Varsinais-Suomi on koronaepidemian lievimmässä eli perusvaiheessa 16.6.2021 alkaen.

– Tämä on poikkeuksellisen iloinen hetki, kun voimme todeta alueemme siirtyvän lievimpään tasoon, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Suosituksissa perustasolle

Tiistaina 15.6. kokoontunut alueellinen koronapandemiaryhmä teki täsmennyksiä olemassa oleviin suosituksiin ja rajoituksiin:

  • Etätyösuositus pysyy toistaiseksi voimassa, ja siinä noudatetaan myös jatkossa kansallisia linjauksia.
  • Kasvomaskisuositusta on muutettu vähän, mutta edelleen suositellaan maskia esim. julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä.
  • Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestämään terveysturvallisesti. Yksityistilaisuuksia koskevia henkilömäärärajoituksia ei ole voimassa.
  • Lähikontaktien välttäminen aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminnassa poistuu 16.6. lähtien. Julkisissa tiloissa koronakoordinaatioryhmä suosittelee kuitenkin lähikontaktien välttämistä edelleen.
  • Kuorolaulua ei myöskään enää kielletä.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärät Varsinais-Suomessa vapautuivat. Alueen kunnissa voi 16.6. alkaen järjestää sisätiloissa ja ulkotiloissa tilaisuuksia ja tapahtumia ilman henkilömäärärajoituksia. Lisäksi (Lounais-Suomen aluehallintoviraston (AVI) päätös)

Lievissä oireissa vielä tärkeätä mennä testiin

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 18,6. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 18,4. Positiivisten testien osuus kaikista testatuista on nyt 0,7 prosenttia. Viikko sitten positiivisten osuus oli 0,6 prosenttia.

– Tämä on erittäin matala ja hyvä taso. Voi olla, että jäämme tälle tasolle pitkäksikin aikaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala arvioi.

– Edelleenkin testeihin hakeutuminen on tärkeää, vaikka epidemiatilanne on rauhallinen. Esimerkiksi Britanniassa ollaan huomattu koronan oirekuvan muuttuminen. Tämän oirekuvan muuttuminen voi edesauttaa varianttien leviämistä, jos lievissä oireissa ei mennä testiin. Eli pitäisi mennä testiin myös lievissä oireissa, kun aikaisemmin ajateltiin, että korona on vaikeampikin infektio, Esa Rintala sanoo.

Suurin osa tartunnoista tulee Varsinais-Suomeen ulkomailta. Jos lasketaan Varsinais-Suomen ilmaantuvuus kahden viikon ajalta ilman ulkomaan tartuntoja, se olisi vain 6,3.