Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Härkätien sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alueella mielenterveys- ja päihdepalveluita järjestetään kuntien (Koski Tl, Lieto, Marttila) sosiaalitoimessa, terveyspalveluissa sekä mielenterveys- ja päihdeyksikössä.
Mielenterveyspalveluihin kuuluvat mm. tukikeskustelut , mielenterveysarvioinnit sekä päivystysvastaanotto.
Päihdepalveluihin kuuluvat mm. ajokorttiseurannat, päihdevastaanotot, päihdearvioinnit ja korvaushoito.
Mielenterveys- ja päihdehuollon sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin kuuluvat mm. sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoiminta, asumispalvelut ja päihdekuntoutus.
Mielenterveys- ja päihdeyksikön palveluihin kuuluu myös työttömien terveydenhuolto.
Lisätiedot työntekijöille ohjautumisesta löytyvät alta:
Mielenterveystyötä tekevän sairaanhoitajan palvelut on tarkoitettu työikäisille tai akuutissa kriisissä oleville eläkeikäisille henkilöille.
Hoitosuhteet ovat lyhytaikaisia, maksimissaan 5 käyntiä. Hoitosuhteen aikana käydään läpi asiakkaan tilannetta, siihen johtaneita tekijöitä, kartoitetaan hoidon ja tuen tarve sekä autetaan asiakasta saamaan tarvitsemaansa apua.
Sairaanhoitaja ottaa vastaan Liedossa Sarastuksen talossa sekä tarvittaessa Koskella Tl ja Marttilassa. Sairaanhoitajan vastaanotolle voi tulla terveyskeskuksen lääkärin tai hoitajan ohjaamana tai soittamalla suoraan sairaanhoitajalle.
Yhteystiedot
arkisin 8-16
Voit jättää soittopyynnön myös terveyskeskuksen ajanvaraukseen 02 4873 7231.
Käyntiosoite
Sarastus
Hyvättyläntie 12
21420 LIETO
Päihdehoitajan palvelut on tarkoitettu alle 65-vuotiaille.
Voit varata vastaanottoajan päihdehoitajalle soittamalla, ilman lääkärin lähetettä.
Päihdehoitajan työ on matalan kynnyksen vastaanottotyötä. Se perustuu henkilökohtaiseen hoitosuhteeseen ja on vuorovaikutuksellista tukemista. Hoidon tavoitteena on potilaan omien voimavarojen vahvistaminen ja lisääminen sekä antaa ratkaisukeskeisiä ohjeita ja kannustaa potilasta päihteettömyyteen.
Päihdehoitaja tekee myös erilaisia arviointeja ja seurantoja, kuten ajokorttiseurantaa sekä toteuttaa opiaattikorvaushoitoa.
Työ on pitkäjänteistä, joka vuosia kestävää hoitoa. Päihdehoitaja tekee kiinteää moniammatillista yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa ja osallistuu potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon. Tarvittaessa päihdehoitajalta saa myös konsultaatio- ja/tai koulutusapua.
Yhteystiedot
arkisin 8-16
Päihdesairaanhoitaja Päivi Järvinen
p. 044 7971 205
Voit jättää soittopyynnön myös terveyskeskuksen ajanvaraukseen 02 4873 7231.
Käyntiosoite
Sarastus
Hyvättyläntie 12
21420 LIETO
Vastaanotto myös Kosken Tl ja Marttilan terveysasemilla
Sosiaalityöntekijä on mukana mielenterveys- ja päihdeyksikön asiakkaiden hoidossa ja kuntoutuksessa tekemällä yhteistyötä mielenterveys- ja päihdeyksikön työntekijöiden lisäksi eri tahojen, kuten aikuispsykiatrian poliklinikan, aikuissosiaalityön, perhepalveluiden sekä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa.
Sosiaalityöntekijä auttaa etuuksien selvittämiseen tai kuntouttavaan päivätoimintaan liittyvissä asioissa. Hän myös koordinoi mielenterveys- ja päihdeyksikön työryhmän kanssa päihdekuntoutuksia ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita.
Pääsääntöisesti sosiaalityöntekijän vastaanotolle ohjaudutaan mielenterveys- ja päihdeyksikön muiden työntekijöiden tai yhteistyötahojen kautta.
Kuntoutusohjaus Kosken Tl ja Marttilan kunnassa sisältää sekä yksilö- että ryhmämuotoista kuntoutus- ja palveluohjausta, joka on kohdennettu pääasiassa mielenterveyskuntoutujille.
Koskella Tl kokoontuu mielenterveyskuntoutujien päivätoimintaryhmä Arjen Sankarit.
Erilaiset ryhmät tarjoavat toimintaa ja vertaistukea mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Osa on kunnan järjestämää toimintaa, osa yhdistysten järjestämää.
Nuorten avoimet ovet
Ryhmä on tarkoitettu 18 – 28-vuotiaille nuorille, jotka ovat vailla työ-/opiskelupaikkaa ja kaipaavat tukea elämäntilanteeseensa. Ryhmään voivat tulla Liedon, Marttilan ja KoskenTl nuoret ilman ennakkoilmoittautumista .
Ryhmässä on tarjolla rentoa yhdessäoloa ja nuorten kanssa suunniteltua tekemistä. Ohjaajilta voi saada tukea ja ohjausta niin pieniin kuin suuriinkin asioihin.
Maanantaisin klo 14 – 16.30 Toimintakeskus Helmessä (Prinssinkuja 2, 21420 Lieto)
Nuorten kiinteä ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu 18 – 28-vuotiaille nuorille. Ryhmään voivat tulla Liedon, Marttilan ja Kosken Tl nuoret palvelutarpeen arvioinnissa todetun tarpeen mukaan.
Ryhmässä käsitellään arjenhallintaan, sosiaalisiin suhteisiin ja mielialaan liittyviä asioita erilaisten tehtävien ja keskustelun avulla. Ryhmä on ammattilaisten ohjaama, mutta vertaistuella on suuri merkitys.
Torstaisin klo 13 – 15.30 Toimintakeskus Helmessä (Prinssinkuja 2, 21420 Lieto)
Erilaiset ryhmät tarjoavat toimintaa ja vertaistukea mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Osa on kunnan järjestämää toimintaa, osa yhdistysten.
Toimintakeskus Helmen avoimet ovet
Ryhmä on tarkoitettu työikäisille ihmisille, ja se tarjoaa mahdollisuuden aktiiviseen arkeen ja porukkaan kuulumiseen henkilöille, joilla ei ole niihin mahdollisuutta esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelman vuoksi.
Helmessä voi osallistua ohjattuun toimintaan sekä yhteisen toiminnan suunnitteluun. Helmessä voi lukea päivän lehdet, käyttää tietokonetta tai osallistua ruokailuun sekä tavata hienoja ihmisiä, Helmeläisiä.
Tiistaisin ja perjantaisin klo 9 – 12 Toimintakeskus Helmessä (Prinssinkuja 2, 21420 Lieto)
Kipinä-ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, jotka hyötyvät ohjatusta toiminnasta ja ryhmän tuesta arjestaan selviytymiseen. Ryhmään tullaan palvelutarpeenarvioinnissa todetun tarpeen perusteella. Ryhmä on tarkoitettu Liedon kuntalaisille.
Arjan Sankarit -ryhmä
Maanantaisin klo 10 – 14 Yhdistystalolla (Hämeentie 43, 31500 Koski Tl
Ryhmä on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, jotka hyötyvät ohjatusta toiminnasta ja ryhmän tuesta arjestaan selviytymiseen. Ryhmään tullaan palvelutarpeenarvioinnissa todetun tarpeen perusteella. Ryhmä on tarkoitettu Liedon kuntalaisille.
Maanantaisin klo 9 – 12 Toimintakeskus Helmessä (Prinssinkuja 2, 21420 Lieto)
Pilke-toiminta
Ryhmä on tarkoitettu ikääntyneille päihteiden käytön kanssa tasapainoileville henkilöille. Toiminta on ammattilaisen ohjaamaa ja vertaistuellista, ja se toteutetaan Liedon kunnan ja Liedon seurakunnan yhteistyönä.
Lisätiedot:
Diakonityöntekijä Jaana Lehti, p. 050 493 0442
Työttömien terveydenhuollon palveluihin ovat oikeutettuja kaikki Liedon työttömät sekä henkilöt, joita uhkaa työttömyys esimerkiksi sairauden vuoksi.
Asiakas voi varata ajan terveystarkastukseen itse tai ohjautua asiakkaaksi jonkin yhteistyötahon kautta. Terveystarkastusten painopiste on asiakkaan terveydentilan kartoittamisessa ja asiakkaan tarpeita vastaavassa terveysneuvonnassa; lisäksi voidaan kiinnittää huomiota asiakkaan työkykyyn.
Työttömien terveydenhuolto tukee hyvinvointia ja elämänhallintaa, avustaa terveyttä edistävien valintojen tekemisessä, kiinnittää huomiota elintapa- ja kansansairauksien ennaltaehkäisemiseen sekä opastaa henkilökohtaisesti terveyspalveluiden mahdollisuuksiin ja käyttöön.
Terveydenhoitaja on Liedon sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijä, jonka vastaanottotilat ovat Kisällissä. Terveydenhoitajan työnkuvaan kuuluvat työtoiminnassa olevien sairausvastaanotto ja työttömien terveystarkastukset.
Palveluohjaus
Palveluohjauksen tavoitteena on työkyvynarviointien perusteella löytää asiakkaan tilanteeseen sopivia terveydenhoidon, kuntoutuksen ja työllistämisen palveluita.
Palveluohjaukseen ohjaudutaan yksilövalmentajien Tuija Kannon ja Jenni Rädyn kautta. Työkyvynarviointia hoitavat palveluohjaaja Toni Nordblom ja terveydenhoitaja Noora Heikkilä.