Rokotukset liitetään usein lapsuuteen, mutta myös aikuisen kannattaa huolehtia omasta rokotussuojastaan.

Jäykkäkouristusrokote

Jäykkäkouristusbakteereita on lähes kaikkialla ympärillämme. Ne ovat yleisiä maaperässä, niitä voi olla erilaisilla pinnoilla ja myös eläinten suolistossa. Tartunnan voi saada likaisen haavan kautta, esimerkiksi jos kaatuu pyörällä, astuu naulaan, eläin puree tai saa haavan puutarhatöissä.

Rokote estää jäykkäkouristusta ja kurkkumätää, jotka molemmat ovat vakavia tauteja ja voivat johtaa kuolemaan. Rokote on ainoa varma suoja, sillä sairastettu tauti ei suojaa jäykkäkouristukselta eikä kurkkumädältä.

Rokotusiät on helppo muistaa: tehosteet tulisi ottaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana, tätä vanhemmat tarvitsevat tehosteen 10 vuoden välein.

Mikäli et ole saanut tehostetta alle 65 vuotiaat 20 vuoteen, tai yli 65vuotiaat 10 vuoden sisällä, varaa aika rokotteelle nyt.

Rokotteen saa omalta terveysasemalta.

MPR-rokote

Kaikilla lapsilla ja aikuisilla tulee olla joko sairastettujen tautien tai MPR-rokotusten tuottama suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan sekä niiden aiheuttamilta jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta ja aivokalvontulehdukselta.

Jos lapsi, nuori tai aikuinen ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa tai ei ole saanut MPR-rokotuksia lainkaan, hänelle suositetaan kahta MPR-rokotetta, 2–3 vuoden välein.

Jos henkilö ei ole saanut kahta annosta MPR-rokotetta, täydennetään rokotussuoja.  Jos tilanne on epäselvä, rokote annetaan.

Rokotteen saa omalta terveysasemaltasi.

Pneumokokkirokote

Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. 

Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia taudinkuvia, kuten aivokalvontulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.

Pneumokokki-infektioita voidaan ehkäistä rokotteilla. 

Pneumokokkirokotuksia suositellaan henkilöille, jotka kuuluvat infektiolle alttiiden riskiryhmiin, sekä ikäihmisille. Pikkulapsille rokote annetaan lasten rokoteohjelman mukaisesti

Aikuisille rokote on maksullinen ja tarvitset siihen reseptin, jonka saat omalta terveysasemaltasi.

TCB-rokote eli ”punkkirokote”

Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. TBE- rokote ei suojaa borreliatartunnalta.

Suomessa riski sairastua punkkien levittämään puutiaisaivotulehdukseen vaihtelee maantieteellisesti. Tartuntariski on erityisesti henkilöillä, jotka liikkuvat lumettoman maan aikana luonnossa niillä alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkea.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Perusrokotussarjan jälkeen ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua. Tämän jälkeen, jos altistuminen TBE-virukselle edelleen jatkuu, tehostamista tulee jatkaa

Tarvitset rokotteeseen reseptin, jonka saa soittamalla terveysasemallesi.

Liikutaan ja nautitaan luonnosta

Suomessa voi helposti liikkua ja nauttia luonnosta.  Tutkitusti siitä on myös mittavia terveyshyötyjä.

Kun liikutaan alueella, jossa on paljon punkkeja, niiden puremia kannattaa yrittää estää myös borreliatartuntojen vuoksi. Tämä onnistuu pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin ja esimerkiksi levittämällä Punkki-OFFia paljaaksi jäävälle ihoalueelle.

Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa on erityisesti tarpeen borrelioositartunnan estämisessä.

Rokote tarvitaan vain riskialueilla. Urbaanissa asfalttiviidakossa viihtyvän kesäskeittarin ei tarvitse rokotussuojastaan huolehtia, mutta esimerkiksi meille riskialueen mökkihöperöille koiranomistajille rokotussuositukset ovat perusteltuja.

Hepatiittirokotteet

Hepatiitti A- ja B -virukset aiheuttavat maksatulehduksia. Niiden tartuntatapa ja taudinkuva ovat kuitenkin erilaisia. Hepatiitteja voidaan ehkäistä rokotteilla.

Hepatiitti A -virus tarttuu saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Hepatiitti A:ta sairastavalla virusta erittyy runsaasti ulosteeseen.  Huonon käsihygienian vuoksi virus voi siirtyä elintarvikkeisiin, erilaisille pinnoille ja henkilöstä toiseen esimerkiksi seksikontaktin välityksellä.

Hepatiitti B -virus tarttuu veren ja seksikontaktin välityksellä ihmisestä toiseen. 

Hepatiittirokotteita on saatavilla myös yhdistelmärokotteina. Lisätietoa rokotteista ja reseptin rokotteisiin saat terveysasemaltasi.

Matkailija, huolehdithan rokotteistasi

Tarkista hyvissä ajoin maakohtaiset rokotesuositukset rokote.fi –sivustolta, jotta ehdit saada kattavan rokotesuojan ennen matkaasi.

Kaikkia aiemmin keskenjääneitä rokotus sarjoja voidaan jatkaa siitä, mihin ovat jääneet.

Kaikista rokotteista saat lisätietoa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen
rokotesivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset sekä omalta terveysasemaltasi.

Koronarokote

Koronarokotteen ottaminen on edelleen suositeltavaa kaikille yli 5 –vuotiaille THL:n ohjeistuksen mukaan.

Huolehdithan koko rokotussarjan kuntoon! Saat suojan vakavaa tautia vastaan.

Ajanvaraus aikuisten rokotuksiin

Ajanvaraukset, rokotereseptit ja lisätiedot rokotuksista:

Liedon pääterveysasema 02 4873 7231

Tarvasjoen terveysasema 02 4873 7535

Marttilan terveysasema 02 4873 7525

Koski Tl terveysasema 02 4873 7530