Kuntalaisen mahdollisuus valita hoitopaikka

Terveyskeskuksen valinta perusterveydenhuollossa

Kuntalaisella on mahdollisuus valita terveysasemansa  kiireettömään hoitoon koko Suomen alueelta. Terveysaseman vaihto on henkilökohtainen ja jokaisesta perheenjäsenestä on tehtävä oma kirjallinen valintailmoitus.

Terveyskeskusvaihtoilmoitus tehdään kirjallisena sekä nykyiseen terveyskeskukseen että tulevaan terveyskeskukseen, johon hoitovastuu siirtyy viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen jättämisestä. Uuden valinnan voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

Terveyskeskusvalinta ei koske koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolella.

Kela korvaa matkakuluja perusterveydenhuoltoon enintään niiden kustannusten mukaan, jotka olisivat aiheutuneet matkasta oman kotikunnan terveysasemalle.

Terveyskeskuksen valintalomake toimitetaan täytettynä kotikuntasi terveysasemalle. Lisätietoja saat terveysasemaltasi.

Lomake: pdfTerveyskeskuksen vaihtamisen lomake

Lisätietoja:

http://www.hoitopaikanvalinta.fi/

Terveydenhuoltolaki, Finlex.fi

       

Erikoissairaanhoidon yksikön valinta

Mikäli lääkärisi tai hammaslääkärisi on todennut, että tarvitset lähetteen erikoissairaanhoitoon, voit myös valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkasi julkisesta terveydenhuollosta mistä päin Suomea tahansa.

Erikoissairaanhoidon hoitopaikka valitaan yhdessä lähetteen kirjoittavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.