Varsinais-Suomi on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Koronan vauhti kiihtyy yhä Varsinais-Suomessa

Tiistaina 18.1. kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin.

Liedon kunta noudattaa Aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen koronapandemian koordinaatioryhmän suosituksia: Varsinais-Suomen koronasuositukset ja -tilanne sairaanhoitopiirin verkkosivuilta

Liedon kunnan yleisohje

Kasvomaskit

Suu-nenäsuojusta suositellaan käytettäväksi kaikkialla, jossa ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa sekä sisä- että ulkotiloissa, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään. Suositus koskee myös rokotettuja henkilöitä.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen

 • kaikkia sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköissä vierailevia suositetaan tekemään koronan kotitesti ennen vierailua, jotta oireettomatkaan eivät veisi koronavirusta palveluyksiköihin. Vierailijamäärä rajoitetaan 2 henkilöön/perhe.
 • vierailijat käyttävät aina maskia
 • ryhmätilaisuuksia voi järjestää vain oman henkilökunnan kanssa. Ulkopuolisia esiintyjiä ei voi osallistua sisätiloissa.
 • henkilön, jolla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita, ei pidä mennä vierailemaan mihinkään sosiaali- tai terveydenhuollon laitokseen, vaikka hän olisikin saanut jo kaksi tai kolme koronavirusrokoteannosta.
 • Turvallisiin vierailukäytäntöihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, riippumatta asukkaiden, henkilökunnan ja vierailijoiden rokotusstatuksesta.

Lue myös THL:n suositus kasvomaskien käytöstä

Lue myös Fölin nettisivuilta maskien käytöstä sekä koronaviruksen vaikutuksista joukkoliikenteessä.

Julkiset ja yksityiset tilat

Esimerkiksi kuntosalien, yleisten saunojen, uimahallien ja kylpylöiden sekä sisäleikkipaikkojen ja teemapuistojen on mahdollista pitää tilansa auki asiakkaille. Tiloissa tulee kuitenkin edelleen huomioida terveysturvallisuus. Aluehallintovirasto määrää alueellaan suljettaviksi yleisölle avoimet tai rajatun osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään seuraavanlaisiin toimintoihin: joukkueurheilu, ryhmäliikunta, kontaktilajit, tanssipaikat, kuorolaulu ja harrastajateatteri. Katso AVI:n tiedote 14.1.2022 rajoituksistaMääräys on voimassa 16.1.–28.1.2022.

Julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käytössä on huomioitava riittävä etäisyys.

Sisätiloissa on vältettävä lähikontaktia. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjetta yleisötilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisestä on syytä noudattaa.

Ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa rajoitetaan valtioneuvoston asetuksella. Katso ajantasaiset tiedot ravintoloiden rajoituksista Valtioneuvoston sivulta

Yleisötilaisuudet

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia järjestäessä tulee kiinnittää huomiota terveysturvallisiin käytäntöihin kuten käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojuksien käyttö.

Koronaministeriryhmän suositusta pitää noudattaa. Yksityisessä tilaisuudessa tulisi olla mukana enintään viisi henkilöä perheen ulkopuolelta.

Koulut ja oppilaitokset

 • maskeja käytetään1 lk:sta alkaen
 • koulujen koko henkilökunta käyttää maskia
 • koululaiskuljetuksissa kaikki käyttävät maskia
 • ulkotiloissa, kuten välitunnilla, ei pääsääntöisesti tarvitse käyttää maskia. Tämä edellyttää yhden metrin etäisyyttä toiseen ihmiseen. Jos lapset leikkivät pitkiä aikoja tiiviisti keskenään, suositellaan heidän käyttävän kasvomaskia.
 • sisätiloissa urheillessa ei tarvitse käyttää maskia. Pukuhuonetiloissa ja muualla sisätiloissa liikkuessa sekä luokissa suositellaan maskin käyttöä.
 • esim. alle 12 vuotiaiden discoja tai muita vastaavia tapahtumia ei järjestetä
 • mikäli oppilaitoksessa todetaan merkittäväksi arvioituja tartuntaryppäitä, voidaan koulu- tai kuntakohtaisesti harkita hybridi- tai etäkouluopetukseen siirtymistä rajoitetuksi ajanjaksoksi.

Varhaiskasvatus

 • varhaiskasvatuksen henkilökunta käyttää maskia

Rajoitukset liikuntapaikoilla

Aikuisten joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat kuntosaleja lukuunottamatta ovat suljettuina.
2003 jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta sekä ammattiurheileminen saa jatkua.

 • Lietohallin ja Tarvasjoen kuntosalit ovat avoinna 17. -28.1.
 • Ulkoliikuntapaikat, kuten hiihtoladut, ulkokuntosalit ja luonnonjääkentät ovat kaikkien käytössä.
 • Harrastustiloissa ja niiden pukuhuoneissa on huolehdittava riittävistä turvaetäisyyksistä ja suunenäsuojuksen käytöstä. Tämä koskee sekä julkisia että yksityisiä harrastustiloja.

Lapset ja nuoret (vuonna 2003 ja myöhemmin syntyneet)

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt kuten kuten käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojuksien käyttö. Toimintaan ei pidä tulla sairaana eikä karanteenin aikana. Myös turnaukset ja pelit ovat sallittuja.

Aikuiset

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ja kilpailu- ja ottelutoiminta sisätiloissa on kielletty 1.-15.1.2022 välisenä aikana aluehallintoviraston määräyksen (29.12.2021) mukaan.

Koronakoordinaatioryhmän näkemys on, että joukkue- ja ryhmäurheilun sijasta voidaan suositella yksilöliikuntaa, johon liittyvä tartuntariski on vähäisempi kuin joukkue- tai ryhmäurheilussa.

Kaikessa liikuntatoiminnassa on huolehdittava koronaturvallisista käytännöistä kuntosaleilla ja liikuntatiloissa. Näihin toimiin sisältyvät maskien käyttö, käsihygienia, turvavälit sekä tarpeettoman oleskelun välttäminen liikuntatiloissa sekä pukuhuoneissa.

Matkustussuositus

Suositellaan huomioimaan ulkoministeriön antamat suositukset sekä THL:n suositukset matkustamisesta.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee kaikkia kotimaahan palaavia matkustajia tekemään paluunsa jälkeen koronakotitestin huolimatta aiemmin saaduista rokotteista tai sairastetusta taudista. Mikäli kotitesti osoittautuu positiiviseksi, on syytä hakeutua viralliseen testiin tuloksen varmistamiseksi.

THL:n ohje Suomeen saapuvalle matkustajalle (pdf)