Lieto mukaan vieraslajien torjuntahankkeeseen

Julkaistu 10.8.2018 klo 14.47

Liedon kunta osallistuu Luonnonsuojeluliiton Vieraslaji LIFE-hankkeeseen.  Finvasive LIFE -hanke keskittyy etenkin jättiputkien ja jättipalsamin torjuntaan, hävittämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen.

Suomen luonnonsuojeluliitto on lähestynyt Liedon kunnan ympäristönsuojelua haitallisten vieraslajien jättiputken ja jättipalsamin torjuntaan keskittyvän projektin tiimoilta. Finvasive LIFE on toteutuessaan Suomen kaikkien aikojen suurin vieraslajien torjuntaan keskittyvä hanke, joka keskittyy maantieteellisesti Varsinais-Suomeen.

Tekninen lautakunta on päättänyt 19.6.2018 kokouksessa, että Liedon kunta osallistuu Luonnonsuojeluliiton Vieraslaji LIFE-hankkeeseen.  Finvasive LIFE -hanke keskittyy etenkin jättiputkien ja jättipalsamin torjuntaan, hävittämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen. Molempien torjuntaan kannattaa ryhtyä heti, sillä viivästely auttaa lajeja leviämään yhä laajemmalle ja tekee niiden torjunnasta entistä vaikeampaa ja kalliimpaa.

Mukaan lähtevistä kunnista hanke lupaa torjua hankeen alkaessa tunnetut jättiputkiesiintymät koko viiden vuoden ajan. Lisäksi jättipalsamin torjuntatyötä ja kansalaisten aktivointia keskitetään rahoittavien kuntien alueelle. Liedon kunnan alueella on tiedossa noin viisitoista jättiputkiesiintymää.

Tunnistaminen ja haitat

Jättiputki

Jättiputket ovat hyvin kookkaiksi kasvavia sarjakukkaiskasveja. Niiden kukintovarsi on yleensä 2 - 3 metriä korkea, mutta voi rehevällä kasvupaikalla yltää jopa 4 - 5 metriseksi. Varsi on läpimitaltaan jopa 10 cm (kotoisella ukonputkella vain 2-3 cm), karvainen ja siinä on punaisia laikkuja. Kookkaat liuskoittuneet lehdet voivat kasvaa lehtiruodin kanssa 3 metriä pitkiksi. Kukinta-aika on kesä-elokuussa. Kasvin monihaarainen kukinto voi olla yli puoli metriä leveä. Kukat ovat valkoisia tai hennon vaaleanpunaisia ja yhdessä kasvissa niitä voi olla jopa 80 000. Kukinnan jälkeen kasvi kuolee. Jättiputket lisääntyvät vain siementen avulla.

 Jättiputken punalaikkuinen varsi

Jättiputken punalaikkuinen varsi

Jättiputket ovat erittäin kilpailukykyisiä ja voivat parhailla kasvupaikoilla muodostaa laajoja tiheitä kasvustoja, "jättiputkimetsiä", jotka tukahduttavat alleen kaiken muun kasvillisuuden. Jättiputkikasvustot yksipuolistavat maisemaa ja alentavat luonnon monimuotoisuutta. Laaja esiintymä voi myös estää täysin alueen virkistyskäytön. Jättiputken siemenet itävät hyvin ja ne säilyvät maassa useita vuosia, mistä johtuen uudet kasvustot voivat tulla yllätyksenä.

 Jättiputken lehti

Jättiputken lehti

Jättiputkista on ihmisille myös terveydellistä haittaa. Jättiputkien kasvinesteen reagoidessa auringonvalon kanssa iholle voi syntyä vakavia palovamman kaltaisia, hitaasti parantuvia tai jopa pysyviä iho-oireita. Herkät voivat saada hengenahdistusta ja allergisia oireita jo kasvuston lähellä oleskelusta.

Jättipalsami

Jättipalsami

Jättipalsami

Jättipalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Kasvin lehdet ovat muodoltaan suikeita ja tiheästi hammaslaitaisia. sillä on suuret, jopa 4 cm kokoiset kaksineuvoiset kukat. Kukat ovat useimmin vaaleanpunaisia, mutta Suomessa on tavattu useita värimuotoja tummanpunaisista valkoisiin. Kasvin hedelmä on litumainen kota, joka repeää kypsänä herkästi sinkoen siemenet monien metrien päätän lähiympäristöön.

Jättipalsami voi muodostaa laajoja yhden lajin kasvustoja, jotka vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Isoilla, hyönteisiä houkuttelevilla kukillaan se kilpailee pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa.

Yksivuotisen jättipalsamin juuristo on hento, eikä se sido maata samalla tavoin kuin monivuotinen kasvillisuus - täten jättipalsamin valtaamat jokivarsikosteikot ovat alttiita eroosiolle. Maa, jota monivuotinen kasvillisuus ei sido, päätyy sadevesien myötä vesistöihin ja voi olla uhka esimerkiksi taimenten kutusoraikoille ja kuoriutuville kalanpoikasille.

Lisätietoja

Riku Eskelinen
Kehityspäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
050 5727782
riku.eskelinen(at)sll.fi

Maija Lainio
Puistotyönjohtaja
Liedon kunta
050 5711844
maija.lainio(at)lieto.fi

Päivi Paavilainen
Ympäristöpäällikkö
Liedon kunta
040 1825356
paivi.paavilainen(at)lieto.fi