Luontopolut

Liedon kunnan alueella on monta erilaista luontopolkua. Ankka Nautela -luontopolku, Nautelankosken luonnonsuojelualueen polut sekä Liedon Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolku ovat osa Tammireitit -reitistöä.

Ankka-Nautela -luontopolku alkaa Liedon kirkonkylän laidalta ja päättyy Nautelankoskelle. Koko reitin pituus on 8 km yhteen suuntaan, edestakaisin 16 km. Reitti on jaettu neljään lyhyempään osaan, joista voit valita itsellesi sopivan matkan. Osa reitistä soveltuu koko perheelle, mutta Vintalan vaellusta suositellaan ensisijaisesti aikuisille retkeilijöille. Polun varrella on nuotiopaikka ja laavu, katoksellinen taukopaikka ja opastauluja. Nuotiopaikalle kannattaa ottaa omat polttopuut mukaan.

Katso liikenneyhteydet, reittikartat ja tarkemmat ohjeet Tammireitit-sivustolta.

Nautelankosken luontopolku kulkee luonnonsuojelualueella. Tutustuthan siis huolellisesti ohjeisiin, kuinka luonnonsuojelualueella pitää toimia. Polku on monimuotoinen, ja se kulkee joen molemmin puolin. Polku ei sovellu liikuntaesteisille. Polulla ei ole talvikunnossapitoa. Nautelankosken luonnonsuojelualueen poluille pääset Nautelankosken museon pihasta, jossa on maksuton pysäköintipaikka. Museon sivuilta löydät myös tiedot julkisen liikenteen yhteyksistä.

Katso liikenneyhteydet, reittikartat ja tarkemmat ohjeet Tammireitit-sivustolta.

Nautelankosken museon sivut.

Liedon Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolut kulkevat kartanomiljöössä Aurajoen rannalla. Reitti jakaantuu kolmeen teemaan: Arkeologiapolku on pituudeltaan 0,8 km, Historiapolku 2 km ja Ystävänpolku 1,5 km ja paluu takaisin 1 km. Linnavuorelta avautuu laaja näkymä Aurajokilaakson kansallismaisemaan. Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolun varrella on opastusta ja museon tuottamaa aineistoa. Perille on Turusta 10 minuutin ajomatka. Vanhalinnan alueella on runsaasti maksutonta pysäköintitilaa. Vanhalinnan museon tiloissa sijaitsee esteetön WC, mutta kulttuuri- ja luontopolut eivät sovi liikuntarajoitteisille.

Katso liikenneyhteydet, reittikartat ja tarkemmat ohjeet Tammireitit-sivustolta

Liedon Vanhalinnnan sivut.

Liedon Parma ry:n liikunta- ja vapaa-ajankeskus Parmaharju sijaitsee kauniin luonnon keskellä, n. 10 km Turusta Hämeenlinnan suuntaan. Parmaharjulta lähtevät 6 km ja 9 km luontopolut sekä 1,6 km minilenkki. Luontopolut on vain osittain merkitty maastoon, ja niiden seuraaminen kartan avulla vaatii kokemusta ja suunnistustaitoa. Reitti on osittain vaikeakulkuinen. Reitin varrelta löytyy persoonallinen taukopaikka hamppukota, kalliomaisemia sekä avautuvia näkymiä. Grillikatos sijaitsee lähtöpaikan välittömässä läheisyydessä. Parmaharjulla on pysäköintitilaa omalla autolla tuleville.

Tutustu reittiin tai tulosta kartta Liedon Parman sivuilta.

Tarvasjoella kulkee Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:n noin 1,5 km mittainen luontopolku, joka on perustettu yksityisten maanomistajien maille. Polku alkaa apteekkia vastapäätä sijaitsevan Päivölän torpan eli Kertun Tuvan pihalta, osoitteessa Hämeen Härkätie 639. Luontopolku seurailee joen uomaa ja kulkee lehtomaisten maisemien läpi. Polun varrella on Knaapinkoski, jossa on sijainnut 1900-luvun alkupuolella mylly ja saha sekä Hämeen Härkätien kahluupaikka. Polun varren opastaulut kertovat alueen luonnosta ja historiasta. Reitti on helposti saavutettavissa Tarvasjoen keskustasta. Pysäköintitilaa on Hämeen Härkätien toisella puolella. Reitti ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Aivan Liedon keskustan läheisyydessä ja Aurajoen rannan vieressä kulkee jokipolku. Polku on kaksiosainen, joka lähtee etelän suuntaan Jokilaakson päiväkodin vierestä ja pohjoiseen Liedon kirkon ja hautausmaan takaa. Pysäköintitilaa löytyy kirkon parkkipaikalta osoitteesta Kirkkotie 14. Polku on osittain esteetön ja sen varrella on opastauluja kertomassa alueen luonnosta, sekä penkkejä levähtämistä varten.

Tutustu reittiin Liedon karttapalvelussa Liedon karttapalvelu