Monesti kiireisessä arjessa ei ole aikaa lähteä mihinkään pidemmälle reissulle rentoutumaan, mutta se ei haittaa, sillä kotikunnassamme Liedossa on myös paljon mielenkiintoisia kohteita.

Olemme asuneet jo melkein 20 vuotta Liedossa ja silti täältä on löytynyt uusia retkikohteita lasten kanssa. Kaikki nämä paikat ovat luonnon ympäröimiä ja luonnosta jos mistään saa aimo annoksen hyvinvointia kiireen keskellä. Nämä pienet hetket arjessa auttavat taas jaksamaan eteenpäin.

Ihan omasta lähimetsästä voi löytyä uusia polkuja kuljettavaksi, kun ei lähdekään sitä tuttua ja turvallista polkua, vaan kääntyy uuteen suuntaan. Myös eväät kannattaa ottaa mukaan, jos harhautuukin pidemmälle matkalle. Muistakaahan kuitenkin jokamiehen oikeudet, mitä saa ja ei saa tehdä toisten mailla.

Parmaharju

Viime kesänä kävimme ensimmäistä kertaa kävelemässä Parmaharjun luontopolulla. Luontopolun varrella on paljon erinäköistä luontoa. Siellä pääsee kävelemään pitkospuilla, kiipeämään ylös kalliolle tai kulkemaan ojien yli. Reittien varrelta löytyy muutama levähdyspaikka, jossa on mukava syödä omia eväitä. Polku menee myös korkealle kalliolle, josta avautuu upeat näkymät Liedon yli.

Tutkimusmatka lähiseudulle

Oletko koskaan kurkannut Google Mapsin satelliittikuvaa omasta asuinalueesta? Itse olen etsinyt kävely- ja pyöräilymatkan päässä olevia mielenkiintoisia kohteita, kuten korkeita kallioita, lampia tai muita. Esimerkiksi omalta lähiseudultani, Saukonojalta löytyy paljon kaikennäköisiä kohteita, jotka ovat myös esiteltynä Saukonojan kyläyhdistyksen nettisivuilla. Täällä ovat mm. hiidenkirnut, luola ja Keppolan aitta. Keppolan aitta on yli 200 vuotta vanha rapattu tiilinen rakennus, ja on ehkä Liedon vanhin kivirakennus, jos kirkkoa ei lasketa mukaan.

Vesitornille katsomaan maisemia

Vesitorni on ollut monesti esimerkiksi Lieto-viikolla auki yleisölle ja olemmekin muutamia kertoja kiivenneet lasten kanssa vesitornin portaat ylös. Vesitornista aukeaa upeat maisemat ympäri Lietoa. Yritimme etsiä, missä oma koti näkyy vai näkyykö. Vesitornin mäellä eli Keisvuorella on myös paljon polkuja ympäri metsää sekä kuntoportaat sykkeen nostatukseen.

Näkymä Keisvuoren vesitornilta

Viinamäen hautausmaa

Silloin kun lapset olivat päiväkodissa, niin he usein puhuivat, että kävivät eväsretkellä hautausmaalla. Monesti mietin, että ei voi olla totta, eihän nyt hautausmaalle lähdetä eväsretkelle. Selvitettyäni asiaa lähdin myös itsekin hautausmaalle retkelle.

Viinamäen hautausmaa on aivan Liedon keskustassa, piilossa, mutta erittäin hyvin saavutettavissa oleva upea puistomainen levähdyspaikka. Viinamäen hautausmaalla on mahtavia isoja tammia ja vaahteroita sekä rouheat kiviset penkit. Kuopus halusi lähteä hautausmaalle keräämään pudonneita tammenterhoja ja kasvattaa niistä oman tammen. Ne pienet ilon ja onnistumisen hetket oman tammen kasvatuksessa.

Kuva Viinamäen hautausmaalta

Paikallisten asukasyhdistysten tapahtumat

Sitten kun tapahtumia saa taas järjestää niin kannattaa ehdottomasti seurata, mitä tapahtumia paikallisilla kylä- ja asukasyhdistyksillä on. Kesäisin yksi suurimmista yhteisistä tapahtumista on Avoimet Kylät, joka vielä tänä vuonna 2021 pidetään verkossa. Yhdistykset järjestävät monesti myös pienempiä tapahtumia, kuten esimerkiksi nuotioiltoja tai lasten jätskijuoksuja. Näissä tapahtumissa pääsee hyvin tutustumaan paikallisiin asukkaisiin. Jos vaikka etsit asuntoa jostain tietyltä asuinalueelta tai olet juuri muuttanut uudelle alueelle, niin on mukava tutustua uusiin ihmisiin. Mikäs sen parempaa hyvinvointia kuin tutut naapurit, jolta voi vaikka uunin rikki mennessä käydä lainaamassa uunia oman ruuan valmistukseen. Tämäkin koettu ja oli ilo olla avuksi.

Vieraskynäartikkelin kirjoittaja on Liedossa asuva kolmilapsisen perheen äiti, myynti- ja markkinointiassistentti Mari Ruokonen, joka tekee valokuvauksia sivutoimisena yrittäjänä. ”Olen aina tykännyt valokuvaamisesta ja tein siitä 6 vuotta sitten työn itselleni. Tykätään käydä lasten kanssa tutkimassa lähikohteissa ja kamera kulkee aina mukana.”

Marin nettisivut: www.bymari.fi
Instagram-tilit www.instagram.com/bymari_r ja www.instagram.com/piha465

Kurkkaa kaikki Vieraskynä-kirjoittajien vinkit vierailulle!