Sähköinen ajanvaraus

Sähköinen ajanvaraus on tapa varata, perua tai siirtää omia ajanvarauksia milloin tahansa. Siihen voit kirjautua pankkitunnuksilla tai toimikortilla, jos sinulla on sellainen. Suosittelemme, että päivität omat yhteystietosi järjestelmässä.

Ohjelma ei toimi Internet Explorer verkkoselaimella eli käytäthän jotain muuta selainta (esimerkiksi Chrome, Firefox tai Edge).

Lisätietoa sähköisistä ajanvarauksista:

Ajanvaraus

Koronarokotteita saadaan vain pieniä määriä viikoittain. Viikon ajanvarausajat ovat varattavissa kyseisen viikon maanantaina alkaen klo 9.00.

Riskiryhmät

Valitse mihin rokotusryhmään kuulut. Riskiryhmään kuuluminen tarkastetaan ennen rokotusta. Merkitse riskitietosi ajanvarauksen yhteydessä avautuvaan Lisätiedot-kenttään.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

– elinsiirto tai kantasolusiirto

– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

– vaikea krooninen munuaissairaus

– vaikea krooninen keuhkosairaus

– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

– Downin oireyhtymä (aikuiset)

Rokottaminen

Rokotuspaikkaan sisälle pääse vasta varattuna rokotusaikana. Rokotukseen saapuvalla tulee olla maski ja hänen tulee huolehtia turvaväleistä. Rokotuksen jälkeen tulee istua odotushuoneessa vielä noin 15 min. Suosittelemme rokotusvastaanotolle helposti riisuttavaa vaatetusta.

Aika toiseen rokotusannokseen annetaan rokotuksen yhteydessä. Rokotusväli on 12 viikkoa.

Jos olet yli 17-vuotias Liedon, Marttilan tai Kosken kunnan asukas tai terveyskeskusvaihdon aiemmin tehnyt henkilö, voit varata ajan influenssarokotukseen.

Ohjeita rokotukseen tulevalle

Tulethan rokotukseen ainoastaan terveenä. Saavu rokotuspaikalle vasta mahdollisimman lähellä rokotusaikaasi, etteivät odotustilat ruuhkautuisi.

Käytä vastaanotolle saapuessasi kasvomaskia tai visiiriä ja muista säilyttää turvaväli 1-2metriä toisiin henkilöihin.

Varaa käyntiisi riittävästi aikaa, sillä rokotuksen jälkeen sinun tulee istua odotushuoneessa vielä noin 15 minuuttia. Suosittelemme rokotusvastaanotolle helposti riisuttavaa vaatetusta.

Seulonnan tavoite

Kaikkien diabetesta sairastavien potilaiden silmänpohjat tulisi tutkia säännöllisesti retinopatiamuutosten löytämiseksi. Seulonnan tavoitteena on tunnistaa ja ohjata hoitoon mahdolliset näköä uhkaavat silmänpohjamuutokset. Seulontakuvauksia suositellaan toteutettavaksi, vaikka kävisikin säännöllisesti silmälääkärillä jonkin muun silmäsairauden vuoksi. Hitaasti kehittyvät silmänpohjamuutokset voidaan todentaa varmemmin silmänpohjien kuvauksen avulla. Diabeteksen aiheuttamat silmänpohjamuutokset ovat useimmiten pitkään oireettomia eikä näitä voi itse havaita ilman silmänpohjien tutkimista.  TYKS silmäklinikan seurannan aikana seulakuvauksissa ei tarvitse käydä, vaan silmänpohjat tutkitaan käynnin yhteydessä.

Seulonta aikataulut

Seulontakuvauksen väli määritellään yksilöllisesti, tähän vaikuttaa mm. mahdolliset aiemmat silmänpohjamuutokset, diabeteksen hoitotasapaino sekä diabetestyyppi. Tyypin 1 diabeetikot kuvataan tavallisesti 1-2 vuoden välein ja tyypin 2 diabeetikot 1-3 vuoden välein.

Seulonnan toteutus

Diabeetikon seulonta-silmänpohjatutkimus järjestetään Liedossa pääterveysasemalla kaksi kertaa vuodessa; keväällä ja syksyllä. Kuvaus toteutetaan ostopalveluna, kuvauslaitteisto ja kuvaaja tulevat 2M-IT:sta. Potilaat kutsutaan kuvaukseen. Saamasi ajan voit vaihtaa sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla terveydenhuollon ajanvaraukseen.

Kuvaus on tarkoitettu yli 18-vuotiaille diabeetikoille. Alaikäiset kuvataan seurantakäyntien yhteydessä TYKS lasten diabetespoliklinikalla.  Silmänpohjien seulakuvaus on maksullinen tutkimus, kuvauksen hinta (n.35€) laskutetaan kuvauksen jälkeen. Peruuttamattomasta käynnistä veloitetaan taksan mukaisesti.

Esivalmistelut

Kuvauksen yhteydessä käytetään laajennus-silmätippoja, joiden vaikutuksesta silmän mustuainen laajenee suureksi ja silmänpohjalle tulee hyvä näkyvyys. Tämä parantaa kuvauksen tarkkuutta. Tippojen vaikutuksesta silmät saattavat olla valonarat ja näkökyky saattaa sumentua. Nämä vaikutukset ohittuvat itsestään muutaman tunnin kuluessa. Autolla ajoa ei suositella 2-4 tuntiin kuvauksen jälkeen. Kuvaukseen on hyvä varata aikaa n. 45min – 1 tunti.

Tietojen tallennus

Silmänpohjien valokuvat tallentuvat VSSHP:n digitaaliseen kuva-arkistoon. Silmätautien erikoislääkäri tarkastaa kuvat ja antaa kuvien perusteella lausunnon diabeettisesta retinopatiasta. Lausunto tulee 3-4vko kuluessa kuvauksesta. Oman lausunnon voi tarkistaa tämän jälkeen Kanta.fi –palvelun kautta. Jos kuvauksen perusteella silmien tarkempaa tutkimusta TYKS silmäklinikalla, tekee silmälääkäri lähetteen ja TYKS huolehtii potilaan kutsumisesta.   Mikäli lausunnossa suositellaan tarkempaa tutkimusta silmälääkärillä, diabeteshoitaja ottaa asiakkaaseen yhteyttä jatko-ohjeistuksesta.

Voit siirtää tai perua kirjeitse saamasi kohdunkaulan syövän seulontatutkimusajan.

Yleistä seulontanäytteen otosta

Kaikki suomalaiset naiset kutsutaan kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan viiden vuoden välein. Ensimmäinen kutsu tulee 30-vuotiaana, viimeinen 60-vuotiaana.

Seulontakäynnillä hoitaja ottaa seulontanäytteen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Seulontanäytteenä käytetään irtosolu eli Papa-näytettä tai HPV-näytettä.

Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana, koska sen tulkinta on tällöin hankalampaa. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä ja muutaman päivän ajan sen jälkeen saattaa esiintyä tiputteluvuotoa.

Suun terveydenhuollon osalta palvelussa voit tehdä hoitoaikojen peruutukset ja siirrot.

Ajanvarausta et ikävä kyllä voi tehdä, koska käytössä olevien henkilöstöresurssien puitteissa on hoitoon varattava aika mitoitettava terveydenhuollon ammattihenkilön toimesta.

Ajanvaraus

puhelimitse 02 313 6321 arkisin 7.00 -14.30

(eniten puhelinvastaajia on 12.00 -14.30) tai sähköisesti Tykslabin sivuilta

Sähköinen ajanvaraus Tykslab

Aukioloajat

Liedon näytteenottopisteessä

– arkisin ma–pe 7.30–12.30
– ilman ajanvarausta voit tulla jonottamalla verikokeille arkisin ma-pe 11.00–12.30

Aukioloajat muissa näytteenottopisteissä avautuvat tästä linkistä

Verinäytteenottoa varten on yleensä oltava syömättä ja juomatta 12 tuntia ennen kokeen ottamista. Tutkimuspäivän aamuna saa juoda lasin vettä. Potilasohjeesta saa tarkempaa tietoa tutkimukseen valmistautumisesta.

Huom! Laboratorionäytteitä ei oteta yksityislääkärin lähetteellä Tykslabin näytteenottopisteissä.

Voit varata ajan kutsuntaikäisten kutsuntaa edeltävään terveystarkastukseen.

Yleistä kutsunnoista

Olet kutsunnanalainen eli velvollinen osallistumaan kutsuntoihin sinä vuonna, kun täytät 18 vuotta.

Kutsunnat pidetään vuosittain, ja ne aloitetaan aikaisintaan elokuun 15 päivänä ja
päätetään viimeistään joulukuun 15 päivänä.

Kutsunnanalainen merkitään kutsuntaluetteloon sen kunnan mukaan, jossa hänellä on 1 päivänä tammikuuta ollut kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta tai väestökirjanpitokunta.

Kantapalvelussa voit tutkia omia terveystietojasi Omakanta sovelluksessa.