Terveydensuojelu

Terveydensuojelun tarkoituksena on ylläpitää ja edistää väestön terveyttä sekä ennaltaehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa tai haittaa ihmisten terveydelle ja elinympäristölle.

Terveydensuojelulain mukaiset ilmoitukset

Terveydensuojelulain 13 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä hyvissä ajoin, viimeistään 30 päivää ennen toiminnan aloittamista kirjallinen ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle seuraavista toiminnoista:

  • julkisen majoitusliikkeen perustaminen tai käyttöönotto
  • yleisölle avoimen kuntosalin ja muun liikuntatilan, saunan, kylpylän, uimahallin, uimalan ja uimarannan perustaminen tai käyttöönotto
  • päiväkodin ja kerhon sekä esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta, lukio-opetusta tai korkeakoulutusta antavan oppilaitoksen ja opetuksen järjestämispaikan perustaminen tai käyttöönotto
  • jatkuvaa hoitoa antavan sosiaalihuollon toimintayksikön sekä vastaanottokeskuksen perustaminen tai käyttöönotto
  • solariumliikkeen, tatuointiliikkeen ja kauneushoitolan sekä muun huoneiston, jossa harjoitetaan ihonkäsittelyä, perustaminen tai käyttöönotto
  • sellaisen muun huoneiston tai laitoksen käyttöönotosta tai sellaisen toiminnan aloittamisesta, josta voi aiheutua sen käyttäjämäärä tai toiminnan luonne huomioon ottaen terveyshaittaa

Ilmoitus on tehtävä myös toiminnan olennaisesta muuttamisesta ja toiminnanharjoittajan vaihtumisesta. Ilmoituksen käsittelyaika on keskimäärin kaksi viikkoa siitä, kaikki oleelliset asiakirjat on toimitettu. Toimijalle lähetetään ilmoituksen käsittelystä todistus. Ilmoituksen käsittelystä peritään vahvistetun taksan mukainen maksu.

Omavalvonta

Terveydensuojelulain 2 §:n mukaan toiminnanharjoittajalla on velvollisuus tunnistaa toimintaan liittyvät riskit, seurata niihin vaikuttavia tekijöitä ja estää terveyshaittojen synty. Suositeltavaa on laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma, joka on kaikkien luettavissa, käytettävissä ja hyödynnettävissä toiminnan ylläpitämisessä sekä kehittämisessä.

Omavalvontavelvoite koskee kaikkia terveydensuojelulain mukaan ilmoitusvelvollisia toimintoja, kuten: päiväkoteja, kerhoja, leikkipuistoja, nuorisotiloja, kouluja, oppilaitoksia, sosiaalihuollon toimintayksiköitä, vastaanottokeskuksia, kauneushoitoloita ja muuta ihonkäsittelyä, tatuointi- ja lävistys-toimintaa, solariumeja, majoitusliikkeitä, liikuntasaleja, kuntosaleja, yleisiä saunoja, uimahalleja ja uimarantoja. Terveydensuojeluviranomainen valvoo ja arvioi ilmoitusvelvollisten toimintojen terveydellisiin olosuhteisiin vaikuttavia tekijöitä ja voi pyytää toiminnanharjoittajaa esittämään tarvittaessa miten toiminnanharjoittaja täyttää huolehtimisvelvoitteen.

Terveydensuojelun yhteystiedot ja tehtäväjaot

Terveystarkastaja-hälsoinspektör, Laatupäällikkö-kvalitetschef
Axelsson Eeva
0505946246
eeva.axelsson@lieto.fi

Asumisterveys, majoitustilat, koulut (Kaarina, Paimio, Sauvo), valitukset (pöly, melu, haju, haittaeläimet). Koulut (ruotsinkieliset Kemiönsaari, Parainen), ruotsinkieliset päiväkodit ja iltapäiväkerhot, ruotsinkieliset kauneushoitolat. Uimarannat (Kaarina, Parainen).

====================================================================

Terveystarkastaja
Sarjovaara-Haapanen Jenni
0504101394
jenni.sarjovaara-haapanen@lieto.fi

Päivähoito, lasten ja nuorten tilat, talousvesi (Lieto, Koski, Marttila), uimarannat (Lieto, Sauvo,Paimio) koulut (suomenkieliset Kemiönsaari, Parainen)

===================================================================

Toimialajohtaja ympäristöterveyspalvelut vs, sektorchef vick.
Torkkeli-Pitkäranta Tiina
0503813375
tiina.torkkeli-pitkaranta@lieto.fi

Tiina Torkkeli-Pitkärannan sijaisena toimii ajalla 2.5.2024 – 31.10.2025 Margareeta Mäkelä 0505980578 margareeta.makela@lieto.fi

Sosiaalialan hoitolaitokset, yleiset saunat, talousvesi (Kemiönsaari, Sauvo, Paimio, Parainen, Kaarina), uimarannat (Kemiönsaari).

====================================================================

Terveystarkastaja
Vuotila-Kokko Anu
0405473231
anu.vuotila-kokko@lieto.fi

Kauneushoitolat, liikuntatilat, uimarannat (Loimaa, Oripää, Pöytyä, Aura, Koski, Marttila), uima-allasvesi koko alue suomenkieliset, koulut (Lieto, Pöytyä, Aura, Loimaa, Oripää, Koski, Marttila), talousvesi (Loimaa, Oripää, Pöytyä, Aura)

======================================================================

Toimialajohtaja ympäristöterveyspalvelut
Mäkinen Johanna
0503813375
johanna.makinen@lieto.fi

Toimialajohtajan sijaisena ajalla 15.9.2023 – 31.10.2025 toimii Tiina Torkkeli-Pitkäranta 0503813375 tiina.torkkeli-pitkaranta@lieto.fi

Lausunnot (koko alue), sisäilmatyöryhmät

=====================================================================

Tiedustelut ja yhteydenotot: ymparistoterveydenhuolto@lieto.fi

Palvelumme kehittämiseksi pyydämme teitä vastaamaan palautekyselyyn: