrytty öljylämmityksestä maalämpöön, minkä avulla on saavutettu vuositasolla 12 kuution säästö.

Luonnossa retkeilevät pääsevät turvallisesti kulkemaan vaihtelevassa luontoympäristössä. Se vahvistaa kulkijan suhdetta luontoon. Retkellä voi pysähtyä nauttimaan eväistä Huru-Ukkojen reittien varrella tekemien pöytien ympärille lämmittelemään tulipaikoille. Parhaimmillaan kokemuksen voi jakaa perheen tai ystävien kesken.

Parmaharju sijaitsee lähellä Liedon keskustaa ja on helposti saavutettava kohde laajemmaltikin. Laduille ja poluille on lyhyt matka, eikä tarvitse ajella kauemmas hiihtämään tai vaeltamaan. Samalla pienenee kulkemisesta syntyvä hiilijalanjälki. Luontoliikunnasta on tutkitusti hyötyä terveydelle.

Yrityssarjan parhaaksi arvioitiin Premium PetFood

Yrityssarjan parhaaksi arvioitiin Premium Pet Food, jolle energiatehokkuus on ratkaisevan tärkeä. Yritys on rakentanut uuden tehtaan Tuulissuolle 1,5, vuotta sitten. Rakennus sijoitettiin niin, että katolle sijoitetuista aurinkopaneeleista saadaan suurin hyöty, vaikka logistisesti ajatellen rakennuksen olisi pitänyt olla toisin päin. Paneelien yhteenlaskettu nimellisteho on noin 250 kilowattia. Viime vuonna paneeleilla tuotettiin noin 20 % yrityksen tarvitsemasta sähköstä. Hyötykäyttöön saatiin yli 90 % paneelien tuotannosta. Aurinkosähköllä korvattiin noin 34 tonnin hiilidioksidipäästöt.

Emmi Riihikoski ja Mikko Isomäki kahden koiran kanssa.
Premiun Pet Foodin laadusta ja tuotekehityksestä vastaava Emmi Riihikoski ja toimitusjohtaja Mikko Isomäki testiryhmänsä kanssa.

Tehopesussa käytettävän kuuman veden (15-20 kuutiota/vrk) lämmitysenergian suuri osa on muiden prosessien hukkalämpöä. Tulistaminen tehdään Liedon Lämmön lämpölaitoksen höyryllä.
Lemmikkien ruoan raaka-aine (kala, liha ja vilja) on kotimaista ja esimerkiksi liha on elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Yhtään eläintä ei kasvateta tarkoituksella eläinten ruoaksi.
Logistisesti ajatellen lyhyemmät logistiikkaketjut keventävät ympäristöjalanjälkeä merkittävästi; tehdas on lähellä alkutuottajaa ja elintarviketeollisuutta sekä myös tuotteita jakavia keskusliikkeitä.
Tarpeetonta pakkausmateriaalia on kyetty raaka-ainetoimittajien kanssa huomattavasti vähentämään.

Raati myönsi postuumin kunniamaininnan viime syyskuussa edesmenneelle Tuomo Peltolalle

Härkätien ympäristönsuojeluyhdistyksen pitkäaikaisena puheenjohtajana Tuomo Peltola lausunnoillaan vaikutti luonnon ja muun ympäristön hoitoon. Hän oli innokas lintu- ja luontoretkien opas ja seurasi tarkkaan Aurajoen, Paimionjoen, Tarvasjoen ja Savijoen tilaa.