Tupakan myyntipaikat vähentyneet kolmanneksella Liedon ympäristöterveyspalveluiden alueella

Julkaistu 21.3.2019 klo 15.38

Tupakkalain tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Huhtikuussa 2009 tupakan myynti muuttui luvanvaraiseksi. Luvanvaraisuudella pyrittiin ennen muuta puuttumaan savukkeiden myyntiin alaikäisille, josta ministeriön edustajien mukaan oli jo tullut "maan tapa".

Vuonna 2012 tuli voimaan lisäksi tupakkatuotteiden esilläpitokielto. Myyntilupien valvontamaksut ovat tällä hetkellä 500 € / myyntipiste. Tupakkalain tavoitteeksi on otettu tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Kymmenen vuotta tupakkatuotteiden myynnin luvanvaraisuuden jälkeen vuonna 2019 tupakanmyyntipaikkojen lukumäärä on vähentynyt oleellisesti Liedon ympäristöterveyspalveluiden valvomalla alueella. Vuonna 2009 myyntipaikkoja oli 230 kpl ja nyt 154 kpl, vähennystä noin kolmannes.

Nuorten tupakointi vähentynyt lähes koko 2000-luvun ajan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tupakointi on vähentynyt lähes koko 2000-luvun ajan yläkouluissa ja lukioissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa vuosina 2010/2011‒2017. Kymmenen vuotta sitten epäilyilmoituksia tupakkatuotteiden myynnistä alaikäisille tuli säännöllisesti paikalliseen terveysvalvontaan, nyt epäilyilmoitukset ovat käytännössä loppuneet kokonaan.

Liedon kunnan erityisnuorisotyöntekijän Riikka Heleniuksen mukaan tupakkatuotteiden saatavuuden hankaloittaminen ei juurikaan ole vaikuttanut nuorten tupakoinnin aloittamiseen.

  • Tupakointi on kuitenkin vähentynyt nuorisotaloikäisten keskuudessa. Nuoret eivät aloita tupakointia, koska terveellinen elämä ja terveystrendit ovat enemmän pinnalla. Valitettavasti kuitenkin nuuskan käyttö on samanaikaisesti lisääntynyt, vaikka nuuskan myynti on lailla kielletty, kertoo Riikka Helenius.

Liedon ympäristöterveyspalvelut vastaa alueellaan tupakkalain mukaisesta valvonnasta

Liedon ympäristöterveyspalvelut vastaa alueellaan tupakkalain mukaisesta viranomaisvalvonnasta eli käytännössä ympäristöterveyspalvelut myöntää tupakkatuotteiden vähittäismyyntiluvat ja valvoo myyntiolosuhteiden ja myyntitapahtuman lainmukaisuutta.

Ympäristöterveyslautakunta käsittelee vuoden 2018 valvonnan toteumaa kokouksessaan 27.3.2019.

Lisätietoja:

terveystarkastaja Jari Jokinen
jokinen.jari(at)lieto.fi
p. 050 466 2770

toimialajohtaja Johanna Mäkinen
johanna.makinen(at)lieto.fi
p. 050 381 3375