Perheneuvola
Korona-ohje perheneuvolaan tulijoille
Ethän tule vastaanotolle, jos Sinulla on flunssan oireita tai jos olet altistunut koronavirukselle. Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta vastaanotolle tullessasi. Perheneuvolan työntekijät noudattavat näitä samoja ohjeita.
Jos olet epävarma, miten tulisi toimia, voit ottaa yhteyttä perheneuvolan toimistoon, p. 050 5952 693
Uusia ajanvarauksia ottaa vastaan tavalliseen tapaan sihteeri Tiina Ruokonen ma klo 9 – 14 ja ti – pe klo 9 – 15, p. 050 595 2693.
Perheneuvola palvelee Liedon, Marttilan ja Kosken lapsia, nuoria ja lapsiperheitä.
Perheneuvolaan voit tulla, kun
- haluat tukea vanhempana olemiseen, esimerkiksi keskustella lapsen kehityksestä tai vanhempana jaksamisesta
- lapsella tai nuorella on pulmia kotona, päivähoidossa, koulussa tai kaverisuhteissa
- lapsi tai nuori on levoton, aggressiivinen, pelokas, arka, masentunut tai hänellä on fyysisiä oireita kuten vatsakipuja tai päänsärkyä
- perheenjäsenten välillä on ristiriitoja
- perhettäsi on kohdannut kriisi, esim. kuolema, avioero, työttömyys, vakava sairaus
Ajanvaraus- ja puhelinpalveluaikana voit ilmoittautua asiakkaaksi tai keskustella lapsesi tai perheesi tilanteesta. Halutessasi voit keskustella myös nimettömänä.
Perheneuvolapalvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Lähetettä ei tarvita.
Perheneuvola sijaitsee Sarastuksen talossa
osoite: Hyvättyläntie 12, 21420 Lieto
postiosoite: PL 24, 21421 Lieto
Vanhempien neuvonta ja tukeminen
Keskeisin työmuotomme on keskustelut vanhempien kanssa. Keskustelun avulla selvitetään perheen kokonaistilannetta ja pyritään lisäämään vanhempien ymmärrystä lastaan kohtaan. Vanhempia autetaan näkemään lapsen tarpeita ja vastaamaan niihin. Keskusteluin tuetaan vanhempien jaksamista ja vanhemmuutta.
Psykologiset tutkimukset
Perheneuvolan työmuotoihin kuuluu tarvittaessa psykologin tekemät lapsen yksilötutkimukset. Psykologi tutustuu lapseen keskustelemalla ja käyttämällä apuna erilaisia psykologisia tutkimusmenetelmiä sekä leikkiä ja piirtämistä.
Perheterapia
Perheterapian avulla selvitellään perheen tilannetta kaikkien perheenjäsenten kanssa ja tuetaan perhettä haastavissa tilanteissa.
Lapsen yksilölliset tukikäynnit
Tutkimusjakson perusteella lapselle voidaan suositella omia harvajaksoisia tukikäyntejä. Lapsen tukikäynteihin kuuluvat myös vanhempien harvajaksoiset tukikäynnit.
Verkostotyö
Verkostotyötä tehdään tarvittaessa perheen ja eri yhteistyötahojen kesken. Verkostossa keskustellaan perheen tilanteesta ja mietitään, millaisesta tuesta perhe voisi hyötyä.
Konsultaatioapu muille viranomaisille
Viranomaiset ja muut lapsiperheiden kanssa työskentelevät tahot voivat pyytää perheneuvolan työntekijöiltä konsultaatioapua.
Eron jälkeinen sovittelu
Perheasioiden sovittelusta säädetään avioliittolaissa. Se on asiakkaille vapaaehtoinen sosiaalipalvelu, joka auttaa ja tukee perheenjäseniä silloin, kun perheessä syntyy ristiriitoja. Palvelun järjestämisen tapa vaihtelee kunnittain. Liedossa sovittelua saa Liedon perheneuvolassa ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksessa.
Eron jälkeinen sovittelu perheneuvolassa on tarkoitettu lapsiperheille. Sovitteluun voi tulla, jos vanhemmilla on haasteita sopia lapsen asioista. Sovittelu on luottamuksellista eikä siihen voi vedota oikeudessa. Perheneuvolassa toimii koulutettu Fasper-sovittelija Päivi Virtanen.
Psykiatrisen sairaanhoitajan käynnit
Perheneuvolassa työskentelee ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä tekevä sairaanhoitaja. Palveluun pääsee ilman lähetettä. Lapsi, nuori ja/tai perhe voi ottaa suoraan yhteyttä sairaanhoitajaan. Hänen työnsä sisältää yksilöohjausta, arvio- ja tukikäyntejä sekä ryhmämuotoista toimintaa muiden toimijoiden kanssa. Sairaanhoitaja tapaa lapsia ja nuoria Sarastuksen toimitiloissa ja heidän omissa toimintaympäristöissään.