Päivitetty 19.1.2021

Tiistaina 19.1. kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkia aiempia suosituksiaan sunnuntaihin 7. helmikuuta saakka. Tautitilanne alueella ei ole niin merkittävästi parantunut, että suosituksia voitaisiin purkaa. Lisäksi koronaviruksen variantti aiheuttaa huolta.

Erityisesti painotetaan nyt maskisuositusten noudattamista ja turvavälien pitämisen tärkeyttä.

– Varsinais-Suomi on pääkaupunkiseudun jälkeen pahimmassa koronatilanteessa ja maakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Vaikka ilmaantuvuusluku on pysytellyt viimeviikkoina alle sadan, Tyksin potilasmäärät ovat vuodenvaihteen jälkeen jääneet koholle, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Turnauskestävyyttä tarvitaan yhä

Koronakoordinaatioryhmä vetoaa kansalaisiin, jotta kaikki noudattaisivat edelleen tarkasti suosituksia. Ryhmä kertoo, että suositusten purkuun tehdään alustavia suunnitelmia ja pohtii, miten ja missä järjestyksessä rajoituksia voidaan helpottaa sitten, kun epidemiatilanne sen sallii.

Liedon kunta noudattaa Varsinais-Suomen koronapandemian koordinaatioryhmän suosituksia.

Varsinais-Suomen koronasuositukset ja -tilanne sairaanhoitopiirin verkkosivuilta

Vapaa-aika ja harrastukset

Liedon kirjasto

on avoinna. Liedon kirjaston omatoimialue ja lehtisali ovat suljettuina 7.2. saakka. Voit asioida kirjastossa palveluaikana: palauttaminen, lainaaminen, varausten nouto ja asiakastietokoneiden lyhytaikainen käyttö ovat siis mahdollisia. Rajoita kirjastokäyntisi enintään 15 minuutin mittaiseksi. Muista käsihygienia, turvavälit sekä kasvomaski tai visiiri.

Nuorisotilat

Liedon nuorisotilat ovat avoinna nuorille. Yhtaikaa nuorisotilassa voi olla läsnä 10 henkilöä. Toiminnassa huomioidaan turvavälit, käsihygienia sekä vahva maskisuositus.

Harrastustoiminta

Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta kunnan tiloissa pidetään edelleen keskeytettynä 7.2. asti.

Lasten ja nuorten harrastukset normalisoituvat kunnan ylläpitämissä tiloissa, mutta kontaktilajeja eli esim. pelejä ja otteluita ei sallita ja pukuhuoneita koskevat käyttörajoitukset ovat edelleen voimassa

Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna omaehtoista liikkumista varten. Säilytä riittävät etäisyydet myös ulkona.

Normaaleista koronakäytänteistä tulee huolehtia edelleen: vain oireettomana harrastuksiin, säilytä riittävät välimatkat, noudata hygieniaohjeita ja maskisuosituksia.

Opetus

Ylä- ja alakoulut

Perusopetuksen luokat ovat lähiopetuksessa.
• Opetus tapahtuu omissa ryhmissä
• Vahva maskin käyttösuositus kaikille yli 12-vuotiaille ja niille, jotka ovat koulukuljetuksen piirissä
• Kertakäyttömaskeja jaetaan edelleen kouluilta
• Alakouluissa opetetaan maskien käyttäminen koulukuljetuksissa oleville (2 maskia /koulupäivä)

Toisen asteen opetus

Toisella asteella opiskellaan hybridimallissa, jolloin kevään yo-kirjoituksiin osallistuvilla osa opetuksesta tapahtuu myös lähiopetuksena. Toisen asteen oppilaitokset antavat tarkempia ohjeita suoraan opiskelijoilleen.

Lieto-opisto

Lieto-opiston toiminta jatkuu lukuun ottamatta liikuntaa, tanssia, joogaa ja kuoroja, jotka ovat tauolla ainakin 1.2. asti. Liikuntaryhmien rajoitukset koskevat myös lasten ryhmiä. Opiskelijoita enintään 9/ ryhmä.

Riskiryhmien ja ikääntyneiden suojaaminen

Riskiryhmään kuuluvien ja ikääntyneiden suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja ja huolehtimaan turvaetäisyyksien pitämisestä sekä noudattamaan hygieniasuosituksia ja käyttämään kasvomaskeja.

Ikääntyvillä ja riskiryhmiin kuuluvilla on oikeus tavata läheisiään. Vierailusta hoitokodissa tulee sopia etukäteen ja varmistaa vierailun sopivuus etukäteen kyseiseltä yksiköltä. Vain terveenä ja täysin oireettomana voi tulla vierailulle. Vierailijoiden ja saapuvien asiakkaiden tulee käyttää suu-nenäsuojainta (oma suojain mukana). Vierailijoiden määrä on pääsääntöisesti yksi tai kaksi vierailijaa asiakasta kohden.

Suojaa itsesi, läheisesi ja kanssakulkijat

Noudata hygieniasuosituksia
Käytä kasvomaskia
Säilytä turvaetäisyydet
Jos sinulla on pieniäkään oireita, mene koronatestiin ja pysy kotona