Ella -kaverisovellusta pilotoidaan Liedossa tammikuusta 2017 alkaen

Julkaistu 13.1.2017 klo 8.49

Yksinäisyys on monen lapsen ja nuoren elämänlaatua heikentävä kipeä tunne.  Tutkimusten mukaan joka viides lapsi tai nuori kärsii vakavasta yksinäisyydestä.

Yksinäisyys alentaa itseluottamusta ja lisää riskiä muun muassa tunne-elämän ongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen sekä käytöksen häiriöihin. Lapsuudessa koettu pitkäaikainen yksinäisyys jatkuu usein myös nuoruudessa, mikä on suuri syrjäytymisriski.

Tämän vuoksi Liedon kunnan sivistyspalvelut lähtivät pilotoimaan sovellusta, jonka avulla vanhemmat voivat etsiä kavereita lapsilleen.

Näin saat Ella-kaverisovelluksen käyttöön

Ellan voi ladata ilmaiseksi puhelimeen sovelluskaupasta, latauslinkit löytyvät kätevästi osoitteesta ella.fi

Lataamisen jälkeen sovellukseen kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla, jonka jälkeen luodaan profiili. Kaverinhakutoiminto listaa kaveriehdokkaita läheltä puhelinta ja kaverihakuja voi tehdä missä vain liikkuukin: kotona, puistossa, mummolassa tai matkoilla!

Kun listalta löytyy sopiva perhe, voi heille lähettää kaveripyynnön. Jos vastapuoli hyväksyy pyynnön, vanhemmat voivat viestiä keskenään. Sopia voi esimerkiksi yhteisestä ulkoilusta tai teatteriretkestä!

Vanhemmat voivat ottaa Ellan käyttöön seuraavin vaihein:

  1. Lataus (latauslinkit ella.fi)
  2. Kirjautuminen
  3. Profiilin luominen
  4. Kaveriehdokaslistan selaaminen
  5. Kaveripyynnön lähettäminen
  6. Viestittely ja tutustuminen

Tavoitteet

Sovellus jalkautetaan kaikille perheiden kanssa työskenteleville työntekijöille sekä lasten vanhemmille. He ovat saaneet jo ennakkotietoa tästä. Vuoden kestoisen pilotoinnin tavoitteita ovat:

  • Lasten yksinäisyys vähenee, perheiden hyvinvointi kasvaa. Samalla ehkäistään nuorten syrjäytymiskehitystä, koska lapsena koetun yksinäisyyden on todettu olevan yksi suurimmista syrjäytymiseen johtavista syistä (Junttila, N. 2015 Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys.Tammi).
  • Perheet tutustuvat toisiinsa ja luovat yhteisöllistä lapsiperheverkostoa yli kuntarajojen.
  • Ellan kautta sovitaan esim. lastenhoitovaihdoista ja muista arkea helpottavista ratkaisuista.

Turun yliopisto mukana hankkeessa

Turun yliopisto on mukana tutkimassa  sovelluksen vaikutuksia. Tutkimuksen teemat käsittelevät kaveritaitoja, kaverustumista, perheiden yksinäisyystilannetta ja media-aikaa. Lisäksi Ella tuottaa kaveritaitomateriaalia varhaiskasvattajille, johon sisältyy mm. tutkimustietoa kaveritaitojen ohjaamisesta ja leikkituokioita kaveruuteen liittyen.
 

Laila Mäkelä

Toimialajohtaja, sivistyspalvelut