Tuberkuloosialtistus Melukylän päiväkodissa Liedossa

Julkaistu 14.3.2016 klo 17.00

Tiedote 14.3.2016 klo 17:00

Maaliskuun alkupuolella todettiin Melukylän päiväkodin yhdellä lyhytaikaisena sijaisena olleena työntekijällä tartuttava keuhkotuberkuloosi. Altistuminen koskee Melukylän Alatalon ja Välitalon yksikköjä, ei Ylätalon yksikköä.

Kaikki tuberkuloosille altistuneet lapset on kartoitettu. Kukaan lapsista ei ole sairastunut, vaaraa sairauden leviämisestä ei tällä hetkellä ole. Päiväkodissa ei ole tartuntavaaraa, vaan lapset voivat olla päivähoidossa aivan tavalliseen tapaan.

Toimenpiteet:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tuberkuloosiasiantuntijat yhdessä Liedon kunnan terveyspalveluiden kanssa järjestävät altistuneiden lasten tutkimukset kahden lähiviikon aikana. Tarvittaessa lapselle voidaan aloittaa tuberkuloosin suojalääkehoito.

Liedon terveyspalvelut on kuluvan viikon (14.3.-18.3.2016) aikana yhteydessä kaikkiin altistuneisiin perheisiin tutkimusten järjestämiseksi.

Altistuminen ei tarkoita tuberkuloosin tarttumista ja tarttumisriski on pieni. Tuberkuloosi on hoidettavissa oleva tulehdussairaus. Tartuntatautilaki velvoittaa tutkimaan tartuttavalle tuberkuloosille altistuneet ja mahdollisesti tartunnan saaneet henkilöt. Tutkimukset ovat tartuntatautilain mukaan tutkittavalle ilmaiset.

Altistuneet työntekijät tutkitaan työterveyshuollon kautta.

Tietoa tuberkuloosista

Mikä tuberkuloosi on:

Tuberkuloosi on tartuntatauti, joka on ollut Suomessa aiemmin yleinen kansantauti, mutta on viimeisten vuosikymmenien aikana harvinaistunut elintason nousun ja hyvän tuberkuloosihoidon takia. Uusia tapauksia todettiin viime vuonna Suomessa noin 200-300, näistä suurin osa oli keuhkotuberkuloosia sairastavia. Noin puolet keuhkotuberkuloositapauksista on tartuttavia.

Miten tuberkuloosi tarttuu:

Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä, ei esineiden tai käsien välityksellä. Esim. lasten lelut tai kirjat eivät levitä tautia. Suurin tartuntavaara on samassa taloudessa asuvilla ja niillä henkilöillä, jotka ovat läheisessä ja pitkäaikaisessa kontaktissa sairastuneen kanssa. Altistuminen tuberkuloosille tapahtuu, kun samassa sisätilassa oleskelevat henkilöt hengittävät tartuttavan henkilön yskiessä, aivastaessa tai puhuessa ilmaan aerosolimuodossa vapautuvia tuberkuloosibakteereja.

Tuberkuloosille altistuminen ei tarkoita välttämättä tartuntaa eikä sairastumista:
 

Oireisen tuberkuloosin kehittyminen riippuu tartunnan saaneen henkilön ominaisuuksista ja vastustuskyvystä. Sairastumisriski on suurempi pienillä lapsilla, iäkkäillä ja niillä joiden elimistön puolustuskyky on sairauksien ja lääkitysten myötä heikentynyt.

Lisätietoa tuberkuloosista useammalle kielelle käännettynä löytyy esimerkiksi tästä nettiosoitteesta: http://www.tuberkuloosi.fi

Lisätietoja:

Terveydenhoitaja Miia Martti  050  331 1012
Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut

Infektiovastuulääkäri Riitta Ratia 050 346 2908 
Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut

Osastonylilääkäri Ville Peltola 02 313 2415
TYKS, Lasten ja nuorten klinikka

Terveyspalvelujohtaja Juha Aalto 050 341 6901 
Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut