Miten toimin, jos lapsella on flunssaoireita tai hän on altistunut koronavirukselle?

Päivitetty 25.2.2022

Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, tulee hänen jäädä kotiin koulusta tai varhaiskasvatuksesta.

Jos lapsella on hengitystieinfektion oireita

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta.

Jos huoltaja tarvitsee todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten, tulee lapsesta ottaa laboratoriovarmennettu koronatesti. Ajan koronanäytteelle voit varata sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla terveysasemalle p. 0248737231.

Terveydenhuollossa tapahtuvaa koronatestausta suositellaan myös hengitystieinfektion, eli flunssan oireissa lapsille, joilla on vakava perussairaus tai sen hoitoon liittyvän tila esim. vastustuskykyä heikentävä lääkitys tai terveille lapsille, joilla on vakavat oireet.

Kotitestin voi halutessaan tehdä. Jos testi on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Ohjeet kotitestaukseen löytyvät THL:n sivuilta:

Koronaviruksen kotitestit

Katso video-ohje: Näin teet koronaviruksen kotitestin

Jos kotitesti on negatiivinen, se kannattaa uusia 2-3 päivän välein. Kotitestit ovat omakustanteisia. Koronapositiivista lasta hoidetaan kotona, kunnes hän on ollut kuumeeton, eikä voimakasta yskää tai hengenahdistusta ole ollut 2 vuorokauteen ja oireiden alkamisesta on kulunut vähintään 5 päivää.

Jos oireet ovat vakavia

Vakavissa oireissa, kuten hengenahdistuksessa, korkeassa kuumeessa tai yleisvoinnin laskiessa tulee aina olla yhteydessä terveydenhuoltoon:

Arkisin klo 8-16 ota yhteyttä puhelimitse Härkätien terveyskeskukseen 02 4873 7231

Iltaisin, viikonloppuina ja pyhäpäivinä ota yhteyttä Tyks Akuuttiin 02 313 8800

Hätätilanteessa soita 112

Jos lapsi on altistunut kotona koronavirukselle

 • Jos kotona on koronapositiivinen henkilö, perheen oireettoman lapsen oireita seurataan tarkoin päivittäin.
 • Jos lapsella ei ole oireita, hän voi osallistua varhaiskasvatukseen tai koulun lähiopetukseen.
 • Jos oireita myöhemmin ilmenee, lapsen tulee jäädä kotiin varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta sekä välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos kotona on flunssaoireinen henkilö

Perheen oireeton lapsi voi jatkaa normaaleja toimia eli hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Heti, jos lapsella ilmenee vähäisiäkään hengitystieoireita, lapsi jää kotiin sairastamaan.

Jos lapsi on altistunut koulussa tai varhaiskasvatuksessa koronavirukselle

 • Sairastuneen kanssa samassa tilassa oleskelleiden lasten huoltajille tiedotetaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita.
 • Jos oireita ei ole, lapsi voi osallistua varhaiskasvatukseen tai lähiopetukseen.
 • Jos oireita myöhemmin ilmenee, lapsen tulee jäädä kotiin varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta sekä välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi.

Lue lisää THL päivitti suositustaan koronan altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa – Uutinen 14.1. – THL

Milloin lapsi tai nuori voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun hengitystieinfektion jälkeen?

Lapsi tai nuori, jolla on ollut lieväoireinen hengitystieinfektio (ei koronatartunta), voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun

 • hän on ollut 1 vuorokauden ajan kuumeeton
 • hänellä ei ole enää limaista yskää eikä jatkuvaa aivastelua
 • hänellä ei ole hengenahdistusta akuuttiin infektioon liittyen
 • hän jaksaa olla ryhmän toiminnassa normaalisti ja ulkoilla normaalisti muun ryhmän kanssa

Lapsi voi palata kouluun tai päiväkotiin, jos

 • hänellä on vielä lieviä jäännösoireita kuten nenän tukkoisuutta
 • lievää nuhaa ja/tai
 • kuivaa ärsytysyskää

Kun lapsi palaa hengitystieinfektion jälkeen kouluun tai varhaiskasvatukseen, hänen pitää jaksaa olla siellä normaalisti. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronavirusinfektiossa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena pieni nuha tai yskä muuta asiaa.

Lääkärin asettaman eristyksen kestoaika

Jos lapsi on saanut virallisessa pcr-testissä positiivisen tuloksen, hänet asetetaan tartuntatautilain mukaiseen eristykseen:

 • jos oireet ovat lievät, eristys asetetaan 5 vuorokauden ajaksi
 • jos oireet ovat voimakkaat, eristys asetetaan10 vuorokauden ajaksi (korkea kuume, hengenahdistus, yleisvointi alentunut)