Elintapaohjaus

Tarvitsetko tukea hyvinvointiin ja jaksamiseen?

Säännöllisellä liikunnalla, monipuolisella ravinnolla sekä laadukkaalla ja riittävällä unella on vaikutusta hyvinvointiisi ja terveyteesi. Hyvillä elintavoilla voit ennaltaehkäistä sairauksia, parantaa niiden hoitotasapainoa sekä hoitaa ja kuntouttaa itseäsi. Elintapaohjauksesta voit saada tukea päätökseesi.

Kenelle elintapaohjaus on tarkoitettu?

Voit osallistua Härkätien terveyskeskuksen elintapaohjaukseen jos

  • sairastat tyypin 2. diabetesta tai sinulla on heikentynyt sokerinsieto ja olet ylipainoinen
  • Sinulla on metabolinen aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä (eli esiintyy yhtä aikaa häiriö verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa)
  • sairastat tai sinulla on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin
  • tällä hetkellä et liiku riittävästi tai sinulla on vaikeuksia painonhallinnan kanssa
  • sinulla on unettomuutta tai muuta nukkumiseen liittyvää ongelmaa >> katso myös unikoulu
  • tarvitset tuki- ja liikuntaelin ongelmien vuoksi fysioterapeutin ohjausta liikkumiseen/liikunnan aloittamiseen
  • haluat muuttaa elintapojasi voidaksesi paremmin

Huomaathan, että elintapaohjaus ei ole Personal trainer- toimintaa. Omaehtoiseen, säännölliseen liikuntaan motivoituminen on tärkeää.

Voit valita joko yksilöllisen tai ryhmäohjauksen

Yksilöllinen elintapaohjaus

Ohjaus sopii elämäntapamuutokseen motivoituneille henkilöille, joilla ei ole muuta voimavaroja kuluttavaa elämäntilannetta meneillään.

Yksilöllistä elintapaohjausta antaa fysioterapeutti/unihoitaja ja ohjaus tähtää pysyviin elintapamuutoksiin liikunnan, ravitsemuksen ja unen osalta. > katso myös unikoulu
Ohjauskäyntien määrä on yksilöllinen.

Elintapaohjausryhmä työikäisille

Seuraava liikunta-ja elintapaohjausryhmä Liedossa kokoontuu 14.9.–19.10.2022 klo 16.30–18.00.

Ryhmään voivat osallistua työikäiset jotka tarvitsevat tukea terveytensä edistämiseen. Osallistujilta toivotaan motivaatiota ja halua elintapamuutokseen sekä intoa, avoimuutta ja halua toimia ryhmässä.

Härkätien terveyskeskuksessa toimiva ryhmä kokoontuu 6 kertaa viikon välein. Noin puolen vuoden kuluttua on 7. kokoontuminen. Ryhmää ohjaa moniammatillinen tiimi. Ryhmässä kannustetaan positiivisesti muutoksessa eteenpäin ja suositellaan asettamaan tavoitteita edeten pienin askelin. Päiväkirjan pitämisestä on usein myös hyötyä.

Kokoontumisten aiheita ovat motivaatio, ravitsemus, liikunta, suun terveys, uni, mieliala, päihteet ja elintapasairaudet.

Ennen ryhmän aloitusta sinut kutsutaan yksilölliselle alkumittaus- ja keskustelukäynnille. Käynnillä täytetään mm. kyselylomake, jossa kartoitetaan nykytilannettasi, mitataan vyötärönympärys, pituus, paino (BMI) ja saat lähetteen verikokeeseen. Verikokeen avulla saadaan selville terveyteen liittyviä arvoja (pieni verenkuva, sokeri- ja kolesteroliarvot).

Elintapaohjaus on maksutonta.

Ota yhteyttä

jättämällä yhteystietosi sähköisellä lomakkeella tai suoraan Terveyden edistämisen yhdyshenkilöön:

Liimatta Kirsi
040 527 9470 (jätä viesti vastaajaan)
kirsi.liimatta@lieto.fi

Tietoa terveellisistä elintavoista