Siirry sisältöön

Nautelankosken museo

Ominaisuudet
  • Avoinna ympäri vuoden
  • Esteetön
Liedon museon Lauri Nautelan museo Nautelankoskella.
Talvinen, lumesta valkoinen Nautelankosken alue.
Talvinen Nautelankosken alue kauneimmillaan. Kuva Johannes Lahti.

Nautelankosken arkeologis-kulttuurihistoriallinen paikallismuseo sijaitsee Liedon asemanseudulla Turun lähistöllä. Museoon kuuluvat Lauri Nautelan museo, myllärintupa, vesimylly, sauna ja aitta. Museoalueella on lisäksi Kukkarkosken kivikautinen muinaismuistoalue sekä Nautelankosken luonnonsuojelualue.

Kukkarkosken kivikautisen asuinpaikan ja kalmiston alueelta löytyneitä esineitä on esillä Lauri Nautelan museossa. Perusnäyttelyt kertovatkin kivikauden elämästä sekä Aurajoen luonnosta. Vaihtuvat näyttelyt pohjautuvat pääasiassa museon omiin kokoelmiin, kesäisin museossa on usein myös taidenäyttelyitä. Myllärintupa on sisustettu 930-luvun tupamiljööksi. Kivinen vesimylly on rakennettu 1800-luvun alussa. Nykyään myllyssä tuotetaan vesivoimalla sähköä museon tarpeisiin.

Nautelankoski on Aurajoen suurin koski. Putouskorkeutta on kaiken kaikkiaan 17 metriä. Koskialueen rantalehdot on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi, johon voi tutustua polkua pitkin. Nautelankosken sillalta lintutornin suvantoon on vajaan kilometrin matka. Kuivana aikana joen voi ylittää kiviä pitkin hypellen.

Lauri Nautelan museossa on kahvio ja museopuoti, josta voi ostaa kahvin ja teen lisäksi kahvileipää, jäätelöä, limonadia, mehua, karamelleja, postikortteja, kirjoja, koruja ja muita tuotteita. Kahviosta voi myös tilata ennakkoon ryhmäruokailun tai -kahvituksen. Kahvion yhteydessä on auditorio, jonka voi varata esimerkiksi kokousta varten.

map