Ikäihmisten tehostettu palveluasuminen

Tehostetusta palveluasumisesta aletaan vuonna 2023 käyttää nimitystä ympärivuorokautinen palveluasuminen. Se on tarkoitettu niille ikäihmisille, jotka eivät selviydy kotona säännöllisen kotihoidon avulla. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoivaa ja hoitoa saa palvelun nimen mukaisesti ympäri vuorokauden. Hoidossa kiinnitetään huomiota ravitsemukseen, turvalliseen lääkehoitoon, asukasturvallisuuteen, suun terveyteen sekä toimintakyvyn ja sosiaalisten verkostojen ylläpitämiseen. Hoidon lisäksi palvelu sisältää kaikki päivän ateriat.

Liedon ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä asukkailla on omat huoneet, joissa on oma wc- ja suihkutila. Tarvasjoen hyvinvointikeskuksen perheasunto on kuitenkin vuokra-asunto, jossa on myös hyvin varusteltu keittiö.

Asumispalvelun hakeminen

Ympärivuorokautista palveluasumista varten ikääntyneen henkilön toimintakyky ja palvelutarve arvioidaan laaja-alaisesti yhteistyössä eri ammattilaisten kanssa. Arviointi toteutetaan vuorovaikutuksessa ikääntyneen henkilön kanssa ja hänen omia näkemyksiään kunnioittaen. Myös ikäihmisen läheisten näkemykset huomioidaan.

Palvelua haetaan Ikäihmisten palveluohjauksen kautta. Ikäihmisten palveluohjaus on kaikkien Varsinais-Suomen kuntien yhteinen neuvonta- ja ohjauspalvelu. Palvelupyynnöt ohjautuvat kuitenkin omaan kotikuntaan. Puhelin palvelee arkisin klo 9–15.

Vuoden 2023 alusta alkaen palvelun järjestää Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha). Lisätietoa palvelusta ja kirjallisen hakulomakkeen löydät Varhan internetsivustolta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Pitkäaikaisesta ympärivuorokautisesta palveluasumisesta peritään asiakkaan tuloihin perustuva kuukausimaksu. Maksun määräytymisperuste on sama koko Varhan alueella. Varhan asiakasmaksuista saat tietoa sen omalta internetsivustolta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Ympärivuorokautisen palveluasumisen palveluseteli

Jos ympärivuorokautinen palveluasuminen myönnetään, asiakas voi valita, ottaako sen hyvinvointialueen omana palveluna vai hakeeko palveluseteliä ja ostaa palvelun yksityiseltä yritykseltä.

Palveluseteleistä voit lukea lisää sivulta Ikäihmisten palveluiden palvelusetelit:

Liedon ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt

Liedossa on neljä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä: Valmakoti, Amandakoti, Teijuntupa ja Tarvasjoen hyvinvointikeskus. Valmakoti, Amandakoti ja Teijuntupa sijaitsevat lähellä toisiaan Teijulassa, Liedon keskustan tuntumassa. Tarvasjoen hyvinvointikeskus sijaitsee Tarvasjoen keskustassa.

Lisätietoja ympärivuorokautisesta palveluasumisesta Liedossa antaa:

Valmakoti
Valmakoti

Valmakoti

Osoite: Valmankuja 2, 21420 Lieto

Valmakodissa on 29 asuinhuonetta. Valmakodin tilat jakautuvat Koivulaan ja Lepolaan.

Koivulan yhteystiedot:

Lepolan yhteystiedot:

Sairaanhoitaja
Valmakoti Lepola
0406313486
Amandakoti
Amandakoti

Amandakoti

Osoite: Valmankuja 2 A, 21420 Lieto

Amandakodissa on 21 asuinhuonetta.

Amandakodin yhteystiedot:

Teijuntupa
Teijuntupa

Teijuntupa

Osoite: Teijulantie 26, 21420 Lieto

Teijuntuvassa on 13 asuinhuonetta.

Teijuntuvan yhteystiedot:

Teijuntupa 2
0469237040
Yöhoitaja
Teijuntupa yöhoitaja
0469237041

Tarvasjoen hyvinvointikeskus

Osoite: Hämeen Härkätie 610, 21450 Tarvasjoki

Tarvasjoen hyvinvointikeskuksessa on 32 asuinhuonetta sekä yksi perheasunto, joka on tarkoitettu pariskunnan asunnoksi. Yksi asuinhuoneista on varattu lyhytaikaiseen asumiseen. Lyhytaikainen asuminen on tarkoitettu kotona asuville ja omaishoidon asiakkaille.

Tarvasjoen hyvinvointikeskuksen tilat jakautuvat Ketolaan, Muistolaan ja Heikkilään.

Vastaava sairaanhoitaja:

Ketolan yhteystiedot:

Muistolan ja Heikkilän yhteystiedot:

Kelalta voi hakea tukea asumisen ja hoidon kuluihin

Ympärivuorokautisen palveluasumisen vuokraan voi saada Kelan maksamaa asumistukea. Lisätietoa löydät Kelan omilta sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Hoitomaksuun voi saada Kelan maksamaa hoitotukea. Lisätietoa löydät Kelan omilta sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).