Ota yhteyttä terveysasemalle vain, jos hengitystieoireesi ovat vaikeat

Julkaistu 16.3.2020 klo 17.30

Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen ja yleisvointisi on hyvä eli oireet ovat lievät, niin tärkeintä on levätä kotona. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi laskee, ota ensin puhelimitse yhteyttä terveysasemallesi sen aukioloaikoina. Samoin ota yhteyttä, jos kuulut sairautesi vuoksi riskiryhmään ja sinulle tulee kuumetta ja kurkkukipua ja/tai yskää. Muina aikoina ota yhteyttä Tyks Akuutin puhelinneuvontaan (02 313 8800).

Koronaneuvontapuhelin

Yleisiä ohjeita saat Härkätien terveyskeskuksen koronaneuvontapuhelimesta 040 6520444 ma-pe klo 9.00-15.30.

Infektiovastaanotto vaikeaoireisille ja riskiryhmille

Pääterveysasemalla on avoinna infektiovastaanotto vaikeaoireisille ja riskiryhmille. Ainoastaan ajanvarauksella. Avoinna ma-pe klo 8.30-15.30

Ajanvaraukset päivystyksen puhelinnumerosta 02 4873 7200

Sisäänkäynti talon päädystä Hyvättyläntieltä. Ulko-ovi avataan aina varatun ajan alkaessa.

Oireet

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Tyypillisiä oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Koronaviruksen oireet

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Eri maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Kaikki ulkomailta saapuvat henkilöt ovat olleet tarttumiselle alttiita ja siten ovat riski tartuttaa muita.

Tämän johdosta sosiaali-ja terveyspalveluissa tulee seuraavia muutoksia:

  • sairaalaosastolla ei sallita omaisten vierailuja, paitsi saattohoitopotilaalla.
  • kotihoidossa, palvelukodeissa ja asumispalveluyksiköissä omaisten vierailuja tulisi välttää ja jos vähänkin sairas, vierailu on ehdottomasti kielletty.

Terveysasemien vastaanotot ja päivystys toimivat toistaiseksi normaalisti. Koronatilanteen edetessä voidaan joutua lopettamaan kaikki kiireetön vastaanottotoiminta. Siitä tiedotetaan erikseen.

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni?

Jos olet ollut ulkomailla tai läheisessä kontaktissa uuteen koronavirukseen sairastuneen kanssa ja hengitysoireesi ovat vaikeat, ota puhelimitse yhteyttä terveysasemalle sen aukioloaikoina. Muina aikoina ota yhteyttä Tyks Akuutin puhelinneuvontaan (02 313 8800).

Perjantaista 13.3.2020 lähtien ulkomailta palaavien tulee jäädä kotiin kahdeksi viikoksi, eivätkä ulkomailta palanneet saa tulla kouluun tai päiväkotiin.

Suomeen palaamisen jälkeen lapsen vanhempi on yhteydessä esimerkiksi Wilman kautta tai puhelimitse omaan opettajaan/luokanvalvojaan tai omaan päiväkotiryhmään/perhepäivähoitajaan. Jos huoltaja on ollut ulkomailla, mutta lapsi on ollut Suomessa ja on oireeton, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun normaalisti. Myös muut Suomessa olleet perheenjäsenet voivat tehdä töitä normaalisti.

Kun lapsi tai nuori kuuluu riskiryhmään sairauksiensa puolesta, suositellaan kotiin jäämistä kahdeksi viikoksi ja etäopetukseen osallistumista em. tapauksessa. Riskiryhmiä ovat seuraavia sairauksia sairastavat: krooniset keuhkosairaudet (kuten astma), diabetes, krooninen neurologinen sairaus, jokin autoimmuunisairaus (esim. nivelreuma tai krooninen suolistotulehdus), vastustuskykyä heikentävä tauti tai lääkehoito mikä heikentää vastustuskykyä (leukemia, lymfooma, elinsiirron saaneet, solusalpaajahoitoa tai TNF-salpaajahoitoa saavat).

Perusterveiltä ja hyväkuntoisilta hengitystieoireisilta ei oteta koronavirusnäytettä. Näyte otetaan vain rajatuilta riskiryhmiltä. Lisäksi terveydenhoitohenkilökunta keskittyy vain vaikeaoireisten arviointiin ja hoitoon. Lieväoireisena voit rauhassa levätä kotona eikä terveydenhuoltoon tarvitse ottaa yhteyttä.

Härkätien takaisinsoittojärjestelmään on lisätty tuntuvasti puhelinlinjoja.  Hoitohenkilökunta arvioi puhelimessa vakavia oireita potevan tilanteen ja antavat jatkohoito-ohjeen tai ohjeen saapua infektiovastaanotolle.

Infektioiden leviämisen estämiseksi on ehdottoman tärkeää välttää kaikkia lähikontakteja kodin ulkopuolella sekä noudattaa annettuja käsi- ja yskimishygieniaohjeita