Epäiletkö sairastuneesi koronavirukseen?

Koronavirukseen suhtaudutaan kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei useinkaan voi erottaa muista hengitystieinfektioista oireiden perusteella. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon kuten aina muidenkin sairastumisten kohdalla.

Aiemmin suositeltiin, että koronaan sairastunut välttäisi kontakteja viisi vuorokautta oireiden alusta. Nyt voi toimia kuten tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet.

Hengitystieinfektioon sairastuneena on hyvä jäädä kotiin lepäämään. Töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan. Työpaikat voivat antaa omia ohjeistuksia.

Lue lisää: THL:n koronatiedote 20.12.2022

Jos sinulla on voimakkaita oireita, kuten esimerkiksi hyvin korkea kuume, hengitysvaikeus, hengenahdistus tai yleisvoinnin lasku, ota yhteyttä:

Arkisin klo 8-16 terveyskeskukseen p. 02 4873 7231

Iltaisin, viikonloppuina ja pyhäpäivinä Tyks Akuuttiin p. 02 313 8800

Hätätilanteessa soita 112

Voit halutessasi tehdä koronan kotitestin. Tutustu THL:n kotitestauksen ohjeisiin

Katso video-ohje: Näin teet koronaviruksen kotitestin

Koronaviruksen kotitestit

Suosittelemme käyttämään kasvomaskia tai -visiiriä asioidessasi terveysasemilla.