Kotoperäiset tartunnat näyttelevät suurinta roolia. Valtaosa tartunnoista saadaan lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina. Ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisien määrä on kasvanut.

Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli nuorilla aikuisilla ja nuorilla (15–21 –vuotiailla). Kiertävä viruskanta on pääosin deltavirusmuunnosta, joka leviää paljon herkemmin kuin aikaisemmat muunnokset. Tartuntojen kasvu voi liittyä suurelta osin juuri deltavirukseen.

Rokotteet ovat avain vapauteen

”Ennen kuin rokotekattavuus saadaan Varsinais-Suomessa korkeammalle tasolle, emme voi tuudittautua siihen, että tilanne on hallinnassa”, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo. Rokotukset etenevät tasaisesti Varsinais-Suomessa.

Liedossa 1. annoksen rokotetta on saanut 63,5% väestöstä, 2. annoksen 25,7%.
Marttilassa 1. annoksen saaneita on 64,7%, 2. annoksen saaneita 32,7%.
Koski Tl:ssa 1. annoksen saaneita on 66,5%, 2. annoksen saaneita 35,4%.

Härkätien yhteistoiminta-alueella rokotusaikoja on hyvin saatavissa ja niiden varaamiseen toivotaan aktiivisuutta. Viikolla 28 asiasta lähetettiin tekstiviestillä muistutus 16-34 –vuotiaille.

”Parasta mitä nyt voit tehdä, on ottaa omalla vuorollasi molemmat rokotteet. Vain täysin rokotettuina voimme laittaa virukselle stopin. Ethän siirrä rokotustasi kesärientojen vuoksi”, Rintala vetoaa.