Nyt on talven riemuja!

Tänä vuonna emme saaneet mitään varsinaista pehmeää laskua talveen. Eteläisen Suomen yli pyyhkäisi Toini, joka toi ensin myrskytuulta, kaatoi puita ja voimalinjoja ja antoi tulla märkää lunta taivaan täydeltä. Sitten seurasi vähän lisää lunta ja paukkuvat pakkaset. Yli kahdenkymmenen sentin hanki kerralla ja melkein saman verran pakkasasteita taikoi maiseman valkoiseksi satumaaksi ja toi kimmeltäviä timantteja kaikkialle. Kunnissa päästiin auraamaan väyliä täydellä kapasiteetilla, ja kiireen vilkkaa ajamaan hiihtolatuja kuntoon.

Latu Liedon Ilmarisissa

Mitä tahansa hiihtoa koskevaa tekstiä kun verkossa lukee, tulee vastaan sama ajatus, että hiihtämiseen kiteytyy jotain olennaista suomalaisesta sielunmaisemasta. Tällä hetkellä lajin suosio on voimakkaassa nousussa kesäisen pyöräilyharrastuksen tavoin. Hiihto sopii hienosti niin kuntoilijoille, urheilijoille kuin retkeilijöillekin. Se on yhä suositumpi koko perheen harrastus – ja monen meidän keski-ikäisen lapsuusmuistot tunnottomiksi jäätyneistä varpaista, suksien pohjiin kasaantuneista lumipaakuista ja poskille jäätyneestä räästä ja kyynelistä ovat kuin epätodellista unta enää. Nykypäivän varusteet ja tietämys ovat sitä luokkaa, että 1970-luvun kokemukset on syytäkin painaa jonnekin tummaan taka-alaan ja ottaa ilo irti hienosta harrastuksesta. Enää ei lykitä lylyllä ja kalhulla, vaan sivakoidaan sujuvasti suksilla!

Sukset ja sauvat pystyssä hangessa

Liedossa on upeat mahdollisuudet hiihtää, ja ladut ovat tämän tekstin kirjoitushetkellä jo hyvässä kunnossa. Koska kelit ja lumitilanne vaihtelevat, kannattaa ajantasainen tarkistaa kunnan sivuilta ennen kotipihasta lähtöä.

Liedon latujen mitassa, vaatimustasossa ja sijainnissa löytyy aivan varmasti kaikille omansa. Suurimmassa osassa latuja on osuudet niin vapaalle tyylille kuin ”pertsallekin” eli sille perinteiselle tavalle. Ladut ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kauttaaltaan valaistuja. Maantieteellinen kattavuus on Littoisista aina Tarvasjoelle, Ilmarisista Loukinaisiin. Keskustasta löytyy useampi latu. Pituutta ja maaston vaihtelua löytyy lyhyestä 400 m urheilukentän kierroksesta aina 5 km maastolenkkiin asti. Eväitä reppuun voi hakea monista elintarvikekaupoista ja kahviloista. (Osa sivuston kahviloista on auki vain kesäaikaan, joten tarkastathan ajantasaisen tiedon kohteen linkistä!)

Päivät pitenevät ja valo lisääntyy. Sen todella huomaa nyt joka päivä. Luistavia latuja!

P.S.: Hiihdon lisäksi kelit kutsuvat ulkoilemaan muutenkin, joten kurkkaathan myös Tuulan ja Jarmon Linnavuorisuosituksen ja Janican koskibongaukset. Näihinkin paikkoihin voit tutustua talvella kelin asettamat vaatimukset ja turvallisuuden huomioiden.

P.P.S: Mikä sopisi paremmin suomalaiseen sielunmaisemaan kuin sauna hiihtolenkin jälkeen!

Jaathan omia talvisia tunnelmiasi Liedosta myös Instagramissa @visitlieto aihetunnisteella #visitlieto. Ota käyttöösi myös tunniste #kutsuvalieto, jolla voit vinkata seuraajillesi kutsuvista vierailukohteista joka sesongin aikana.

Kirjoittaja on viestintä- ja kulttuurialan freelancer Mirkka Mattheiszen, joka koordinoi Liedon kunnan matkailunkehittämishanketta elokuusta 2020 helmikuulle 2021. Mirkka ei hiihdä (vielä), mutta ulkoilee ja retkeilee aktiivisesti sekä harrastaa talviuintia. Mirkalle tärkeitä asioita ovat lähimatkailu, kestävät valinnat, eettinen ruoka ja runous.

Artikkelin kuvat: Reeta Kolkkala