Kuvantaminen

Liedon pääterveysasemalla voit päästä yleisimpiin kuvantamistutkimuksiin, joita ovat luuston, hampaiston ja keuhkojen röntgenkuvaukset. Kerran viikossa radiologi tekee ultraäänitutkimuksia.

Tule sisään terveyskeskukseen pääovesta ja ilmoittaudu aulassa. Huomioi, että joskus voit joutua odottamaan hieman pidempään kiireellisten päivystyskuvausten vuoksi.

Kuvantamistutkimukseen voit tulla hoitavan lääkärin lähetteellä. Tutkimuksissa tuotetut kuvat ja lausunnot tallennamme ja arkistoimme tietojärjestelmään, josta ne ovat lääkäreiden käytettävissä.

Luuston ja keuhkojen röntgenkuvauksiin et tarvitse esivalmisteluja.

Röntgentutkimuksesta käytetään myös termiä natiiviröntgentutkimus erona sellaisiin röntgentutkimuksiin, joissa käytetään varjoainetta (esim. tietokonetomografiat).

Pyynnöstäsi voimme lähettää kopion kuvistasi Tyksin, Mehiläisen tai Terveystalon kuva-arkistoon. Jos tarvitset kuvakopion cd-levylle, voit tilata kuvat p. 050 3881 152, tallenne maksaa 15€.

Jos olet tulossa hammaskuvaukseen (ortopantomografia-, lateraalikallo- tai leukanivelkuvaus) tule pääterveysaseman pääovesta sisään ja ilmoittaudu aulassa.

Ennen hammaskuvausta poistathan kaikki korut ja metalliesineet pään, kaulan ja suun alueelta. Poista myös mahdollinen huulipuna.

Hammaskuvaukseen voit tulla myös yksityishammaslääkärin lähetteellä.

Tutkimus perustuu kaikuluotaukseen ja on kivuton. Röntgenlääkäri suorittaa tutkimuksen. Koska ultraääni ei läpäise kaasuja on ultraäänianturin ja ihon väliin levitettävä ultraäänigeeliä. Pienikin määrä ilmaa heikentää ultraääntä, joten anturin painaminen aivan ihoon kiinni ei auta vaan väliin tarvitaan geeliä, jossa ultraääni pääsee liikkumaan.

Vatsan- ja virtsaelinten tutkimukset vaativat esivalmisteluja.

Esivalmistelun tarkoituksena on, että sappirakko pysyisi laajentuneena ja ruuansulatuskanava mahdollisimman tyhjänä tutkimusta haittaavista suolikaasuista ja sisällöstä.

Esivalmisteluohjeet

ole syömättä vähintään kolme (3) tuntia ennen tutkimusta (virtsateiden tutkimuksessa ei välttämätöntä)

– hiilihappojuomat, kahvi, tupakka ja purukumi ovat kiellettyjä, sillä ne aiheuttavat kaasua suolistoon

– vettä tai kirkasta mehua saa juoda ja säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet voit ottaa veden kanssa

kaksi (2) tuntia ennen tutkimusta ei saa enää käydä virtsaamassa, koska tutkimuksen aikana virtsarakko ei saa olla tyhjä, mahdollinen virtsakatetri on suljettava 2–3 tuntia ennen tutkimusta

Lue tästä mielenkiintoista perustietoa ultraäänitutkimuksesta Oulun ultran sivuilta.

Kuvantamisen hinnasto

Röntgenkuvaus lausuntoineen yksityislääkärin lähetteellä (ei ulkokuntalaiset)
65.00€
Kuvatallenne cd-levylle
15.00€
Hammaskuvaus terveyskeskushammaslääkärin lähetteellä yli 18v.
19,20€
Peruuttamaton kuvantamisaika, peritään 18 vuotta täyttäneiltä
51,50€

Toimipiste

Käyntiosoite

Liedon pääterveysasema, Kuvantaminen

Hyvättyläntie 7, 21420 Lieto

Aukioloajat

arkisin ma-to 8.00–15.30, pe 8-15

Puhelinnumero

050 3881 152