Koronan ilmaantuvuus ja tartuntamäärät ovat Varsinais-Suomessa ja Liedossa pysyneet samalla tasolla kuin viikko sitten.

Koronatilanne on jumiutunut. Emme näe ilmaantuvuudessa laskua, mutta emme myöskään nousua. Tilanne on poikkeuksellinen, jota emme ole epidemian aikana aikaisemmin nähneet, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Myös Liedossa tartuntatilanne pysyy ennallaan. Edelleen on meneillään heinäkuun lopussa alkanut koronan neljäs aalto.

Uusia positiivisia ilmenee 4-8 tapausta päivässä. Altistuneita jokaista positiivista henkilöä kohti on 5-20 muuta henkilöä. Suurin osa tartunnoista on joko saman talouden tai lähipiirin jatkotartuntoja, kertoo tartuntatautien vastaava lääkäri Veli-Matti Leinonen Liedon terveyspalveluista.

Täysin rokotettujen ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon lievissä flunssaoireissa

Viime viikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri linjasi, että täysin rokotettujen (kaksi koronarokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli kaksi viikkoa) henkilöiden ei jatkossa tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, jos heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita (esim. nuhaa, mutta ei kuumetta).

Tämä suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Heidät testataan edelleen matalalla kynnyksellä. Kaikki vaikeasti oireilevat testataan luonnollisesti edelleen.

Suurin osa sairaalahoitoa vaativista potilaista on rokottamattomia

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 13 potilasta, josta alle viisi on tehohoidossa. Potilasvaihtuvuus on suurta ja edelleen suurin osa potilaista ovat rokottamattomia.

Niillä alueilla Varsinais-Suomessa, joissa rokotuskattavuus on alhainen, todetaan myös eniten koronatartuntoja.

Rokotusväli lyhenee kuuteen viikkoon myös Liedossa

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti kaikki suositukset ennallaan. Ainoa muutos on rokotusvälin lyhentäminen. Rokotusväli saa THL:n tuoreen suosituksen mukaan olla kuusi viikkoa aikaisemman kahdeksan viikon sijaan.

Myös Härkätien yhteistoiminta-alueella Liedossa Marttilassa ja Koskella valmistellaan parhaillaan ensimmäisen ja toisen rokotteen väliajaksi kuutta viikkoa, kertoo tartuntatautien vastaava lääkäri Veli-Matti Leinonen Liedon terveyspalveluista.

Paikallinen vastuu epidemian hillitsemisessä korostuu entisestään

Hallituksen maanantaina 6.9. hyväksymä uudistettu hybridistrategia koronaepidemian hallintaan tarkoittaa lähitulevaisuudessa muutoksia Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän toimintatapoihin.
Lähiviikkoina varmistuu, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Ainakin epidemiavaiheista luovutaan. Niillä tautitilanne on luokiteltu perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen.