Ukrainasta saapuvien pakolaisten lemmikkien maahantulovaatimukset

Liedon kunta noudattaa Ruokaviraston ohjeistuksia liittyen eläinten tuomiseen Ukrainasta.
Maahan saapuvat lemmikit rajalla ja koirat saavat samalla ekinokokkilääkityksen. Tulli ohjeistaa pitämään eläimen eristettynä 30 päivää, jos raivotautirokotusta ei ole annettu tai sen annosta on alle 30 vrk. Muut velvoitteet lemmikin omistajan on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta.
Ukrainasta peräisin olevilta koirilta, kissoilta ja freteiltä otetaan myös verinäyte rabiesvasta-ainetutkimusta varten.
Omistaja maksaa lähtökohtaisesti kaikki toimenpiteet paitsi vasta-ainetutkimuksen. Jos ei omistajalla ole rahaa tai mahdollisuutta maksaa, Liedossa kunnaneläinlääkäri Tuomo Waltari, p. 050 4434 473 siruttaa ja rokottaa lemmikkejä joiden omistajat eivät itsenäisesti pysty huolehtimaan asiasta.
FI Ruokaviraston ohje pakolaisten lemmikkien eristämisestä (pdf)
UKR Ruokaviraston ohje ukrainaksi, Інструкції стосовно ізоляції собак, котів та тхорів в особливих ситуаціях
Rabies on zoonoosi eli ihmisiin tarttuva tappava virustauti. Ukrainassa tautia esiintyy koko valtion alueella ja tautitapauksia eläimillä on tuhansia vuosittain. Rokotus estää taudin syntymisen, muttei paranna tautia mikäli eläin on infektoitunut ennen rokotusta. Tästä syystä eläinten rokotus ja kotieristys on ehdottoman tarpeellinen.
Ekinokokki on koiraeläinten heisimato, mikä voi ihmisellä aiheuttaa ns. ekinokokkoosin eli kystisen tai alveolaarisen ekinokokkoosin. Tästä syystä tuontikoirien loishäätö on ehdottoman tärkeää, jotta Suomi säilyisi ekinokokkivapaana. Tällä turvaamme myös sen, että metsiemme puolukat ja mustikat ovat jatkossakin syötävissä ilman kuumennusta.
Suomi noudattaa komission pyyntöä ja sallii pakolaisten lemmikkien maahantulon omistajan kanssa vaikka lemmikin maahantulon edellytykset eivät täyttyisikään. Näissä tapauksissa pakolaisten on ilmoittauduttava rajalla Tulliin, joka kirjaa päätökseen kaikki olemassa olevat tiedot lemmikistä, omistajasta ja määränpäästä. Päätöksessä luetellaan velvoitteet omistajalle sen mukaan, millaisia puutteita maahantulovaatimuksissa on ollut (sirutus, rabiesrokotus, madotus, kotieristys).
Muut artikkelit