Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Maskisuositus ulotetaan Liedossa paikallisen epidemiatilanteen johdosta ja ennaltaehkäisevästi koskemaan myös 1.-3. vuosiluokkien oppilaita syyslukukauden loppuun saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) eilen ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 298 ja on koko epidemian korkein.

Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus on nyt alle 12-vuotiailla rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla ensimmäistä kertaa epidemian aikana suurempi kuin rokottamattomilla aikuisilla. Suurin ikäryhmä tartunnan saaneista on 0-14-vuotiaita, jotka muodostavat lähes 40 prosenttia kaikista tartunnan saaneista.

Tässä vaiheessa ryhmä ei suosittele etäopetusta.

Koko epidemian aikana olemme yrittäneet välttää sellaisia päätöksiä, joilla on haitallisia vaikutuksia lasten ja nuorten elämään. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat toimenpiteet ovat viimesijaisia, jonka vuoksi yritämme välttää etä- tai hybridiopetussuositusta kouluihin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Maskisuositus Liedon kouluissa ensimmäisestä luokasta alkaen

Maskisuositus koskee Liedossa paikallisen epidemiatilanteen johdosta ja ennaltaehkäisevästi myös 1.-3. vuosiluokkien oppilaita syyslukukauden loppuun saakka.

Ulkotiloissa, kuten välitunnilla, ei pääsääntöisesti tarvitse käyttää maskia. Tämä edellyttää yhden metrin etäisyyttä toiseen ihmiseen. Jos lapset leikkivät pitkiä aikoja tiiviisti keskenään, suositellaan heidän käyttävän kasvomaskia.

Sisätiloissa urheillessa ei tarvitse käyttää maskia. Pukuhuonetiloissa ja muualla sisätiloissa liikkuessa sekä luokissa suositellaan maskin käyttöä.

Ulkona maski, jos ei voi pitää etäisyyttä

Ulkotiloissa suositellaan vahvasti maskinkäyttöä tilanteissa, joissa ei voida pitää riittävää etäisyyttä.

Esimerkiksi suurissa kokoontumisissa ulkona, niin kuin joulumarkkinoilla, täytyy käyttää maskia, kun etäisyyksistä ei voi pitää kiinni, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Harrastustoimintaa koskevia suosituksia ei muutettu.

Kuormitusta perusterveydenhuollossa

Sairaalahoidon kuormitus erikoissairaanhoidossa ei ole oleellisesti noussut. Tällä hetkellä Tyksissä on hoidossa koronan takia 17 potilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Sen sijaan kunnissa on vuodeosastohoidossa kaiken kaikkiaan 25 koronapotilasta, eli koronaepidemia on aiheuttanut perusterveydenhuollossa tartunnanjäljityksen, rokotustoiminnan ja testaamisen lisäksi myös vuodeosastohoidossa suurta kuormitusta.

Koronapassi Omakannan kautta

Koronapassin hakeminen aiheuttaa myös ruuhkaa kuntien perusterveydenhuollossa. Koronapassin pitää ensisijaisesti hankkia Omakannan kautta (kanta.fi). Sen kannattaa hankkia riittävän ajoissa, esimerkiksi heti, kun tietää olevansa menossa teatteriin tai ravintolaan.