Varsinais-Suomen koronatilanne on hieman parantunut viime viikosta, mutta ilmaantuvuus ja tapausmäärät laskevat valitettavan hitaasti.

Erityisen huolestuttavaa on, että kesän aikana useita rokottamattomia nuoria aikuisia on joutunut sairaalahoitoon koronan takia.

Kesän aikana, 1.6. alkaen tähän päivään saakka, Tyksissä on alkanut 55 hoitojaksoa koronan vuoksi. Näistä 20 tapausta, eli 36 prosenttia, oli 20–39-vuotiaita.

Olisi todella tärkeää, että nuoret aikuiset, 1980- ja 90-luvuilla syntyneet, ottaisivat koronarokotteen. Rokote on ainoa tie ulos tästä epidemiasta, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Liedossa nuoret saavat rokotuksia joko omalla koululla tai terveysasemalla

Härkätien alueella Liedossa, Marttilassa ja Koskella 12-15 vuotiaat rokotetaan pääasiassa kouluilla.

Lukioiden ja Novidan opiskelijat saavat rokotuksen joko omalla koululla tai terveysasemalla.

Ei yhtäkään kokonaan rokotettua tehohoidossa

Rokote suojaa vakavalta taudilta, ja se näkyy Tyksin tilastossa. Kesän aikana 1.6.–23.8. koronaan sairastuneista jopa 53 prosenttia on täysin rokottamattomia. 38 prosenttia sairastuneista on saanut osittaisen rokotesarjan ja koko rokotesarjan saaneita on yhteensä lähes yhdeksän prosenttia.

Mitä suuremman rokotekattavuuden me saavutamme, sitä vähäisempi on sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä. Jos esimerkiksi rokotekattavuus kasvaisi minimissään tavoiteltavasta 80 prosentista 90 prosenttiin, sairaalahoitoa tarvitsevien määrä todennäköisesti puolittuisi. Tällöin mahdollisuudet avata yhteiskuntaa olisivat jo hyvät, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.