Tänään 28.12.2021 kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että Lounais-Suomen aluehallintovirastoa jatkaa yleisötilaisuuksien järjestämisen ja asiakastilojen käytön rajoittamista kahdella viikolla, eli 14.1.2022 asti.

– On vielä aikaista sanoa, mitä vaikutuksia vasta viikon voimassa olleilla rajoituksilla on saavutettu, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Aluehallintovirasto tekee päätöksiä asiasta joko tänään tai huomenna 29.12.2021.

Voimassa olevat rajoitukset yleisötilaisuuksien järjestämisessä ja asiakastilojen käytössä

Lounais-Suomen AVI on määrännyt suljettaviksi kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, tanssipaikat, kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.
Lisäksi muissa yleisissä tiloissa toiminta on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin. Määräykset ovat voimassa 22.12–31.12.2021.

Kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat voivat olla edelleen auki.

Lounais-Suomen AVI kieltää sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset henkilömäärästä riippumatta. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronarokotepassia. Kielto on voimassa 22.12.-31.12.2021

Urheiluseurat onnistuneet välttämään tartuntaketjuja

Urheiluseurat Varsinais-Suomessa saivat ryhmässä kiitosta hyvästä toiminnasta koronapandemian aikana.
Koronakoordinaatioryhmä toteaa, että alueellamme on luotu positiivinen toimintakulttuuri, jonka ansiosta seuratoiminnassa tartunnat eivät ole päässeet merkittävästi leviämään.

Liikuntatilat ovat hyvin usein myös väljiä, joten niissä tartuntariski on pienempi kuin esimerkiksi teatterikatsomoissa tai ravintoloissa, joissa myös väkimäärät ovat suurempia ja kontakteja näin myös enemmän. Suurin riski urheiluseuroissa on saada tartunta pukuhuoneessa tai yhteiskuljetuksessa.

Omikron on jo valtavirus

Varsinais-Suomessa on todettu noin 500 omikrontapausta ja omikron on nyt alueella valtavirus. Viikonlopun (25.-26.12.2021) otetuista näytteistä jo 60 prosenttia oli omikrontapauksia tai vahvoja epäilyjä omikronista. Vielä viikko sitten vain noin joka viides tapaus oli omikron.

– Omikron on levinnyt nopeammin, kuin mitä osasimme kuvitella, Mikko Pietilä sanoo.

Hyvä uutinen on toistaiseksi se, että omikron näyttäisi aiheuttavan lievempiä oireita kuin deltavariantti. Omikronin aiheuttamia vaikeita tautimuotoja ole alueella vielä todettu. Yhtäkään potilasta ei ole tullut sairaalahoitoon Varsinais-Suomessa omikronin takia, mutta havainnointiaika on vielä auttamattoman lyhyt.

Tyksissä on nyt kaiken kaikkiaan 20 koronapotilasta, joista kuusi on tehohoidossa. Koronatapauksia todetaan nyt Varsinais-Suomessa eniten koko pandemian aikana. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden edeltäneen 14 vuorokauden aikana on 398 (27.12.2021).

Testien positiivisuusmäärä on myös Varsinais-Suomessa ennätystasolla, 11,8 prosenttia.

– On paljon ihmisiä, joita ei nyt edes ohjeisteta testiin, vaan pysymään kotona oireiden ollessa lieviä ja tekevät mahdollisesti kotitestin. Tämä siis tarkoittaa, että tautia on enemmän, kuin mitä lukumme osoittavat. Suosittelemme kuitenkin, että kotitestissä positiivisen tuloksen saaneet hakeutuisivat terveydenhuollon tekemään varmistustestiin, koska resurssimme sen vielä sallivat, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.