Kasvomaskien käyttö päiväkodissa tai perhepäivähoidossa

Julkaistu 3.11.2020 klo 16.35

Koronapandemian tilanne on kiihtymässä. Varsinais-Suomessa suositellaan kasvomaskin käyttöä 8.10.2020 alkaen kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Tämä koskee myös varhaiskasvatusta vanhempien ja isovanhempien asioidessa päiväkodin tai perhepäivähoitopaikan sisätiloissa.

Miten toimitaan lapsen sairastuessa hengitystieinfektioon

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Koronaviruksen oireet (thl.fi). Vanhemmat varaavat ajan arkisin virka-aikaan terveyskeskuksen infektiovastaanotolle, tarkemmat ohjeet nettisivuilla. Iltaisin ja viikonloppuisin yhteys Tyks Akuuttiin (yhteispäivystys).

Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Testituloksista tiedottaminen

Terveyskeskus antaa ohjeet testin jälkeen olla karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona, kunnes testin vastaus tulee (negatiivinen ilmoitetaan tekstiviestillä, positiivisesta soitetaan). 

Varhaiskasvatusjohtaja

Elina Lindholm