Koronavirustaudin tartunnat ovat Varsinais-Suomessa pysyneet viikon ajan tasaisena. Koronan välttämiseksi edelleen maskit ja riittävä etäisyys toisiin ihmisiin ovat tärkeitä, korostaa Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä.

Maskit, käsien pesu, väentungoksen välttäminen ja hihaan yskiminen ovat jokaiselle tarpeellisia arjen suojakeinoja, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo.

Koronavirustaudin ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on pysynyt tasaisena elokuun ajan. Ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden nyt 175. Sairaalahoidossa koronataudin vuoksi on 11 potilasta. Uusia tartuntoja todettiin 406 viime viikon aikana. Lukumäärä on hieman laskenut heinäkuun lopun huippukohdasta.

Positiivisesti katsoen, voimme olla tyytyväisiä, että tilanne ei ole huonontunutkaan. Pidämme edelleen suositukset voimassa, jotta vältämme tarpeen isompiin rajoituksiin, Pietilä sanoo.

Koulujen alkaminen näkyy tartunnan lähteissä.

Uutena ryhmänä ovat tulleet oppilaille oppilaitoksissa tulleet tartunnat. Tavallisimmat tartunnan lähteet ovat edelleen perhe ja lähipiiri. Ravintolat ja tapahtumat eivät ole epidemian ytimessä, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kuvaa.

Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjä on vastuussa koronaturvallisuudesta

Koronakoordinaatioryhmä korostaa järjestäjien vastuuta, jotta yleisö voi osallistua tapahtumiin ja tilaisuuksiin koronaturvallisesti.

On tärkeää, että tapahtumien järjestäjät ja niihin osallistujat edelleen muistavat, että Varsinais-Suomessa on voimassa tartuntatautilain pykälä 58 c, joka velvoittaa huolehtimaan, että:

1) asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;

2) asiakkaille ja osallistujille annetaan ohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista tartuntojen leviämistä estävistä käytännöistä; ja

3) tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.

Tilojen haltijan tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.